Enostaven in zdrav borovničev džem

Nisem (bila) velika ljubiteljica marmelad. Svoj jutranji toast sem vedno raje premazala s kakšnim drugim sladkim ali slanim namazom ali pa ga sploh kako drugače obložila. Maslo obožujem, a ga brez težav jem samega, brez marmelade in brez drugih dodatkov. Z njim na debelo premažem rezino polnovrednega kruha in to povsem zadostuje. Poleti na maslo sicer z veseljem dodam rezine svežega domačega paradižnika, jih obilno solim in popram ter okrasim s svežo baziliko. Noro dobro. Zagotovo eden mojih najljubših poletnih zajtrkov.

Ker mi je marmelada zadišala le občasno je tudi nikoli nisem delala. Vsaj tiste tipične ne. Kadar mi je pozimi vseeno zapasala, sem raje naredila takole: iz zamrzovalne skrinje sem vzela zamrznjene maline, borovnice, robide ali kakšne druge gozdne sadeže, jih malce pokuhala, po okusu dodala javorjev sirup in kakšno začimbico. Vanilijo, cimet, ingver – odvisno od sadja. Sadje sem pretlačila in še vročega premazala čez kruh. Takšni marmeladi lahko po kuhanju dodaš tudi žlico chia semen, premešaš in počakaš, da chia nabrekne. To lahko narediš že dan prej, ohlajeno shraniš v kozarček in zjutraj s chio zgoščeno marmelado uporabiš. S temi semeni hkrati poskrbiš še za vnos zdravih maščob.

Prav tako mi je všeč kombinacija kruh, maslo in jabolčna čežana. Jabolka na malce masla podušim, dodam kakšno kapljico vode ali limone in kuham do mehkega. Tukaj je cimet skorajda nujen, pa tudi ingver in ščep mletih klinčkov. Z gosto, povsem razpuščeno čežano premažem kruh z maslom. Odlično!

Ker torej tipične marmelade do zdaj nisem  kuhala sem se toliko bolj razveselila, če mi lonček domače kdo podaril 😉 Moja najljubša je malinova, itak, saj so maline pri meni sadež št. ena. Tudi iz domačih marelic je odlična. Slivovo navadno kuha moja mama – tudi letos jo verjetno bo, saj je naša sliva za razliko od lani reeees dobro obrodila! Letos pa sem od sosede dobila še marmelado iz črnega ribeza, od sodelovke pa kozarček ribezove marmelade, kozarček marmelade iz aronije ter marmelato iz juote (nekakšnega križanca med črnim ribezom in kosmuljo).

Torej bi bila letos z različnimi domačimi marmeladami zagotovo preskrbljena za vso sezono, a sem se odločila da vseeno še sama naredim eno. Izbrala sem borovnice. Pravzaprav so bile borovnice tiste, ki so me izbrale mene 🙂 Pred kratkim je v domači zamrzovalni skrinji prišlo do ‘krajšega stika’. Še zdaj ne vem kaj je bil razlog da je kar naenkrat nehala delati. Rezultat? Kup odtaljenih živil, ki jih je bilo potrebno hitro porabiti. Na srečo imam dve skrinji, tako da je veliko stvari vseeno ostalo rešenih. Borovnice ne. Sem pač hitro naredila eno marmeladko in jih tako uspešno rešila. Zelo uspešno, saj se je izkazalo da je recept prav enostaven, marmelada zelo hitro narejena, okusna, sladka, predvsem pa zelo zdrava.

Pa ne samo zaradi borovnic, ki že tako ali tako veljajo za enega izmed najbolj zdravih sadežev, pač pa tudi, ker sem uporabila ksilitol – zdravo različico sladkorja. Namesto tipičnega želina sem uporabila agar (oziroma agar agar). Gre za povsem naravno rastlinsko želirno sredstvo, narejeno iz rdečih alg. Kupila sem takšnega v prahu in brez skrbi – nima ne vonja, ne barve in ne okusa. Je zelo enostaven za pripravo in tako kot pri drugih želirnih redstvih tudi tukaj velja – več kot ga dodaš trša je marmelada. Jaz z njim nisem pretiravala, ker mi je bolj kot marmelada všeč džem. Namaz, v katerem so večji delci sadja, vseeno pa končen izdelek ni tista trda gmota, ki me pri nekaterih kupljenih marmeladah tako zelo moti.

Sestavine:

  • 500 g gozdnih borovnic
  • 150 g ksilitola
  • 1 JŽ limoninega soka
  • cca. 4 g agar agarja v prahu

Postopek:

V kozico streseš borovnice, dodaš limonin sok in sladkor. Na nizki temperaturi počasi kuhaš do vrelišča in vmes večkrat premešaš. Ko zavre, dodaš agar, premešaš in kuhaš še 10 – 15 minut.

Marmelado preliješ v sterilno očiščene kozarčke*. Ko je kozarček do vrha poln ga z originalnim in prav tako sterilnim pokrovčkom dobro zapreš. Ko se marmelada ohladi, jo pospraviš v hladilnik.

 

*osebno mi je veliko ljubše, da z marmelado napolnim manjše kozarčke, da se po odprtju zagotovo ne pokvari.

Marmelada je seveda odlična na kruhu, a to ni edini način kako si jo lahko privoščiš. Pa saj sam(a) najbolj veš da je marmelada tudi za peciva ali palačinke, moja trenutno najljubša kombinacija pa je naslednja: čez noč namočeni ovseni kosmiči, ki jim zjutraj dodam veliko žlico jogurta (moj najljubši je Hofrov kozji jogurt, ker je tako fino gost, skoraj kot grški), prav tako veliko žlico domačega borovničevega džema, nekaj kolescev banane, pest nasekljanih nesoljenih pistacij in žličko na hitro popraženih semen (navadno bučničnih). Mmmm… Poskusi!

2 comments

Dodaj odgovor