Zdrav, hranljiv in okusen malinin puding

Maline so moje najljubše sadje! Res! Nič nimam proti borovnicam, marelicam in breskvam, a maline… čez maline jih ni! Zato vsako leto na bližnji kmetiji kupim nekaj košaric teh živo rožnatih sadežev. Pol jih zamrznem, da jih imam še za zimo, drugo polovico porabim takoj. Iz njih naredim razna peciva, sladoledne lučke, sadne namaze… Ali pa jih pojem kar tako. V veliki sadni kupi (s kepico sladoleda na vrhu).

Za današnji zajtrk pa sem jih kar nekaj namenila za neke vrste puding. Ta puding seveda ni takšen kot ga poznaš, daleč od kupljenih instant izdelkov. Narejen je iz povsem drugih sestavin. Je precej gost (a če to to moti, ga lahko razredčiš z nekoliko več tekočih sestavin) in precej nasiten. Hkrati pa je takšen zajtrk zelo zdrav, hranljiv in seveda okusen. Takšen, kakršen zajtrk mora biti.

Sestavine so dokaj preproste – do mehkega kuhana in ohlajena prosena kaša, jogurt, maline. Za dodaten okus nekaj začimbic, za sladkobo malce medu. Za tisto dodatno hrustljavost pa rahlo popražena sončnična semena ter grobo nasekljana, neslana pistacija.

Pistacijo imam prav tako zelo zelo rada. Meni zelo ljubi živozeleni oreščki so navadno soljeni, seveda pa se da dobiti tudi neslano pistacijo, kar pride prav predvsem za sladice, npr. te preproste in slastne matcha presne kroglice (klik), zelo okusno presno tortico (klik), kot dodatek jogurtu (klik), granoli (klik) pa pa le kot posip po palačinkah (klik in klik). Včasih je bilo neslano pistacijo kar težko dobiti, danes temu ni več tako. Je pa res, da ekološke pač ne prodajajo povsod. Pri določenih sestavinah mi je kvaliteta bolj pomembna kot pri drugih in z oreščki je zagotovo tako. Tako neslane ekološke (španske 🙂 ) pistacije kupujem v Kalčku.

Še preden pa objavim recept (ki je hkrati lahko zajtrk, malica ali pa zdrava sladica), se ti moram opravičiti ker zadnje čase ne posvečam veliko pozornosti fotografijam. Ko gledam recepte izpred nekaj let pogosto vidim, da sem se zanje res bolj potrudila. In mi je zato včasih kar malce nerodno… A v zagovor…. takrat sem imela več časa, predvsem pa boljši fotoaparat! Vse slikce so namreč posnete s telefonom in mislim, da je res že čas, da začnem razmišljati o novem. Nimam posebnih želja in velikih zahtev, le telefon z res dobrim fotoaparatom! Glede na to, da doma nimam primernih prostorov (sploh pa primerne svetlobe!) za ustvarjanje lepih slik, da ne uporabljm programčkov za obdelavo fotografij ter da recepte samo zaradi fotografiranja ne ponavljam (slikam pač tik preden pojem, torej so povsem realne), bi mi vsaj boljša telefonska kamera zagotovo prišla še kako prav.

Recept je primeren za dve osebi ali en zares bogat zajtrk.

Potrebuješ:

  • 60 g prosene kaše
  • 100 ml naravnega jogurta*
  • 150 g malin
  • začimbe po želji (cimet, vanilija, kardamom…)
  • med (po želji in okusu)

Za posip…

  • pražena sončnična semena (cca. 15 g)
  • nasekljane neslane pistacije (cca. 15 pistacij)
  • sveže maline

*za redkejši puding lahko uporabiš običajen jogurt, za gostejšega, s polnejšim okusom pa grškega. Vegani jogurt brez težav lahko nadomestite s kokosovim, mandljevim ai katerim drugim rastlinskim jogurtom.

Postopek:

Proseno kašo večkrat dobro spereš, da odstraniš grenkobo. Skuhaš jo v vodi in ko je že povsem mehka in je popila vso tekočino odstaviš s štedilnika in ohladiš.

Na suhi ponvi na srednji temperaturi rahlo prepražiš sončnice, pistacijo pa olupiš in grobo sesekljaš.

V mešalniku so gladkega zmiksaš jogurt s kašo, malinami, začimbami in s sladilom (po želji). Gosto kremo preložiš v skledico, potreseš s sončničnimi semeni in pistacijo ter obložiš z nekaj svežimi malinami. Po želji lahko dodaš še kakšen listek sveže melise ali mete.

One comment

Dodaj odgovor