Kamutov kruh brez kvasa

Obožujem kruh! Sem to že kdaj povedala? Verjetno sem. In res ga imam rada. Večinoma ga pečem sama in zelo rada se poigravam z različnimi recepti in kombinacijami mok in drugih sestavin. V mojih kruhkih, ki so navadno brez glutena in brez kvasa, se tako pogosto znajdejo tudi različna semena, celo oreščki ali pa poleg moke (včasih pa povsem namesto nje) tudi cela žitna zrna. Če vsaj malo spremljaš tole stran verjamem, da si vsaj na kakšen recept zagotovo že naletel(a).

Tokrat ti ponujam še en recept ni sicer za zelooo hitro narejen in zdrav kamutov hlebček. Zrnje kamuta sicer ni brez glutena, zato moka ni brezglutenska, s tem pa seveda tudi kruh ne. Čeprav naj bi veljalo, da kamut kljub vsebnosti glutena ne povroča alergij in da ga lahko uživajo celo nekateri celiakaši, ti, če imaš to bolezen, pri uživanju vseeno svetujem previdnost, sicer pa sam/a najbolje veš, kako zelo moraš biti pazljiv(a) na to, kaj vnašaš v svoje telo.

Če pa ti gluten ne povzroča večjih težav, ali pa zgolj raje kot belo izbereš druge vrsto moke, saj želiš jesti zdravo, polnovredno in raznoliko, je tale kruhek kot nalašč zate! Kamut je žito, ki po okusu še najbolj spominja na piro in je eno najlažje prebavljivih glutenskih žit. Vsebuje precej več beljakovin kot druga žita ter veliko mineralov, npr. selen, cink in magnezij. V njem so zastopane številne esencialne aminokisline, vsebuje nekaj kvalitetnih maščob, folno kislino. Hkrati je kamut bogat vir vitamonov, kot so vitamin A, B1, B2, B6 , C, E …

Ker moj današnji kruhek ne potrebuje vzhajanja in ker vse sestavine le dobro premešaš in kruh je že v pečici, je idealna izbira za vse, ki za peko nimajo časa. Zanj potrebuješ le nekaj sestavin in manj kot eno uro časa.

Sestavine:

  • 500 g kamutove moke
  • 1 čž soli
  • 1 vrečka vinskega kamna
  • 0,5 l radenske
  • 1-2 JŽ olja
  • 75 g semen

Postopek:

Pečico segrej na 180 stopinj celzija. V skledi zmešaj moko, sol, semena in vinski kamen. Dodaj radensko in olje. Premešaj. Gosto zmes iz sklede zvrni na pekač, obložen s peki papirjem in peci približno 40 – 45 minut. Kruh je pečen, ko na spodnji strani ob trkanju s pestjo votlo zadoni.

 

Kruhu lahko dodaš semenke, lahko pa jih izpustiš. Ker sem namesto polnozrnate uporabila fino kamutovo moko, sem se odločila, da ga obogatim ravno z njimi. V mojem kamutovem hlebčku prevladujejo sončnična semena, nekaj malega je sezama in oluščenih konopljinih semen. Seveda pa lahko uporabiš povsem svojo kombinacijo, če so ti semena v kruhu seveda všeč.

Kruhek je, tako kot večinoma vsi, odličen v kombinaciji s sladkimi ali slanimi namazi in nadevi, kot priloga juham, enolončnicam in vsem drugim jedem, ob katerih z veseljem ugrizneš v kos dobrega kruha. Zagotovo eden najbolj zdravih in zelo okusnih načinov kako uživati v kosu dobrega, domačega kruha pa je povsem enostaven. S kvalitetnim oljčnim oljem ter nekaj ščepci morske soli. Precejšen del kamutovega hlebčka (kar četrtino, ojej) sem takoj ko se je ohladil pojedla ravno na ta način. Rezine kruha sem prej še dodatno popekla v toasterju (tako kot mi je najbolj všeč), nato jih začinila z okusnim slovenskim solnim cvetom ter prelila z domačim oljčnim oljem. Božansko!

Dodaj odgovor