Kosmiči z jogurtom in grozdno čežano

Kozarčki s kosmiči, kremastim jogurtom, slastno hitro jesensko ‘marmelado’ in medenimi koščki sadja ter popečenimi hrustjajvimi mandlji so enkraten uvod v nov dan. Po drugi strani so tako pripravljeni kosmiči tudi sladka in zdrava vmesna malica, po želji pa tudi sladica.

Kombinacij za t.i. namočene kosmiče je ogromno. Dodaš jim lahko katerokoli sadje želiš, pa semena, oreščke, kakavova zrna, kokos… Sladkaš jih bodisi z medom, javorjevim sirupom ali kakšnim drugim naravnim sladilom, vanje vmešaš svoje najljubše začimbice, na primer cimet ali vanilijo…

Takšno malico si sicer redko naredim, a res ne vem zakaj? Priprava je hitra in preprosta, sicer dolgočasne kosmiče pa lahko povsem poljubno, na 1001 način spremenim v slasten, okusa poln in izjemno hranljiv obrok. Danes ti ponujam le eno izmed možnosti – kosmiče z jogurtom in prav posebno čežano. A še pred tem…

…bi ti rada predstavila prav poseben inhalatorček. Ja res, inhalatorček, oziroma t.i. Aromastick. Tako kot se dan začne veliko lepše, če si privoščiš okusen in zdrav zajtrk, je dan lepši tudi, če vanj vstopiš sproščen, pomirjen in pripravljen na številne izzive, ki te čakajo. Za to  poleg polnovredne hrane lahko poskrbi joga ali le nekajminutno globoko dihanje. Če za vse to zjutraj nimaš časa (te razumem), potem je hitra rešitev povsem naravni in iz ekoloških rastlinic pripravljen inhalatorček (aromastick Balance), s katerim zgolj z enim vdihom poskrbiš za sproščeno telo. Zaradi svoje majhnosti in pripročne embalaže (in uporabe) ga lahko vzameš s seboj praktično kamorkoli. Naj ima svoje mestece v torbici ali preprosto v žepu hlač. Verjamem, da ti bo tudi čez dan prišel še kako prav. Zanj si moraš vzeti le nekaj sekundic časa in stres bo v hipu veliko manjši. Prikupne sticke lahko poiščeš v zdravih trgovinicah ali pa svoj vonj naročiš kar na spletni strani www.sladko.si. V ponudbi so namreč različni aromasticki, vsak za svoj namen in s svojo kombinacijo naravnih sestavin. Za sprostitev, energijo, koncentracijo…

Zdaj pa k receptu. K tistem receptu, ki dopušča ogromno odstopanj in je za to le ideja za morda nekoliko drugačen zajtrk kot si ga vajen(a) sicer.

Sestavine:

 • 70 g ovsenih kosmičev
 • 70 ml mandljevega mleka
 • 100 g grškega jogurta
 • 1 JŽ medu
 • 1 čž cimeta
 • ščepec soli
 • nekaj žlic jabolčno grozdne čežane
 • lonček grškega jogurta
 • 1 JŽ medu
 • nekaj drobno narezanih koščkov jabolka ter celih grozdnih jagod
 • 1 čž cimeta
 • 0,5 čž mletega ingverja
 • grobo sesekljani mandlji

Za čežano…

 • 350 jabolčnih krhljev
 • 350 grozdih jagod

Postopek:

V skledici zmešaj prvih šest sestavin, pokrij s krožnikom in za nekaj ur postavi v hladilnik.

Pripravi čežano. Krhlje jabolk (brez pešk seveda) stresi v kozico. Dodaj grozdne jagode, ki si jih pred tem odstranil(a) peške*. Na nizki temperaturi počasi segrevaj sadje. Če je potrebno dodaj kakšno kapljico vode, a vedi, da bo sadje že samo spustilo nekaj tekočine. Ko se vse skupaj lepo zmehča, sadje z vilico pretlači v gladko čežano. Če želiš odstrani lušino jabolk in kožico grozdja, a to ni nujno potrebno. Poskusi in po želji dodaj še kakšno začimbico, kakšno kapljico medu ali limoninega soka.** Po okusu. Ohladi.

V suhi ponvi na hitro popraži nekaj mandljev ter jih grobo sesekljaj.

V majhni kozici pa na nizki temperaturi pogrej med, dodaj cimet in ingver, drobne koščke surovega jabolka ter nekaj celih grozdnih jagod. Premešaj in na štedilniku pusti toliko časa, da se vse skupaj pregreje.

V lonček izmenično nalagaj namočene kosmiče, jogurt in čežano. Čez vse skupaj prelij nekaj toplega medu in koščkov začinjenega sadja ter potresi s hrustljavimi oreščki.

* temno grozdje, sploh domače, navadno vsebuje peške, ki pri tem receptu znajo motiti. Odstraniš jih lahko na več načinov, na primer tako, da grozdne jagode prerežeš in z roko odstraniš pečke. 

** zaradi različne sladkobe sadja, pripravljeno čežano vsekakor poskusi poskusiti in prilagodi svojemu okusu.

Dodaj odgovor