Osvežilne lučke z baziliko

Pred kratkim sem se vrnila s počitnic na Mauriciusu. Prvič sem se odpravila na tako dolgo pot in to z razlogom. Zaradi poroke! Ne svoje, sestrine. In kot njena poročna priča sem pač morala biti zraven 😉 Poroka je bila zares pravljična, nepozabna. Veliko lepša kot v kateremkoli filmu in lepša kot sem si upala predstavljati.

Poleg zanimivih in zabavnih izletov in ležanja na plaži sem uživala tudi v kulinariki. Čeprav rada kuham, nisem imela isto nič proti, da so to delo tokrat opravljali drugi.

Že tako ali tako imam avokado noro rada, a tisti tam… Mmmm… Zato se seveda nisem mogla upreti, da v mojem kovčku ne bi našla prostora za nekaj (7, če smo natančni 😉 ) avokadov. Tam sem skupaj s toplim, popečenim kruhom, jajčki (na 1001 način), ravno prav pikantnim zelenjavnim karijem in pečenim krompirčkom (ja, za zajtrk!), vsak dan pojedla enega. Ker so popolnoma dozoreli v svojem naravnem okolju so bili zares odlični. Mehki kakor puterček, kremasti, slastni. Še očeta (ki je seveda prav tako moral biti na poroki) sem navadila nanj, pa prej avokada niti poznal ni (in navadno ni za neke novosti). Res je, da avokado ob sebi potrebuje kakšne močnejše okuse, sol, začimbe… in kombinacija s tamkajšnjimi rahlo pikantnimi prilogami je avokadom naredila veliko uslugo.

Medtem ko tam ni bilo avokada, ki ne bi bil perfektno dozorjen, pa se pri nas pogosto zgodi da kupiš a) avokdo, ki spominja na neokusno radirko ali b) preveč zrel, že rjav ali z ‘nitkami’ preplet avokado. Sicer sem se že naučila kupiti pravega in točno vem kam moram ponj, pa vseeno. Greh bi bil, če nekaj Mauricijevskih sadežev ne bi pritovorila s seboj.

In ko sem potem tudi doma vsak dan nadaljevala z dnevno dozo zelenega avokada, je ta, kljub temu da sem ga hranila v hladilniku, zorel. Zato sem se odločila, da zadnjega (enega in pol pravzaprav) uporabim za sladoledne lučke. V zamrzovalniku se bo avokado namreč obdržal še lep čas – no vsaj tako sem mislila. Osvežilne in kremaste sladoledne lučke sem pojedla v rekordnem času. Je pač poletje 😉

Avokadove lučke so prijetno osvežilne. Kar jih dela unikatne je dodatek svežih bazilinih listov. Seveda ne celih, temveč zmiksanih skupaj z ostalimi sestavinami. Tukaj pride dmalo boljši mešalnik še kako prav…

Potrebuješ:

 • 200 g avokada (teža brez lupine in koščice)
 • 50 ml limoninega soka
 • 50 ml javorjevega sirupa
 • šopek svežih listov bazilike (cca. 5 g)

Postopek:

Vse skupaj v zmogljivem mešalniku zmiksaš do gladkega. Poskusiš in po okusu dodaš še malo limone ali sladila. Krema za lučke naj ne bo preredka, temveč gosta in kremasta. Tako bo sladoled veliko slajši.

Ja, priznam. Sem avakadoholik! 🙂 Ta sadež mi je resnično zelo ljub. Res je, da sam po sebi nima veliko okusa, a se krasno poda številnim jedem. Ne uporabljam ga le v solatah, temveč tudi kot piko na i rrazličnim rižotam, testeninam, ga kombiniram z ribami ali mesom, pa seveda kakšnim dobrim slanim sirom. Z jajci je naravnost božanski, prav tako s paradižnikom. Dobro zrel je odličen premaz za popečen kruh, ki ga nato obložim še z različno zelenjavo. Vsakič ustvarjam nove kombinacije, vse skupaj pa vedno začinim z velikim ščepcem soli, pogosto pa tudi z nekaj kapljicami limone ali pa mletim črnim poprom.

Po drugi strani pa je avokado tudi odlična osnova za marsikatero kremno sladico, navadno presno. Iz njega lahko pripraviš različne mousse, pudinge (tudi čokoladne – recept je itak nekje na tej strani), pa kreme za torte in tako naprej… In še velik bonus: kljub temu da je avokado precej kaloričen, pa je tudi zelo zelo zdrav. Kaj vse vsebuje pa si lahko prebereš na spletu.

Tokratne lučke so bile še toliko boljše, ker sem za osnovo uporabila svež avokado z Mauriciusa. Res je veliko boljšega okusa kot katerikoli kupljen pri nas. Ti bi morda potrebovali malce več dodelave (torej več sladila in hkrati več kisline), tako da priporočam, da preden lučke zamzneš zmes poskusiš in prilagodiš svojemu okusu. Če pa nimaš časa za zamrzovanje, pa ni problem. Avokadov ‘mousse’ lahko poješ kar takoj 😉

 

4 comments

  • Katja says:

   Anamarija pozdravljena! Pri nas avokado navadno kupujem v Hoferju, s tamkajšnjimi imam najboljše izkušnje. Pakirana sta po dva skupaj. Čeprav naj bi že bili dozorjeni, že tudi po otipu vem kdaj so zares primerni 😉 Vseeno pa šele sedaj, ko sem imela možnost posusiti tiste, ki so direktno prinešeni iz drevesa na mizo, vem, kakšen okus naj bi tisti pravi, ravno prav zrel avokado pravzaprav imel 🙂

   • Anamarija Bukovec says:

    Hvala!
    Jaz imam pa ravno s Hoferjevimi ponavadi slabe izkušnje … večkrat dobim nitkaste, ali pa kar črne v notranjosti (kljub temu, da sicer vem, kdaj naj bi bil zrel).

    • Katja says:

     Res? Jaz kupim tista dva, ki sta v kompletu. Mislim, da me ti še nikoli niso razočarali. Je pa res, da so bile te sladoledne lučke tako zelo dobre zato, ker so narejene iz Mauricijskih avokadov – dozorjenih na sončku ter obranih ravno v pravem trenutku. Če bi lahko, bi jih z letalom tedensko uvažala – hahaha 🙂

Dodaj odgovor