Bananine brezglutenske veganske palačinke

Le kdo ne mara palačink oziroma vsaj ene različice njih. Lahko so večje in tanke kot papir ali majhne debelušne. Lahko so pšenične, pirine, ovsene, mandljeve ali narejene iz kakšne druge moke. Nadev je povsem svobodna izbira, prav tako izbira sladkorja, preliva in številnih drugih potencialnih dodatkov 🙂 In uspejo prav vsakič. Seveda so lahko vse enkao velike v obliki popolnega kroga, prave lepotice, takšne za v revije, lahko povsem unikatne, raznolike, smešne. In če ne uspejo? Vseeno uspejo 🙂 Jih pač raztrgaš in dobiš ‘šmorn’.

Palačink ne pečem tako zelo pogosto, vseeno pa si jih tu pa tam vseeno naredim, običajno za zajtrk, konec tedna. Vsakič drugačne, kar pomeni iz različne moke ali kombinacije večih mok, navadno brezglutenskih. Receptov je na tej strani že kar nekaj. Tako za testo kot za ‘nadeve’. Velike, tanke, majhne, debele… Malce prebrskaj in preizkusi kakšnega izmed mojih receptov.

Te palačinke so tako zelo okusne! Seveda jih lahko premažeš z najljubšo marmelado (ali čokoladnim namazom 😉 ), a verjemi, da so odlične tudi čisto in povsem same. Ker je sladko že testo, tudi sladkorja v prahu ne boš potreboval(a) – a prepovedan vseeno ni 😉 Lahko narediš tanjše ali debelejše. Meni so všeč malce debeleješe – ob robu so sicer tanjše, saj se testo razlije pač tako kot se, v sredini malce bolj ‘konkretne’. Predej jih zgrabi v roke, jih le še pokapljam s malce sveže iztisnjene limone in to je vse kar potrebujem. Kislost limone odlično dopolnjuje sladke banane, ki se skrivajo v zmesi. V zmesi, ki je brez mleka, brez glutena in brez jajc! Sladke in zdrave veganske palačinke torej!

Čeprav bananine palačinke lahko narediš s pomočjo katerekoli moke (celo brez moke gre!), sem tokrat uporabila mešanico dveh. Seveda brezglutenskih, tako da recept lahko koristijo tudi vsi tisti, ki glutena ne uživajo.

Moja najljubša moka je ajdova, a  je tokrat namenoma nisem želela uporabiti. Namesto nje sta na vrsto prišli ekološki moki iz ljubljanskega Kalčka. Ovsena in riževa. Riževo tam pogosto kupim, saj mi je všeč, ker ne gre ‘le’ za moko belega riža, temveč je beli primešana še moka polnovrednega riža. Ovseno moko sicer lahko pripraviš tudi sam(a) in sicer tako, da v zmogljivem mikserju do gladkega zmiksaš ovsene kosmiče (naj bodo brezglutenski, če je to pri tebi nujno, sicer bodo katerikoli povsem ok). Je pa res, da je kupljena ovsena moka veliko bolj nežna od doma pripravljene.

Sestavine:

  • 1 večja banana (100 g banane brez olupka)
  • 250ml vode (za tanjše palačinke lahko nekaj več)
  • 45g ovsene moke
  • 85g riževe moke
  • 1 čž pecilnega
  • 1/2 čž kokosovega sladkorja
  • ščepec soli

Postopek:

V mikserju gladko zmiksaj banano in vodo. Nato dodaj še vse preostale sestavine in zmiksaj z mešalnikom ali pa ročno, z metlico za stepanje.

Segrej ponev, premaži jo s kokosovim oljem in v ponev ulij zmes. S ponvijo zaokroži, da bodo palačinke enakomerno debele. Speci jih najprej na eni strani, ko se robovi osušijo in so pripravljena na obrat, pa še na drugi.

Dodaj odgovor