Vege burgerji

Joj, kako dobri so tile burgerji! Res! Čisto nič nimam proti mesu, še več, zdi se mi, da ga v manjših količinah telo potrebuje. Sploh če je ekološko. A vseeno ne vsak dan. Včasih je brezmesno kosilo točno to, kar potrebujem.

Burgerje navadno delam poleti, vsaj takšne, malce ‘drugačne’. Moj izgovor je, da imam takrat več časa za eksperimentiranje, a pravzaprav časa za pripravo teh okusnih polpetov sploh ne potrebuješ veliko. Zlahka jih pripraviš kadarkoli, tudi čez teden, ko se pozno vrneš domov. Sploh če nanje pomisliš že kak dan prej in prepripraviš tisto, kar lahko. Na primer žemljice (ki pa jih konec koncev lahko tudi kupiš) in omako (se splača narediti svojo!) Tudi kvinojo lahko skuhaš že kak dan prej, saj to kuhano seme v hladilniku zdrži tudi več dni. Potem je vse skupaj zelo zelo preprosto.

Prepričana sem, da bodo burgerji všeč tudi njemu (ali njej 😉 ), ki sicer prisega predvsem na meso. Tudi vegani lahko uživajo v njih, saj so narejeni brez jajc ali mlečnih izdelkov. Ponudi jih otrokom (če jih imaš), ki so tako ali tako nori na pice, burgerje in ostale podobne ‘hitre’ jedi, ki pa navadno niso ravno najbolj zdrave. No lahko si povsem brez skrbi. Moj recept za vege burgerje je zdrav in hranljiv. Kot je bila tudi različne pice, ki sem jih spekla v preteklih letih in tale, ki sem jo pripravila nekaj dni nazaj. Če te slučajno zanima, tule je 😉 (klik)

Brez dobre omake (oz. namaza) tudi dobrega sendviča ni in raje kot kupljen kečap, ajvar ali kakšen drug podoben namaz, naredim svojega. Včasih je to kak zeliščno zelenjavni pesto včasih čičirikin humus. Tokrat pa prav posebna veganskoa majoneza iz indijskih oreščov. Recept zanjo sem že objavila, najdeš pa ga tukaj (klik). Za pripravo omake sem uporabila Slovensko, večkrat nagrajeno ekološko oljčno olje Morgan, na katerem sem pozneje spekla tudi te polpete. Za peko mi ga je navadno kar malce škoda, a tokrat se je vsaka kapljica olja zagotovo dobro obrestovala.

V svoj burger sendvič lahko položiš še kak lep list hrustljav solate. Tudi jaz bi ga, to vedno naredim, pa sem nanj v vsej naglici pozabila! Očitno sem bila že preveč lačna. Nič zato, zraven burgerjev sem si tako ali tako privoščila veliko skledo sveže zelene solate. Ta nikoli ne škodi 😉

Že burgarji so precej nasitni, bogata je tudi omaka, kruh pa seveda prav tako naredi svoje. A eden brez drugega ne morejo. In če sem že bila tako ‘požrešna’ in sem naenkrat zmazala kar tri burgerje, vsaj krompirčka nisem pekla, čeprav priznam, da sem se s to mislijo resno poigravala. Obožujem sladek krompir iz pečice! In tem burgerjem bi se prav lepo podal. Toplo ti priporočam, da se odločiš in ga za prilogo tudi pripraviš. Seveda bo potem že en sam hamburger verjetno povsem dovolj 😉

Sem pa namesto lista solate polpetke vseeno obložila s svežo zelenjavo. Tanko narezanimi kumarami in redkvicami. Na vrh pa še nekaj mikrozelenja. Ta ni le za okras, čeprav morda tako izgleda. To drobno zelenje v sebi skriva toliko vitaminov in mineralov, da je skorajda neverjetno. Že nekaj pisanih malega zelenja (uporabila sem kalčke brokolija in rdečega zelja Mikrozelenja Šebenik) lahko prekaša celo skledo solate.

Iz spodnjih sestavin lahko pripraviš 4 velike ali 6 manjših burgerjev.

Sestavine za polpete:

 • 85 g kvinoje
 • 145 g kuhanega belega fižola*
 • 10 g mletih lanenih semen
 • pol drobno sesekljane čebulice
 • 1 drobno sesekljan strok česna
 • šopek (cca. 15 g) drobno narezanega svežega peteršilja
 • 50 g riževe moke**
 • sol in poper
 • oljčno olje za peko

*če le lahko uporabi v kozarcu in ne v pločevinki vložen bel fižol

**uporabljam mešano riževo moko (belo in rjavo)

Sestavine za burgerje:

 • vegi polpeti (po zgornjem receptu)
 • domače pirine žemljice (klik) ali kupljene bombetke
 • veganska majoneza (klik)
 • nekaj kolesc tanko narezane sveže kumare
 • nekaj kolesc tenko narezanih redkvic
 • mikrozelenje oz. kalčki

Postopek za polpete:

Kvonojo dobro spereš ter jo v ustrezni količini vode skuhaš. Kuhani po potrebi odliješ odvečno vodo, jo pokriješ in pustiš da popije vlago. Ohlajeno z vilico razrahljaš.

Mleto laneno seme zmešaš s cca. 30 ml vode, premešaš in pustiš stati vsaj 10 minut.

Na žlici olivnega olja na srednji temepraturi nežno popražiš drobno nasekljano čebulico, malo pozneje dodaš še česen, premešaš in še kakšno minuto ali dve skupaj dušiš. Odstaviš.

Fižol dobro splakneš, odcediš in pretreseš v posodo. Dobro ga pretlačiš (z tlačilko za pire krompir ali pa to storiš v terilniku-možnarju). Fižolovi pasti dodaš kvinojo, pripravljeno čebulico in česen, kvinojo, drobno sesekljan peteršilj. Začiniš s soljo in poprom. Premešaš, nato dodaš še vsaj toliko moke, kolikor je zapisano v receptu.*

Z rokami oblikuješ za dlan velike in vsaj centeimeter debele polpete. Po potrebi jih potreseš z moko, da se ne packajo. Polpete postaviš na pomokano površino.

Ponev segreješ in dodaš oljčno olje. Polpete pečeš cca. 7 minut , nato jih obrneš in popečeš še na drugi. Naj bodo lepo in zlato zapečeni. Po potrebi ali želji polpete postaviš še na ‘bok’ da tudi pri strani dobijo lepo barvo.

Za hamburger…

Žemljice prerežeš na polovico. Spodnji del na debelo premažeš s pripravljeno omako, nanjo položiš list solate (če nanj ne pozabiš tako kot sem jaz 😉 ) ter pečen polpet. Dodaš nekaj rezin kumar in redkvice ter malce svežega mikro zelenja.

p.s.: sem označila kot brezglutenski. Kar burgerji zagotovo so. So pa bombetke tiste, ki v to kategorijo ne sodijo. Če torej glutena ne smeš uživati, pirin kruh zamenjaj za brezglutenskega. Vse ostalo naj ostane enako 😉

 

2 comments

Dodaj odgovor