Ovsene palačinke s toplimi breskvami na grškem jogurtu

Recept je zelo preprost, a si morda vseeno zasluži objavo. Morda zato, ker mnogim verjetno ne bi prišlo na misel, da bi ovsene kosmiče (ki jih imajo nekateri na žalost še vedno za pusto ‘žaganje’, a ni treba da je temu tako) uporabili še kako drugače kot v mleku.

Iz kosmičev resnično lahko narediš marsikaj in ena izmed teh stvari so palačinke. Ker ovsene moke ni tako lahko dobiti, pa še precej draga zna biti, medtem ko so kosmiči smešno poceni (razen tisti, preverjeno brezglutenski, so malce dražji), je te zelo preprosto in hitro spremeniti v moko. Vržeš jih v mikserček in v nekaj sekundah dobiš moko. Da bo ta še rahlejša, bolj gladka in brez prevelikih delcev, jo presej skozi cedilo, nato pa uporabi naprej… Na primer za peko palačink.

Osnovni recept zanje verjetno že poznaš. Moki dodaš jajce in mleko ter ščepec soli. Seveda obstajajo zamenjave, tako za jajce (na primer chia semena ali mleto laneno seme), za mleko (rižev, sojin, mandljev ali kak drug rastlinski napitek), lahko dodaš še sladkor, začimbe, za rahlost pa nekaj kapljic mineralne vode. A danes ne bomo ekperimentirali. Dobre stare palačinke so narejene tako, kot jih je delala moja mama. No, ona jih (še vedno) dela iz gladke bele moke, kadar pa palačinke pečem jaz, uporabim katero drugo.

In medtem ko sem svoji dve palačinki pojedla še vroči, sem eno prihranila zanjo. Da tudi kdaj pa kdaj pockljam njo.

Nadev za palačinke je seveda povsem tvoja izbira. Marmelada, čokolada ali zgolj limona s sladkorjem. A ker me zadnje čase vonj sočnih breskev premaga in jih nekaj preprosto more z menoj domov, sem uporabila te. Rahlo dušene z malo zdravega! sladkorja in ščepcem cimeta so dobile svoje mesto na osvežilne grškem jogurtu, s katerim sem premazala palačinke. In ker se zanje spodobi da so sladke, sem jih sladkala še po vrhu. Tako kot za breskve, sem tudi za posip uporabila mlet brezov sladkor, znan tudi kot xylitol, ki ga zdaj prodajajo že skorajda povsod.

 

Sestavine:

  • 65 g ovsene moke (ali kosmičev, zmletih v moko)
  • 150 ml mleka (ali rastlinskega napitka)
  • ščepec soli
  • 1 jajce

Postopek:

Presej moko. Dodaj mleko, jajce in ščep soli ter z metlico zmešaj v gladko zmes. Pusti, da testo počiva 20 minut.

Segrej ponev in nanjo kapni nekaj olja. Zmes za palačinke ponovno premešaj in z zajemalko zlij na ponev. Ponev nežno obračaj, da z maso zapolniš celotno površino ponve. Ko na vrhu vidiš, da se masa suši, palačinko obrneš in jo na hitro popečeš še na drugi strani.

Za nadev…

Sestavine:

  • kanček masla
  • 2-3 breskvi
  • mleto brezovo sladilo (xylitol)
  • 1 čž cimeta
  • ščepec mletega ingverja
  • večji lonček grškega jogurta

Postopek:

V kozici na manjšem ognju stopiš maslo in dodaš vnaprej na košče narezane breskve. Premešaš in dušiš, da se rahlo zmehčajo. Vmes jih sladkaš (po okusu) in začiniš z malce cimeta in ingverja (lahko pa namesto ingverja dodaš tudi malce limoninega soka).

Rahlo ohlajene palačinke premažeš z gostim grškim jogurtom ter obložiš z rahlo ohlajenimi dušenimi breskvami. Za konec palačinke potreseš z mletim xylitolom.

Si morda opazil(a) luštno ilustracijo poleg krožnika? Pravzaprav je razglednica in je delo nadarjene slovenske umetnice Nine Kovačič, ki ustvarja pod imenom Hands. Opazila sem jo na Instagramu, lahko pa jo najdeš tudi na Facebooku. V svoji zbirki ima ljubke kartice primerne za različne praznike, pa za mame, mladoporočence, bodoče starše, otročke… ter seveda tudi veliko takšnih, primernih za vsak dan.

Bi bil(a) vesel(a), če bi po dolgem času namesto v mailu zagledal(a) pošto v nabiralniku? Napisano na roke seveda? No, če te sreče nimaš, pa ti razveseli nekoga. Dajati je vedno lepše kot prejemati. Pa naj bodo to dobrote z domače kuhinje ali pozdravčki z nabiralnika 😉

Dodaj odgovor