Kolač s kokosom na kubik

Zdaj ko je poletje, doma pa imamo svoj vrtiček na katerem je kar nekaj vsrt različne zelenjave, veliko kuham. Različne rižote, testenine, ribje in mesne jedi, pa polnjene omlete in različne, navadno zelenjavne polpete. Recepte si izmišljujem sproti in ker ne načrtujem objave, si količin ne zapisujem, zato končnih jedi tudi ne fotografiram in ne objavim. Za kar mi je pogosto žal. Velikokrat si rečem: pismo, tole bi mogla poslati v svet! In si pri sebi prisežem, da bom kmalu spet ponovila. Za blog, za to, da mi ideja ne uide z glave in seveda zate 😉 No, na žalost svoje obljube ne držim. Pride nov dan, nova ideja, nova kombinacija. Vedno ko se bliža poletje imam v načrtu en kup objav (kako tudi ne, časa imam več kot čez leto pa še narava nas tako bogato zalaga z vsemi možnimi dobrotami?), na koncu pa se izkaže da sem ravno v tem času najbolj lena. Se tebi dogaja podobno?

Ker torej nisem ena tistih blogark, ki svoje recepte večkrat preizkuša, izpopolnjuje in šele nato (namensko in izključno za blog!) jedi tudi fotografira (in to toliko časa, da se jed že popoloma ohladi ali še huje-premazana s čim ‘strupenim’, da se sveti in zgleda bolj sočna – in tako seveda postane povsem neužitna), je verjetno najlažje objaviti recept za sladico (ki lažje ‘počaka’), hladno jed (se ne shladi) ali kruh.

In ravno to ti tokrat ponujam. Gre za kokosov, rahlo sladek kruh, pravzaprav je bolj kolač, zato bi ga lahko tretirala tudi kot posladek. Seveda premazanega z obilico sveže domače marmelade ali pa ‘opremljenega’ z grškim jogurtom, sezonskim sadjem in slastnim slovenskim medom (ali z javorjevim sirupom). Ravno na ta način sem si prve koščke novega kruhka namreč privoščila tokrat.

Zakaj kokosov kolač na kubik? Zato ker v njem najdeš kar tri sestavine, ki jih pridobivajo iz kokosa. Fino mlete kosmiče (včasih znane kot kokosovo moko), kokosovo mleko in kokosovo olje. Kruh ne vsebuje kvasa, pa vseeno lepo naraste, je prožen, sočen, ravno prav gost. Čeprav pogosto kuham brez glutena, pa vseeno obožujem okus pirine in po novem tudi kamutove moke, ki ju uporabljam ravno pri kakšnem kruhu oziroma testu. Tokrat sem za kolač uporabila pirino polnozrnato moko, poleg obveznega ščepca soli pa še nekaj drugih začimbic. Za sladkobo pa javorjev sirup, ki ga pri peki veliko raje uporabljam kot med. Visoka temperatura mu namreč ne škodi tako kot škodi medu.

V kolaču ni ne kvasa, ne jajc (ali njegovih nadomestkov-chia semen, lanenih semen, indijskega trpotca…). Zato priporočam, da namesto tankih, režeš debelejše rezine, da te slučajno ne bi razpadle, seveda pa za dodatno vezavo v zmes lahko dodaš tudi eno od zgoraj naštetih sestavin, prav tako pa lahko vmešaš bananin pire ali jabolčno čežano.

Na tem mestu torej ideja: Naredi bananin kruh! Sladkobo kolača lahko povečaš ravno z bananinim pirejem (z vilico preprosto speštat dobro zrelo banano ali dve, ter sadež dodaš tekočim sestavinam), hkrati pa se bo kolač še bolj kompakten, saj banana deluje kot vezivo ter seveda sladek in sočen. In ker imajo sadni kolač navadno vsi radi… Zakaj ne?

Sestavine:

  • 340 g polnovredne pirine moke
  • 110 gramov fino ribanega kokosa (kokosove moke)
  • 2 čž bio pecilnega praška
  • pol čž sode bikarbone
  • pol čž fino mlete soli
  • pol čž sveže mletega muškatnega oreščka
  • pol čž prave burbonske vanilije v prahu*
  • pločevinka (400ml) polnomastnega kokosovega mleka*
  • 60 g kokosovega olja
  • 60 ml javorjevega sirupa

*naj bo koosovo mleko z vsaj 60-odstotnim deležem kokosa in brez emulgatorjev, vanilija pa res tista prava. Kokosovega mleka ni težko dobiti, za pravo vanilijo pa moaš včasih malo pobrskati. Na primer na oddelkih z zdravo oz. ekološko prehrano, ali v eni izmed tovrtnih trgovin, na primer v Kalčku.

Postopek:

Pečico ogrej na 175 stopinj Celzija.

Pekač obloži s peki papirjem ter ga dobro premaži s kokosovim oljem.

V večji skledi premašaj presajeno moko, kokos, pecilni prašek, sodo bikarbono, sol, muškatni oreškek ter vanilijo.

V kozici na nizki temperaturi stopi kokosovo olje, nato prilij javorjev sirup ter kokosovo mleko. Po potrebi še malce (a nežno!) segrej in z metlico premešaj, da nastane homogena tekočina.

V sredino suhih sestavin naredi jamico, nato pa vanjo vlij kokosovo olje, mleko in sirup. Z leseno kuhalnico dobro premešaj, tako da v testu ni grudic.

Testo preloži v pripravljen pekač in peci približno 40 – 45 minut. Kruh je pečen, ko zobotrebček, ko ga zapičiš vanj, ostane suh. Pečen kruh preloži na rešetko, da se popolnoma ohladi. Razreži na centimeter ali centimeter in pol debele rezine.

Ohlajen kruh lahko nekaj dni hraniš na sobni temperaturi, a ga raje zavij v prozorno kuhinjsko folijo, da se ne izsuši prehitro. Lahko ga imaš tudi v hladilniku ali pa razrezanega zamrzneš.

Pripis: naslednje jutro sem si na vilicah stoječega toasterja popekla nekaj rezin kruha ter jim dodala še vroče, na maslu podušene rezine breskve. Sladkobo sadeža sem oblažila s svežo pasijonko in žlico gostega jogurta in mmm… najboljši zajtrk! 😉

Dodaj odgovor