Rožnate kroglice

Če združiš svoje najljubše sestavine rezultat preprosto ne more biti slab. Sploh če gre za sladico. In če je vse skupaj zapakirano v obliko ljubkih roza kroglic. Te ti bodo všeč predvsem, če obožuješ kokos!

Če bi mi nekdo dal nalogo, naj na list papirja zapišem pet svojih naljubših sestavin, bi me postavil pred velik izziv. Zagotovo bi se jih v trenutku spomnila vsaj trikrat toliko in dvomim, da bi mi jih odvečnih deset uspelo odstraniti iz seznama. Na lestvici priljubljenih živil pri meni zagotovo precej visoko kotirajo maline (ki so poleg banan in avokada eden izmed mojih najljubših sadežev), kokos (ki ga obožujem v vseh možnih oblikah – kot mleko, olje, kosmiče, čips, kokosovo vodo…) ter mandlji (tisti sladki in po možnosti olupljeni so zagotovo oreščki, ki si na mojem jedilniku skoraj dnevno izborijo vsaj nekaj prostora zase). Od začimb pa poleg cimeta obožujem vanilijo. Tisto pravo, temno burbonsko vanilijjo v prahu, ki jo kljub njeni visoki ceni, redno uporabljam. V kosmičih, vročem kakavu, sladoledu, presnih in pečenih slaščicah…

Pa sem se lotila. Preprosto sem zmiksala meni ljube sestavine in iz njih pripravila presne kokosove kroglice, ki so se zaradi malin prav simpatično rožnato obarvale. Recept sem dobila na enem izmed tujih blogov, le da so bile tam pripravljene z indijskimi oreščki in ne z mandlji. Verjetno bi bile enako okusne tudi v originalnem receptu, a indijskih pač nimam na zalogi (vsaj ne redno), medtem ko so mandlji skorajda vedno pri hiši. Tako kot tudi maline. V tem času seveda ne sveže (čeprav se jih brez problema dobi tudi sredi novembra), pač pa zamrznjeje. Vsako leto si na bližnji ekološki kmetiji kupim vsaj eno košarico njihovih sočnih in sladkih malin. Živahno rožnati sadeži ki jim z zamrzovanjem podaljšam življenjsko dobo, so mi všeč tudi zato, ker nimajo grobih zrnc, kot se pri malinah rado zgodi.

18 kroglic

Sestavine:

  • 100 g mandljev (lahko tudi indijskih oreščkov)
  • 75 g malin
  • 125 g kokosa
  • ščep vanilije v prahu
  • 2 JŽ javorjevega sirupa
  • 1 JŽ kokosovega olja

+ žlica kokosa za posip

Postopek:

Oreščke za nekaj ur namoči, nato jih speri in olupi (če se odločiš za mandlje). Stresi jih v zmogljiv mešalnik in z nekaj vrtljaji razdrobi na manjše delce. Dodaj sveže ali odtaljene maline, kokos, vanilijo, javorjev sirup in razstopljeno kokosovo olje. Zmiksaj v gosto in enakomerno zmes. Pretresi jo v večjo skledo (če se ti zdi premokra vmešaj še nekaj kokosa), v pest vzemi del zmesi, jo  med rokami dobro stisni in nato oblikuj v čim lepšo obliko. Kroglice po povaljaj v kokosu (lahko pa tudi v kakavu). Postavi v hladilnik, da se kroglice učvrstijo.

Kroglice sem sicer hotela pripraviti že pretekli mesec, kot podporo rožnatemu oktobru – mesecu boja proti raku dojk. Zdi se mi fino, da imajo ženske, in teh ni malo, ki so se ali se še vedno borijo s to boleznijo, mesec, v katerem opozarjajo na to, kako pomembno je samopregledovanje, močna volja ter skrb zase. Sem seveda sodi tudi zdrava prehrana. Ravno prav sladki, majhni kokosovi zalogajčki zagotovo sodijo v to skupino. Ker v oktobru žal nisem imela ne časa ne možnosti za eksperimetiranje v kuhinji, recept objavljam danes. Še toliko raje in z večjim veseljem – oktobra namreč vsi objavljajo razne podporne članke in recepte v znak močnim, spoštovanja vrednim borkam, nato pa kar naenkrat vse potihne. Želim si, da bi večkrat pomislili nanje, se zahvalili za zdravje, in se hkrati pocrkljali z zdravimi slaščicami.

Dodaj odgovor