Kvinoja z brstičnim ohrovtom, pekan orehi in granatnim jabolkom

Thanksgiving day ali zahvalni dan je praznik, ki ga tradicionalno praznujejo v tujini, predvsem Ameriki. Letos ravno na današnji dan. Od kopice drugih praznikov, ki smo jih Slovenci prevzeli in vzeli za svoje, mi je žal, da nismo ‘posvojili’ tudi tega. Lepo se mi zdi, da obstaja dan, ko se ljudje spomnijo na vse, za kar so v svojem življenju lahko hvaležni. Seveda bi bilo idealno, da bi bili za vse tiste majhne drobne stvari, ki jih imamo pogosto za samoumevno hvaležni vsak dan, a mnogi tega zavedanja nimajo. In se zato morda zgolj enkrat na leto spomnijo in opomnijo, da jim pravzaprav ni nič hudega in da ima prav vsak vsaj nekaj razlogov za hvaležnost.

Zahvalni dan je tudi dan, ko se v kuhinji ves dan ves čas nekaj pripravlja, peče, kuha in rezlja. Je dan, ko se za zvečer za mizo zbere vsa družina. Če bi takšen dan praznovali tudi Slovenci (čeprav bi ga pravzaprav lahko in to ne le na dan določen v koledarju, ampak vsak dan), bi organizacijo večerje z veseljem prevzela sama. Pripravila bi različne predjedi in sladice, v katere bi vdahnila delček sebe, se poigrala s kombinacijo okusov, barv in tekstur. Pri glavni jedi bi se držala tradicije – zagotovo bi bilo na jedilniku nekaj perutninskega (v pečici pečen piščanec bi bil enkraten, verjetno pa bi ga vseeno začinila vsaj malce drugače kot navadno), pa seveda skleda na poru in rdeči čebulici praženega krompirja. Čisto preprosto ter to, kar imajo naši zagotovo radi. Bi pa vseeno poskrbela še za nekaj, malce drugačnih prilog. V pečici pečeni krhlji sladkega krompirja z različnimi omakicami, ajda s hrustjava in pikantno čičeriko, solata z avokadom in bučnimi semeni… V eni izmed prilog pa bi kot glavna sestavina zagotovo nastopala kvinoja. In danes sem si ob kosilu pripravila kvinojo na način, ki bi zaradi sestavin zagotovo sodil tudi na mizo zahvalnega dne kakšne ameriške družine.

Potrebuješ:

 • kvinojo
 • brstični ohrovt
 • granatno jabolko
 • pekan orehe
 • svež timijan
 • 3 JŽ olivnega olja
 • 2 JŽ limoninega soka
 • 2 JŽ jabolčnega kisa
 • 2 JŽ tahinija (sezamove paste)
 • 1 čž gorčice
 • nekaj kapljic javorjevega sirupa (količina po okusu)
 • mlet česen (količina po okusu)
 • sol in poper

Postopek:

Kvinojo skuhaš po navodilih. Kuhani odliješ odvečno tekočino in pokriješ, da popije odvečno vlago. Granatno jabolko prerežeš na pol in s pomočjo žlice odtranniš semena. Brstični ohrovt premažeš z žlico olivnega olja in pečeš v pečici približno 15 minut oz. po okusu, vmes vsaj enkrat premešaš. Oreščke na srednji temperaturi na suhi ponvi rahlo prepražiš, da postanejo hrustljavi. Za preliv z metlico za stepanje gladko vmešaš preostanek olja, limonin sok, kis, gorčico, tahini, javorjev sirup, česen, sol in poper. Po potrebi dodaš malce vode. Preliješ čez kvinojo in jo zmešaš z ohrovtom, granatnim jabolkom, pekan orehi. Okrasiš oz. potreseš s svežim timijanom.

Ne vem zakaj, a vedno, ko pomislim na zahvalni dan hkrati pomislim na vse decembrske praznike in kmalu zatem na dve tipični božični barvi – zeleno in rdečo. Pa seveda tudi na oreščke – takšne in drugačne, ki jih v zadnjem mesecu leta zagotovo ne (z)manjka. In takšna je tokratna priloga – polna zelenega brstičnega ohrovta ter rubinasto rdečih semen granatnega jabolka. V kvinojo so vmešani še tipično ameriški pekan oreščki (mimogrede, tokrat sem jih jedla prvič in o, kako zelo dobri so, veliko boljši od naših orehov 😉 ) vse skupaj pa je prelito s prav posebnim prelivom. In rezultat? Kvinojina priloga malce drugačnega okusa, ki pa se odlično tako pečenemu piščancu, puranu ali jagnetini. Na kakšen poseben praznik ti ni potrebno čakati – jed si lahko privoščiš kadarkoli. Seveda v času, ko je na voljo simpatična mini zelju podobna zelenjava ter granatno jabolko, ki sodi med enega najbolj zdravih sadežev.

 

Dodaj odgovor