Losos v škrniclju

Meso in ribe navadno pečem na štedilniku, občasno pa tudi v pečici. In čeprav sem že večkrat slišala za peko v škrniclju (v peki papirju), do sedaj tega še nisem poskusila. In žal mi je da nisem, ker okus tako pripravljene ribe je  izvrsten!

Odločila sem se, da v papirju pripravim lososa. Preprosto zato, ker se mi zdi, da ga vedno pečem malce dlje kot je potrebno. Skrbi me, da ne bo surov, zato ga raje pustim na vročini kakšno minuto več kot premalo. A kaj ko zato hitro postane suh, sočna riba pa je zagotovo veliko boljša.

Tako pripravljen losos je sicer pečen, a ne zapečen. Nekje med pečenim, kuhanim, soparjenim. Pravzaprav me niti ne zanima kakšen opis bi bil najprimernejši, vesela sem, da sem končno preizkusila to nadvse preprosto tehniko in vem, da bom tako zagotovo še kdaj pripravila beljakovinski obrok.

V škrniclju lahko pripraviš praktično katerikoli file ribe, pa tudi meso, na primer piščančje. Papir zadrži vlago, ki jo spremeni v paro, ki bolj kot speče skuha hrano.

Fino da med papir poleg ribe, mesa položiš tudi nekaj na tanko narezane zelenjave, zaradi česar bo vse skupaj še toliko bolj sočno in seveda okusnejše. Najlepše je, da se lahko odločiš za veliko različne zelenjave, jo kombiniraš po svojem okusu, nato pa začiniš z zelišči in začimbami, ki ti najbolj prijajo. Česen je enkraten dodatek v takšnilih paketkih. Fino se zmehča, postane popolnoma sladek in tako zelo okusen!

Vse skupaj nato tesno zaviješ v peki papir in zgolj za nekaj minut postaviš v vnaprej ogreto pečico. Vsaj losos ne potrebuje veliko časa. V desetih minutah bo na mizi! Če se ti res mudi, lahko škrniceljček pripraviš že dan prej. Ribo, zelenjavo, izbarna zelišča, začimbe in nekaj maščobe lepo zapakiraš, postaviš v hladilnik in naslednji dan le še spečeš. Tudi prilogo lahko prpraviš zelo hitro. Meni za k tako nežni jedi sicer najbolje odgovarja pečen krompirček (ker na krožniku pač mora biti nekaj hrustljavega), lahko pa se odločiš za nekaj hitrejšega, kot so testenine, riž ali kakšno drugo žito. Tudi leča je lahko super priloga, skupaj z mesom pa prava beljakovinska bomba.

V peki papirju pripravljen obrok je zelo priljubljen v Franciji (in francozi dobro vedo kaj je dobra hrana!). Takšen obrok imenujejo En papillote kar dobesedno pomeni v peki papirju. En papillote je enostavna jed, ki vedno navduši. Postrežeš jo kar v papirju, pa naj vsak sam odpre svoje ‘darilce’. Tako se na poti do gostov nobena aroma ne bo izgubila.

Sestavine:*

  • file lososa (po želji ga lahko prerežeš na pol)
  • zelenjava: npr. rdeča paprika, koromač, korenje, por…
  • strok ali dva česna
  • rezina ali dve limone
  • žlica oljčnega olja (lahko tudi masla)
  • sveža zelišča, npr. vejica rožmarina
  • začimbe: sol, poper

*sestavine in količine prilagodi po svojem okusu; to velja tako za izbor mesa ali ribe, kot tudi za zelenjavo, maščobo, zelišča, začimbe…

Postopek: 

Zelenjavo nareži čim bolj na tanko. Kos peki papirja prepogni in izreži obliko kroga ali srca. Polovico papirja premaži z oljčnim oljem. Dodaj zelenjavo, zelišča in stroke olupljene stroke česna. Na zelenjavo položi dobro osušeno ribo. Soli in popraj, po želji dodaj še kakšno suho začimbico. Vse skupaj pokrij z drugo polovico papirja za peko in robove dobro zatesni (najbolje navzgor, da iz paketka zagotovo nič ne bo ušlo). Položi v pekač, ogret na 200 stopnij in peci od 8-10 minut (odvisno od debeline kosov ribe ali mesa).

Pa še to: če ne želiš, ti ni potrebno dodajati popolnoma nič maščobe, a malce olivnega olja ali zeliščnega masla zagotovo ne škodi – maščoba je zdrava in pripomore k še boljšemu okusu.

Celotni obrok pripravljen v nekaj minutah, v papirju, namesto v ponvi, kar je super, saj bo tako veliko manj umazane posode 😉

Dodaj odgovor