Kitchari

Tokratni recept je recept za osnovni kitchari (izg. kičeri). Kaj je kitchari? Tradicionalna indijska jed, ki je znana po svojih zdravilnih in blagodejnih učinkih. Cenejena je predvsem v ajurvedi in je primerna jed za praktično vse ljudi. Je lahko prebavljiva, hranljiva in zdravilna, predvsem kadar gre za želodčne in/ali črevesne težave ali pa na splošno v času prehladov in drugih virusnih obolenj ter deluje raztrupljevalno in hkrati krepčilno.

Osnova kitcharija sta bel basmati riž ter mung (originalno moong) dal. Fižol mung je sicer zelene barve, dal pa so oluščene polovičke munga, ki so kuhane veliko hitreje, pa tudi lažje prebavljive so. Kljub hidratnemu rižu je kitcheri ravno zaradi stročnic visoko beljakovinski obrok.

Verjetno je še najbolj podoben bolj znanemu rizi biziju (kuhanemu rižu z grahom), pa vendar je drugačen. Kitcheri je namreč veliko bolj gosljata, dobro kuhana jed – riž in mungo sta prej skuhana preveč kot premalo. Navadno je njegov izgled podoben kuhanim kosmičem ali že skoraj razkuhani kaši, ni pa nujno. Jaz sem svoj kitcheri skuhala malce manj kot bi ga verjetno pripravili v Indiji, saj mi je vnekoliko ljubše, da riž obdrži vsaj malce oblike. Vseeno pa je bil mehek in kremast in nadvse okusen.

V Indiji bi verjetno dodali tudi več začimb, sama sem uporabila le najosnovnejše, ki jih imamo večina ljudi že tako ali tako doma. Ne glede na to katere začimbe so uporabljene, pa kitcheri ni pravi kitcheri če v njem ni kurkume, kumine in sveže naribanega ingeverja. Tudi razmerje med rižem in mungom se od recepta do recepta razlikuje. Včasih je ta v razmerju 50:50, včasih pa je v kithariju več še enkrat več fižola kot žita.

Sestavine:

  • 80 g mung dala
  • 40 g belega basmati riža
  • cca. 350 ml vode*
  • 1 JŽ avokadovega olja**
  • 1 čž kumine
  • 1/2 čž sveže naribanega ingverja
  • 1/4 čž mlete kurkume
  • sol in poper
  • svež peteršilj in rezine limete

*Za kaši podoben kitchari dodaj več vode, za malce manj kašaštega pa manj. Začni z malo manjšo količino vode, ko ta povre, jo sproti in po potrebi dodaj še toliko da dobiš želeno gostoto jedi.

**avokadovo olje lahko zamenjaš tudi za kakšno drugo maščobo. Ajurvedska medicina prisega na eno izmed zelo zdravo maščobo – ghee – prečiščeno maslo, ki jedem podari kremast pa tudi malce specifičen priokus. Nekatere ta hitro zasvoji, drugi se na ghee težko privadijo.

Postopek:

V skledico daj riž in mung dal ter sestavini za približno 20 minut namoči v vodi. Nato ju v cedilu dobro speri in odcedi.

v kozico prilij olje in ga nežno segrej. Na njem rahlo prepraži semena kumine. Ko nekoliko potemnijo in postanejo aromatična, dodaj še ingver in kurkumo. Začimbam dodaj mešanico riža in stročnice ter zalij z vodo. Začini s soljo in poprom ter povišaj temperaturo. Ko mešanica zavre, temperaturo znižaj in na nizkem ognju kuhljaj do mehkega. Občasno premešaj in po približno pol ure, oz. ko se riž in mungo skuhata do mehkega poskusi. Po potrebi dodaj še malce soli, po želji popra ter premešaj.

Serviraj z nekaj svežega peteršilja in rezinami limete.

Čeprav v deželah tam daleč kitcheri uživajo v kateremkoli delu dneva, pa je pri nas bolj kot za zajtrk primerna za kosilo ali lahko večerjo.

Tako priprvljen riž je lahko prebavljiv, zelo okusen, hkrati pa prava hrana ‘za dušo’. Prijetno pogreje, kremasta struktura pa deluje kot velik objem odznotraj navzven 🙂

Dodaj odgovor