Bučna juha s cvetačo in 100% bučnim oljem

Kot majhna nisem jedla buč. Preprosto zato ker jh nikoli nismo kupovali, pa tudi v šoli jih niso pripravljali. Potem sem jih pred leti preizkusila. Obe, tisti, najbolj tipični. Hokaido bučo in maslenko. Medtem ko mi kuhane niso bile všeč, pa sem jih v pečici pekla kar pogosto. Včasih cele krhlje, včasih pa na kocke narezane buče. Ker so same po sebi precej sladke, po peki pa je okus še intenzivnejši, sem vedno dodala nekaj malce ostrejših začimb.

Tudi letos (no, pravzaprav zadaj že nlani) sem nekajkrat pripravila bučo tako, kot mi je bila prejšnja leta najbolj všeč. A letos, me okus nekako ni tako zelo prepričal. Sem pa kupila nekaj buč in ena mi je ostala. Iz nje sem naredila juho in čeprav sem mislila, da mi ne bo tako zelo teknila (a hej, bučo je bilo potrebno porabiti, pa tudi druge zelenjave takrat nisem imela pri roki) sem pač pripravila juho. Kremno, gosto, svilnato juhico in ojoj, kako zelo okusna je bila! Zato sem jo danes ponovila. Recepta zanjo nisem imela in sem tako prvič kot drugič kuhala povsem po občutku. Sestavine so sicer ostale enake – večina buče, nekaj cvetače ter različne začimbe. Na vrhu pa hrustljavo prepražene bučnice in nekaj kapljic 100% bučnega olja.

Olje pa je še nekaj, kar včasih nisem imela rada. Seveda govorim le o bučnem olju, saj se sicer velika zagovornica (zdravih) mačob.  Doma smo bučno olje sicer vedno imeli, a okus me v vseh teh letih nekako ni prepričal. Nad njim sem se navdušila pred nekaj meseci, ko sva se s prijateljico potikali po Ptuju in pred odhodom domov odšli na kosilo. Mimogrede, bilo je nebeško dobro! Tako riba, kot krompirjeva priloga sta bili izvrstni. Morda se ti ne moj izbor ne zdi nič posebnega – pač riba s krompirjem in blitvo… a naj ti povem, da je lahko razlika v pripravi (in posrežbi!) zelooo ogromna! No in poleg morskega krožnika še solata. Prijateljica je velika ljubiteljica bučnega olja (daje ga celo v kruh – ja, rezultat so precej zanimive zeleno obarvane rezine 😉 ) in je, razumljivo, svojo solato močno začinila z njim. Sem se ‘opogumila’ in ga nekaj kapljic prav previdno nakapljala tudi na svoje zelenje. Verjetno zato, ker je bila na mizi steklenica 100 odstotnega štajerskega ekološkega bučnega olja. Na koncu nisem ostala le pri nekaj kapljicah, ker sem končno odkrila pravi okus temnega olja bučnih semen. Olje je na koncu pristalo tudi na krožniku. Bučnice in kuhan krompir – odlično!

Šele letos sem po naključju izvedela, da je naše domače olje pravzaprav ‘solatno’ kar pomeni, da je mešano s sončničnim oljem. In verjetno tudi najbolj kvalitetno ni, zato sem v Kalčku hitro kupila enega, za katerega sem močno upala da mi bo všeč vsaj pol toliko kot tisti s Ptujske restavracije. Vzela sem domačega, od slovenskega podjetja Vila Natura. Hladno stiskanega, ekološko pridelanega, 100 odstotnega. Čeprav solate še vedno ne pripravljam zgolj z bučnim oljem pa od nakupa dalje z oljčnim oljem začinjeni solati vselej dodam še nekaj kapljic bučnega. Uporabljam ga tudi kot piko na i različnim jajčnim jedem, rižotam, testeninam in kuhanemu kompirju… Odličen je! tako zelo, da si včasih pripravim povsem ‘skromno’ malico. Doma pečen ‘kisli’ kruh (zadnje čase se navdušujem nad brezglutensko peko kruha z drožmi), pomočen v bučno olje in potresen s ščepcem solnega cveta. Nebeško!

Ker obožujem goste kremne juhe in vsakič pripravim drugačno (odvisno od zelenjave, ki jo imam) z drugačnimi in obveznimi dodatki (kaše, semena, oreščki, jogurt…) pa juham skoraj vedno dodam še nekaj olivnega olja. Tokrat ne. Tokratna juha je bučno- cvetačna. Za hrustljavost in dodaten okus so tukaj grobo sesekljane bučnice (obvezno prepražene, ker je tako okus veliko intenzivnejši pa tudi hrustajo veliko bolj), namesto oljčnega olja pa moje ljubo bučno. Za bučno juho se takšen izbor seveda najbolj spodobi 😉

Sestavine:

  • 350 g buče
  • 145 g cvetače
  • 1/2 rdeče čebule
  • 300 ml vode
  • kumina, kurkuma, ingver, koriander
  • sol

Postopek:

Na olju prepraži drobno nasekljano čebulico in začimbe. Nato dodaj na koščke narezano (olupljeno) bučo in narezano cvetačo. Premešaj, malo poduši, nato zalij z vodo. Kuhaj do mehkega, spasiraj s paličnim mešalnikom.

Med kuhanjem na ponvici na srednji prepraži bučna semena, da postanejo hrustljava. Semena grobo sesekljaj ter jih potresi jih po juhi ter začini z bučnim oljem.

Dodaj odgovor