Zlate kroglice za zdravje

Lani (ja, zdaj res lahko že rečem lani 😉 ) sem imela večmesečno obdobje navala na sladkarije. Tudi prej sem imela rada sladice, a jih nikakor nisem jedla vsak dan. Takrat ko sem jih, so bile to večinoma doma pripravljene dobrote, takšne, bolj zdrave. Moje. Poleti sem se sicer dodobra najedla kupljenega (pa vseeno ekološkega) sladoleda. Pa ne zato, ker je bio in zato bolj zdrav, preprosto še najbolj všeč mi je. Zimski meseci pa so bili rezervirani predvsem za čokolado. Čeprav jo občasno naredim tudi sama (še večkrat kot čokolado kot tako pa čokoladne sladice), mi letos (ups, lani 😉 ) ni uspelo prav veliko peči. Zato sem redno kupovala temno čokolado (nobene prav posebno kvalitetne, priznam, pač z navadnim belim sladkorjem) in si jo privoščila čisto vsak dan. In ne le košček ali dva, ne ne. Večinoma je šla kar 100-gramska, ali pa vsaj njena polovička. Ravno zato si pač nisem mogla privoščiti kvalitetnejše čokolade, bi bil le prevelik finančni zalogaj.

Tudi leto 2018 sem začela sladko. In seveda čokoladno. No danes, na drugi dan januarja pa sem pripravila prav posebne kroglice. Naj ti kar takoj povem, da te niso pretirano sladke (mogoče sem zato pojedla kar vse naenkrat, čeprav sem jih hotela prihraniti za malico na 1. letošnji delovni dan), so pa zato toliko bolj zdrave. Prave male bombice za dvig imunskega sistema. Kar trenutno potrebujem! Že dober teden čutim, da se me nekaj loteva. Saj veš, ko čutiš, da si nekje na meji. Morda pa je bil le izgovor, da sem končno pripravila presne kroglice, ki sem jih že nekaj časa želela preizkusiti.

Mislim, da ti še nisem povedala, s čim (ne s kom 😉 ) grem vsak večer v posteljo. S skodelico riževo-mandljevega napitka, v kateri se počasi kuhajo začimbe, kot so kurkuma, ingver, cimet, kardamom… Napitku včasih dodam še kanček vanilije v prahu, včasih žličko medu, včasih pa kapljico ali dve kokosovega olja. Takšen napitek je pravi balzam za telo in duha. Gre namreč za eno izmed različic zlatega mleka, za katerega si gotovo že slišal(a). Je izjemno zdrav, zjutraj zbudi, zvečer uspava. Sama sem se nanj navadila tako zelo, da mi prav manjka, če manjka 🙂 In zakaj govorim o mleku, če so današnji recept kroglice? Zato, ker je v njih kar nekaj enakih sestavin. In ravno zato so tako zdrave. Primerne za hiter dvig energije, pa še polne vlaknin, beljakovin, zdravih maščob in ogljikovih hidratov so.

Iz omenjenih sestavin lahko pripraviš nekje 12-16 kroglic, odvisno kako velike bodo.

Potrebuješ:

  • 6-8 datljev (namočenih za nekaj ur, da se dobro zmehčajo) + malce vode namočenih datljev
  • 50 g ovsenih kosmičev (po potrebi brezglutenskih)
  • 5 g chia semen
  • 40 g mandljev (predhodno namočenih in nato olupljenih)*
  • 3 JŽ limoninega soka
  • malce naribane lupinice bio limone
  • začimbe po okusu (približno po pol čajne žličke): cimet, kurkuma, vanilija v prahu, mleti ingver
  • za posip: oluščena konopljina semena ali kokos ali strt cvetni prah

*kadar se le da, oreščke namočim, saj so tako lažje prebavljivi in veliko bolj zdravi

Postopek:

V zmogljivem mešalniku zmiksaš datelje, nato dodaš še vse ostale sestavine. Tekočino od namočenih datljev dodajaš postopoma, oz. le toliko, da dobiš testo, ki ga med prsti lahko stisneš skupaj. Oblikuješ kroglice, tako da zmes stisneš med prsti in med dlanmi oblikuješ v kroglico. Povaljaš jih v konopljinih semenih, kokosu ali v možnarju stritih granulah cvetnega prahu – a ker imajo ta nekoliko specifičen okus, jih, če okusa nisi vajen(a) raje ne uporabi. Kroglice postavi v hladilnik in jih tam tudi hrani.

Dodaj odgovor