Kavne sladoledne lučke

V bistvu lažem. Niso kavne. Čeprav bi lahko bile! Namesto instant kave sem uporabila kavni nadomestek, ki sem ga kupila pred kratkim. 100% instant cikorijo.

Ker zadnje čase pogosto hodim na kavice, imam kofeina že samo zaradi tega dovolj. Tako si po novem vsako jutro privoščim skodelico cikorije, prelite s pol vroče vode in pol riževo-mandljevega mleka. Mleko nato uporabim še za hitro pripravo penic, s priročnim penilcem. Vroča kavica na svežem jutranjem zraku je nekaj najboljšega. Sploh če zraven pohrustam še nekaj polnozrnatih piškotkov ali pojem kakšen okusen čokolatin 😉 In veliko bolj prijazna je za želodec kot vse ostale kavice, pa čeprav v tistem trenutku tako zelo ‘sedejo’.

Kadar sladoled kupim, mi ni vseeno kakšnega kupim. Čeprav s čokolado (temno čokolado!) ne morem kaj dosti zgrešiti, pa sem zadnja leta vse bolj naklonjena sadnim okusom. Veliko okusnejši so tisti, ki so narejeni na vodni osnovi (še bolje samo iz sadja), kot pa mlečni sadni okusi. V teh je sadja navadno le za vzorec, medtem ko pri nemlečnih v ospredje zares pride sadje. Malina je super, pa gozdna jagoda tudi. To sta klasiki, ki si ju privoščim vsako leto (seveda večkrat), poleg tega pa z veseljem poskusim kak nov okus. Sladoledi, zapakirani v embalaže z dolgim seznamom sestavin, me hitro odbijejo. En kup nekih e-jev, umetnih arom, barvil… ‘Pravih’ sestavin skorajda ni. 

Zelo enostavno in hitro pa lahko pripraviš sladoled tudi sam(a). Če želiš malce bolj profesionalno lotiti k stvari je seveda nepogrešljiv aparat za sladoled, ki sestavine počasi in enakomerno zmrzuje. Za vse, ki pa na hitro želite pripravite sladke hladne dobrote, so modelčki za sladoledne lučke, več kot idealni! Zmiksaš najljubše sestavine (sadje, jogurt, kakav, mleko ali kokosovo mleko, vanilijo, cimet…) in narediš neke vrste smoothie, ki ga vliješ v modelčke. Vstaviš palčko, zamrzneš in že čez kakšni dve uri uživaš v svojih zdravih sladolednih lučkah. Preprosto, kajne? 😉 Najbolje od vsega pa je to, da lahko ustvarjaš različne okuse in se igraš s kombinacijami sestavin. Kot sem se tudi jaz…

Cikorijo v teh sladkolednih lučkah seveda lahko zamenjaš s povsem običajno kavo. Instant kavo. V kombinaciji s sladkimi datlji, ki v sladoledu nadomeščajo sladkor in kremastim kokosovim mlekom je odlična. Tudi z ječmenovo ‘kavico’ bi šlo – na primer za otroke, če seveda ne želiš, da njihovo popoldansko sladkanje vodi v neprespano noč 😉

 

Sestavine:

  • pločevinka (400 ml) polnomastnega kokosovega mleka
  • 6-7 razkoščičenih datljev (cca. 45 g)
  • 1 čž instant kave (če uporabiš kavni nadomestek lahko tudi več)
  • večji šep prave burbonske vanilije v prahu (neobvezno, a zaželeno)
  • ščepec soli (neobvezno)
  • ščep vinskega kamna (neobvezno)*

*zakaj vinski kamen? Ker naj bi pomagal da se po zamrzovanju ne pojavijo neprijetni kristalčki, sladoled pa je bolj kremast. 

 

Postopek:

Če so datlji suhi ali imaš slabši mešanlik jih najprej za nekaj časa namoči v malo tople vode, da se primerno zmehčajo.

Datlje nareži na majhne koščke ter jih supaj z ostalimi sestavinami v zmogljivem mešalniku zmiksaj v povsem gladko zmes. Prelij jo z modelčke za lučke in postavi v zamrzovalnik. Ko se lučke malce utrdijo, vanje vstavi sladoledne palčke ter jih na hladnem pusti dokler povsem na zamrznejo.

Nasveti:

*Sladoledne lučke iz modelčkov najlažje vzameš tako, da jih skupaj s plastiko za kakšno minutko postaviš v večjo skledo napolnjeno s toplo/vročo vodo. Nato jih enostavno postegneš iz plastičnega objema.

*Če nimaš plastičnih modelčkov, nič zato. Tekočo zmes vlij v papirnate kozarčke in zamrzni. Papir nato enostavno strgaj iz sladoleda in uživaj.

*Lučke po želji lahko premažeš, pomočiš ali pokapljaš s stopljeno čokolado, jo posuješ s kokosom, kakavovimi zrni, nasekljanimi oreščki…

*Priporočam da lučke pred zaužitjem nekaj minut pustiš na sobni temperaturi, da se vsaj malce odtalijo in tako pričarajo tisti pravi, kremast okus.

Dodaj odgovor