Vaflji iz bučničnih semen

Ker palačinke pečem dokaj pogosto (navadno tiste debelejše) je bil že čas, da si priskrbim pekaček za vaflje 🙂 Zmes zanje je pravzaprav enaka kot pri palačinkah, seveda tistih debelejših, kjer mora biti testo nekoliko gostejše.

Kupila sem res preprost in cenovno zelo ugoden pekaček. Za začetek bo povsem ok, čeprav bi veliko raje imela takšnega, kjer so končen rezultat debelejši vaflji, navadno kvadratne oblike. A tudi ta moja ‘rožica’ je povsem zadovoljiva 🙂

In čeprav imam pekaček že nekaj mesecev, sem ga uporabila le dvakrat. To pa predvsem zato, ker ga imam spravljenega v nekem prostoru, kamor ne stopim ravno vsak dan in zato na pekaček kar malce pozabim.

Je pa priprava vafljev zares enostavna, pa tudi zabavna 😉 Receptov zanje pa ogromno! A ker rada malce eksperimentiram in ker rada pripravljam zdrave ‘pojedine’, sem se tudi tokrat poigrala in naredila vaflje povsem brez moke 😉 To ni nadomestila mandljeva ali kokosova moka (ki seveda nista žitni moki), pač pa mleta bučna semena. In zato so vaflji takšne barve kot jih vidiš na sliki. Rahlo zelenkaste 😉 Okus vafljev je res malce drugačen, kar ne pomeni, da niso bili dobri. Nasprotno. Vaflji so bili rahli in okusni.

So pa to slani vaflji, zato so bili odliča podlaga za svilnata, rahlo umešana jajčka, kepico avokada in nekaj pomladnega zelenja.

Za 1 osebo…

Sestavine:

  • 45 g mletih bučnih semen
  • 1 jajce
  • cca. 10 ml vode
  • 1 čž stopljenega kokosovega olja
  • ščep soli

Postopek:

Bučna semena fino zmelješ, nato pa jih skupaj s preostalimi sestavinami v mikserčku zmešaš v gladko gosto zmes. Medtem močno segreješ pekač za vaflje, na sredino preliješ zmes, zapreš pokrov in pečeš nekaj minut oziroma toliko, da so vaflji primerno počeni. Serviraš toplo, skupaj z izbrano prilogo.

 

p.s.: hladne vaflje lahko uporabiš tudi namesto kruha za sendvič. Za več sočnosti ga npr. premaži s sirnim/ namazom in dodaj nekaj sveže zelenjave.

Kaj pa ‘nadev’? Čisto po želji pravzaprav. Ker gre za slano različico vafljev, seveda priporočam zelenjavnega, skupaj z nekaj beljakovinami. Moja izbira je očitna in omenjena že zgoraj. Vmešano jajce, kepica dobro zrelega in pretlačenega avokada, nekaj sveže špinače in prvega letošnjega čemaža ter nekaj tanko narezanih redkvic. Vse skupaj sem začinila s solnim cvetom in sveže mletim poprom, čisto na koncu pa dodala še nekaj kvalitetnega 100% bučnega olja, ki sem ga kupila v Kalčku.

Vafljem bi se odlično prilegal tudi paradižnik (surov, pečen ali na soncu posušen in v oljčnem olju vložen) skupaj s kkašnim finim sirom ali pa skromno korenje (najbolje kar naribano), oboje seveda primerno začinjeno. Pa tudi šparglji bi bili odlični. Popečeni na žar ponvi so najokusnejši in čeprav jih je že moč dobiti, pa so ti zaenkrat še uvoženi in sama bom raje počakala na naše, slovenske.

Namesto jajc se lahko odločiš tudi za nekaj rezin dimljenega lososa, različne sire, vegetarijanci pa dozo beljakovin lahko nadomestijo z nekaj žlicami namaza iz čičerike in tahinija – s hummusom.

 

Dodaj odgovor