Verjetno daleč najbolj enostavni piškotki

In ne le najhitrejši ter najenostavnejši temveč tudi najbolj preprosti. Zakaj? Ker zanje potrebuješ le dve sestavini. Ja, tako je samo 2! In če še vedno misliš, da je peka piškotov zahtevna, da zanje potrebuješ veliko časa, prostora, različnih posod za mešanje, da je vse skupaj ena velika packarija in te na koncu čaka kup posode in od moke zaprašenih pultov naj ti povem, da obstaja tudi recept zate!

Sploh, če ti je hkrati pomembno, da so majhni sladki zalogajčki tudi zdravi. Kar tile zagotovo so! Piškoti so namreč narejeni iz dveh zdravih, povsem naravnih sestavin. Ne vsebujejo sladkorja, jajc, moke, raznih semen ali oreščkov, masla ali mleka. Tako so hkrati primerni še za kup različnih alergij (oz. diet). Če se prehranjuješ brez glutena ali brez laktoze, če imaš alergijo bodisi na jajca ali na oreščke… Če si ‘vegi’ ali pa če se že od daleč izogibaš kakršnemu koli sladkorju oz. sladilu… V vsakem primeru je čas, da bananinim piškotkom daš priložnost in jih speceš še danes!

Pa še to – naj te ne skrbi, da piškoti brez vseh, za piškote ‘tipičnih sestavin’, ne bodo okusni ali pa dovolj sladki. Verjemi, so. Morda niso tako hrustljavi in so nekoliko mehkejši, kar pa sama nikakor ne štejem kot minus. Kljub temu, da obožujem vse, kar je hrustljavo, so ti nežni ‘sladkorčki’, ki so za razliko od tipično hrustljavih piškotov, izjemno mehki in nežni ter se kar topijo v ustih, enako okusni. Odlično se podajo lončku kremastega grškega jogurta, ki je lepa protiutež naravni sladkobi banane.

Če si proti mečnim izdelkom seveda lahko izbereš tudi jogurt na rastlinski osnovi. Danes jih je v ponudbi že kar precej, čeprav še vedno prevladujejo sojini jogurti. No, sama jih ne kupujem. Nekako nisem ravno fan soje, pa tudi okus tovrstnih jogurtov mi ni blizu.

So pa toliko boljši kokosovi jogurti. Še nedolgo nazaj si tisti pravi, kokosov jogurt lahko dobil le čez mejo (splomladi sem se jih v Londonu dodobra najedla), danes jih imajo tudi pri nas. Velika večina prodajalan z zdravo prehrano ima žal še vedno v ponudbi le sladkane kokosove jogurte, polne ne ravno zdravih dodatkov. Sem pa v Kalčku naletela na odličen kokosov jogurt, ki razen tapiokinega škroba (ki je povsem naravna zadevica in pomaga predvsem h gostoti jogurta) in kančkom agavinega sirupa ne vsebuje ničesar, kar bi me odvrnilo od nakupa. V ponudbi imajo več različnih kokosovih jogurtov – naravnih alisadnih. sama sem se odločila za jogurt z imenom Happy Coco, za prvič pa sem izbrala povsem naravnega. Jogurt je gost, kremast in zel okusen. Je zdrava alternativa mlečnim izdelkom, uporabljaš pa ga lahko povsem enako kot bi sicer uporabljala jogurt. Odličen je v kombinaciji s svežim sadjem, mehkimi kosmiči ali hrustljavo granolo. Odlično se poda še toplemu sadnemu drobljencu, žlica kokosovega jogurta na vrhu sveže pečenega peciva (ali le skromnih palačink) pa je nekaj, kar jedi naredi pravo piko na i.

Za 12 piškotov…

Potrebuješ:

  • 2 manjši, dobro zreli banani*
  • 100 g fino nastrganega kokosa**

*oz. 150 g olupljene banane
**ki ga nekateri imenujejo tudi kokosova ‘moka’ (oz. so ga, dokler na tržišče ni prišla res tista prava pravcata kokosova moka)

Postopek:

Banani olupiš in grobo pretlačiš z vilico. Dodaš kokos in v mešalniku na hitro premešaš (lahko pa sestavini kar žlico dobro premešaš). Iz rahlo pacljive zmesi oblikuješ kroglice, jih rahlo sploščiš in polagaš na pekač, obložen s peki papirjem. Da bodo piškotki lepe oblike in enakomerne debeline, jih lahko s pomočjo dna kozarca pred peko rahlo potlačiš ob podlago.

Bananino kokosove piškote pečeš v ogreti pečici na 170 stopinjah približno 25 minut. Vmes jih po potrebi enkrat obrneš na drugo stran. Ko dobijo lepo zlato barvo so pečeni. Po peki bodo piškotki še vedno rahlo mehki, kar je povsem ok. Ohladi jih na mrežici, kjer se bodo še nekoliko utrdili in učvrstili.***

***za bolj hrustljave piškote, le te pred peko splošči v tanjšo obliko

Mehki bananini piškotki so tudi za otroke nadvse idealen, predvsem pa zdrav prigrizek. Zagotovo veliko boljši od kupljenih sladkarij, pa četudi tistih iz polic zdrave prehrane 😉

Ko sva se pred dnevi s prijateljico in njenim fantičkom, ki je ravnokar dopolnil 1 leto, dobili v parku na pikniku sem se odločila, da poleg ostalih prigrizkov prinesem tudi te piškotke, v katerih smo lahko uživali vsi trije.  In medtem ko jih je fantič grizljal kar same, sva midve svoje mehke bananine zalogajčke pridno pomakali v kremast jogurt. Prijateljica je bila vesela, da sem mu (nam) namesto kosa kupljene torte prinesla zdravo alternativo domačih in zdravih piškotkov, predvsem pa je bila navdušena nad dejstvom, kako hitro so ti piškotki pripravljeni. Saj veš – mlade mamice pač nimajo veliko časa in takšni recepti so več kot dobrodošli!

Pa še to – na eni izmed zgornjih fotografij si zagotovo opazil(a) tudi simpatično kartico s pando 😉 Ja, to so točno te Milestone kartice, ki so v zadnjem letu preplavile vsa mogoča socialna omrežja. Ponosni straši svoje otročičke z veseljem slikajo skupaj z njimi ob vseh pomembnejših dneh otrokovega prvega leta. In čeprav je tovrstnih kartic oz. motiv na voljo precej, so meni še vedno ljube dokaj nevtralne in malce bolj umirjene ilustracije. Takšne imajo v spletni trgovinici Evitas, kjer lahko najdeš ogromno nadvse luštnih stvari za naše najbolj sveže prebivalce 🙂 Pa četudi še nisi mamica imaš pa tako kot jaz veliko prijateljic, ki so to že postale in iščeš le simpatična darilca za njihove malčke…

Dodaj odgovor