S fižolom in artičokami obloženi kruhki

Obloženi kruhki so zakon! Jaz svoje vedno še dodatno popečem, saj bolj kot vse obožujem hrustljav kruh. Tega le redko kupim, pečem ga sama. Najrajši ajdovega, včasih s pomočjo vinskega kamna, v zadnjem času pa ga pečem z drožmi. Povsem brezglutenske hlebčke naredim čisto majhne, saj jih tako lažje oblikujem. Iz enega hlebčka vseeno dobim kar nekaj lepih rezin, ravno prav velikih, da jih lahko fino in bogato obložim. Najrajši z avokadom oziroma kakršnokoli kombinacijo z njim 🙂 Tokrat pač ne.

Tokrat sem se odločila za vložen bel fižol (sama ga ne kuham, ker nikoli ni tako mehak kot kupljen), s prav tako vloženimi srčki artičok (ekološke sem kupila v Kalčku, vloženi pa so le v kis in ne v olje ter so brez kakršnihkoli umetnih oječevalcev okusa), s svežo baziliko in malce prav tako sveže čisto mlade špinače. Na toplih kruhkih je nadev nadve odličen, poleg tega pa še zdrav in poln rastlinskih beljakovin.

Sestavine:

  • 85 g vloženega belega fižola
  • pol stroka česna
  • šopek bazilike
  • nekaj v oljčnem olju vloženih srčkov artičok
  • limonin sok
  • oljčno olje
  • sol in poper
  • nekaj listov mlade sveže špinače

Postopek:

V mikserčku z nekaj vrtlaji grobo zmiksaj sesekljan strok česna, polovico bazilike in fižol. Ročno vmešaj drobno narezane artičoke, na tanke trakove razrezan preostanek bazilike. Prilij malo oljčnega olja in limoninega soka ter začini s poprom in soljo. Sproti preizkušaj in prilagajaj svojemu okusu. Tik pred serviranjem vmešaj še nekaj nasekljanih listov mlade sveže špinače.

Zate ne vem, a sama si dneva brez kruha ne znam predstavljati. Škoda, ker je z leti kruh postal živilo, ki se ga marsikdo izogiba. Češ da redi in da je nezdrav. Kar je res, če redno kupuješ le bele štruce kruha s številnimi aditivi, ki mu dajejo svežino, rahlost in podaljšujejo njegovo trajnost ter če nanj naložiš goro suhomesnatih izdelkov, mastnih kravjih sirov, če jim dodaš še tri velike žlice majoneze, preslanega ketchupa in podobnih zadevic.

Da kruh ni zdrav pa zagotovo ne velja za doma pečene hlebčke kruha, pripravljene iz polnovrednih, še bolj sveže mletih mok, ki v sebi še vedno zadržujejo vse koristi žitnih zrn. Danes obstaja ogromno načinov peke kruha, od zelo zapletenih pa do nadvse enostavnih. Prepričana sem, da lahko najdeš takšnega, ki bo ustrezal tebi in času, ki ga želiš posvetiti domači peki. Verjemi, da ti bo telo nadvse hvaležno in ko se ‘navadiš’ na okus domačega kruha, boš le redko stal(a) v vrsti pred trgovinskimi policami pekovskih izdelkov.

Dodaj odgovor