Sončnični namaz s kopercem

Poznaš koperc? To je tisto zelišče, ki se navadno kar samo od sebe pojavi na vrtu. Vsaj pri nas se. Na spletu hitro poglej kako izgleda, ker to nikakor ni plevel.

Koperc navadno uporabljamo pri vlaganju kumaric, nikakor pa ni rezerviran le zanje. Res je da se s kumarami odlično počuti in je nepogrešljiv pri pripravi tatzikija – grškega jogurta z naribanimi svežimi kumarami (prej jih posoliš in dobro ožameš, da se znebiš odvečne tekočine), česnom, oljčnim oljem, soljo in poprom. Vsaj tako ga pripravim jaz (klik). Dobro ohlajen tatziki je krasna poletna priloga. Lahko ga ponudiš skupaj z mesom -na piknikih na primer ali pa v tej preprosti solati (klik), različnimi polpeti (tudi vegetarijanskimi) ali pa kar tako – skupaj s popečenimi kruhki ali kot pomako za na palčke narezano zelenjavo. Koperc je prav tako zelišče, ki bo popestrilo ribje jedi in razne rižote. Tukaj na primer je ena zelo preprosta, z grahom in mladimi listi trte, ki jih prav tako lahko uporabiš pri kuhanju (klik).

Žal pa je (vsaj meni se tako zdi) sezona koperca precej kratka. Najboljši je še čisto mlad, a žal kar hitro zraste. Nič zato. Preden gre povsem v cvet (čeprav so tudi cvetovi užitni!) sem ga uporabila pri pripravi slanega namaza iz sončničnih semen. Zadnje čase namreč jem predvsem sladko, zato je bil slan namaz že prav zaželen.

 

Potrebuješ:

  • 65 g sončničnih semen
  • 1 drobno nasekljan, še bolje nariban manjši strok česna (lahko tudi samo pol)
  • 15 ml limoninega soka
  • 15 ml nesladkanega rastlinskega napitka (npr. mandljevega mleka)
  • 15 ml vode
  • 1 JŽ (cca. 5g) drobno nasekljanega koperca
  • sol

Priprava:

Semena za nekaj ur namočiš, nato odliješ vodo, jih spereš in pretreseš v dobro zmogljiv mešalnik. Skupaj z ostalimi sestavinami jih zmiksaš v čim bolj gladek namaz. Poskusiš in po potrebi dodaš limonin sok za kislost, sol za slanost, česen za pikantnost. Če se ti namaz zdi preveč začinjen, pa ga omili z nekaj dodatnimi kapljicami rastlinskega napitka.

Opomba: Sončnic ti ni potrebno namakati, res pa je, da se z namakanjem zmehčajo in lepše miksajo. Prav tako so predhodno namočena semena (in oreški) veliko bolj hranljivi in lažje prebavljivi. Torej, po želji…

Dodaj odgovor