Cvetlične palačinke

Obožujem pomlad. Sploh lepe, sončne dneve, ko se dobim s prijateljicami in se ob skodelici kave nastavljam še prijetno toplim sončnim žarkom. To je moj čas. Končno mine dolgo obdobje, ko me neprestano zebe, ker pa tudi pretirane vročine ne maram, so pomladne temperature pravšnje zame. Tudi narava je pomladi najlepša. Živozeleni travniki s pisanimi cvetlicami. Petje ptic (čeprav sem včasih kar jezna nanje, saj vsak dan točno petnajst minut čez štiri zjutraj močno in glasno žvrgolijo ravno za oknom spalnice. Ko me uspejo zbuditi, seveda utihnejo 😉 ), prvi poganjki zelenjave na domačem vrtu, vonj sveže pokošene trave in omamno diševa drevesa. Takšna kot sta bezeg in akacija.

Vonj bezgovih dreves je trenutno moj najljubši. Morda tudi zato, ke imamo kar nekaj dreves čisto blizu hiše, in ga vonjam takoj, ko stopim iz hiše. Že več let ga uporabljam tudi v prehrani. Cvetovi so okusni in zdravi. Z njimi lahko kuhaš, jih cvreš, iz njih narediš okusen sirup… Majhne ljubke bele cvetke pa lahko uporabiš tudi kot piko na i različnim jedem, predvsem sladicam.

Že dolgo je moja najljubša kombinacija kuhana prosena kaša (v naravno sladkem riževo-mandljevem mleku), v katerem pokuham še vejico bezga, ki pa ga po kuhanju odstranim. V še vročo, do mehkega kuhano kašo vmešam sveže jagode, dodam malce cimeta in fino naribanega kokosa, včasih tudi nekaj kapljic medu ter okrasim s svežimi majhnimi bezgovimi cvetovi. Preprosto in božansko.

Večina ljudi bezgove cvetove cvre in o, kako zelo dobri so. Sama jih sicer ne cvrem, veliko raje jih uporabim pri pripravi palačink. In to tistih, nekoliko debelejših palačink. V zmes vmešam kar nekaj cvetov, prej pa jih s škarjicami narežem na ne več kot cm dolge delčke. Vejice me namreč motijo, pa tudi nekoliko grenke so. Pomembni so cvetovi!

Okusni so tudi cvetovi akacije. Še eni izme omamno dišečih pomladnih cvetov, ki se v kulinariki odlično obnesejo. Nad ocvrtimi akacijivimi cvetovi me je navdušila babica. Nikoli mi jih ni pripravljala, mi je pa govorila, da so jih v Prekmurju, kjer je odraščala, pogosto cvrli. Seveda sem jih takoj morala preiskusiti sama. Moja zmes je bila sicer brez bele moke, ocvrla pa sem jih v nekoliko manjši količini kokosovega olja. Ne le da je bolj zdravo, tudi veliko okusnejše je. Ker je rahlo sladkega okusa, ga pri pripravi palačink vedno uporabljam.

Tudi tokrat sem ga. Na njem sem spekla brezglutenske palačinke iz riževe moke, rastlinskega mleka in zdravega sladkorja. V zmes sem poleg bezga dodala tudi posamezne cvetke akacije. Tako kot pri bezgu tudi pri akaciji nisem uporabila cele cvetoče vejice, temveč le posamezne majhne cvetke. Pečene cvetlične palačinke sem potresla seveda z nekaj sladkorja,  saj palačinke pač morajo biti sladke 😉

Sem pa, tako v zmesi kot za posip, uporabila mlet brezov sladkor, znan tudi pod imenom ksilitol. Gre za naraven produkt, za visokokakovostni sladkor, ki telesu in zdravju ni škodljiv. Prav tako tudi zobem ne, še več, ohranja bazičnost v ustni votlini in deluje proti kariesu. Super, kajne? 🙂 ksilitol lahko kupiš tako v kristalni kot v mleti obliki (sama imam oba, kupila pa sem ju v Kalčku). Namesto ksilitola lahko v zmesi uporabiš tudi kokosov sladkor, palačinke pa namesto s sladkorjem preliješ z nekaj cvetličnega medu.

Iz spodnjih količin lahko pripraviš 6-8 palačink (odvisno od velikosti, debeline).

Potrebuješ: 

  • 145 g riževe moke (Doves Farm, mešanica bele in rjave riževe moke je najboljša)
  • 100 ml rastlinskega napitka (moj najljubši je riževo mandljev napitek Isola)
  • 75 ml radenske
  • 2 jajci
  • pol čajne žličke pecilnega praška oz. vinskega kamna
  • ščepec soli
  • 1  JŽ mletega sladkorja (ksilitola oz. brezovega sladkorja)
  • 1 JŽ stopljenega kokosovega olja
  • večja pest bezgovih cvetov
  • večja pest akacijevih cvetov

+kokosovo olje za peko in mleti sladkor za posip

Postopek:

Bezgove cvetove nareži na ne več kot centimeter dolge palčke, tako da ne uporabiš srednje vejice. Iz vejice akacijevega cveta odtrgaj majhne cvetke.

V skledi zmešaj suhe sestavine: moko, pecilni prašek in sol. Loči rumenjake in beljake. Rumenjake premešaj s saldkorjem, beljake pa stepi v čvrt sneg.

Suhe sestavine dodaj rumenjakom, prilij mleko, radensko in olje ter z metlico dobro zmešaj. Nato počasi vmešaj še beljake. Zmesi dodaj natrgane cvetove bezga in akacije. Več kot jih bo, bolje bo. Rahlo premešaj.

Ponev segrej na srednjo temperaturo. Vanjo kani nekaj olja in dodaj zajemalko goste cvetlične zmesi. Po vrhu potresi še nekaj cvetov in ko se spodnja stran palačinke zapeče, jo s pomočjo ravne lopatice obrni in popeci še na drugi strani. Pečene palačinke potresi z mletim brezovim sladkorjem.

Dodaj odgovor