Veganski ‘creme brulee’

Creme brulee je izraz, ki ga pozna vsak. Priljubljena jajčna sladica je zagotovo poznana vsem, saj je pravzaprav nekakšna ikona v slaščičarskem svetu. Čeprav so sestavine zanjo preproste, pa naj bi priprava vseeno zahtevala malce več spretnosti in znanja. To je tudi sladica, ki kljub svoji ‘preprostosti’ vseeno velja za poslastico petičnežev. Vsaj včasih je… Kljub temu, da tudi ti zagotovo veš o katerem posladku govorim (sicer pogooglaj in takoj ti bo jasno 😉 ), pa je creme brulee vseeno nekaj, kar marsikdo še ni poskusil. No, jaz je (ga?) nisem. Vsaj tistega, originalnega ne. Z veseljem bi si sladico privoščila in nekoč si jo zagotovo nekje tudi bom. Tisto pravo, originalno.

Do takrat bom ostala pri svoji. Seveda povsem drugačni in to veganski različici creme brulee-ja. Zakaj veganske? Ker krema ne vsebuje ne smetane in ne jajc. In čeprav je ne morem primerjati z originalom sem prepričana, da je enako okusna, kremasta in omamno dišeča, pa čeprav je običajni sladkor zamenjal kokosov, za strukturo želatina (ni panike, tudi ta je ‘vege’), barvo jajc pa je nadomestila, ne boš verjel(a), izjemno zdravilna močno oranžna kurkuma.

Sladica vsebuje le nekaj sestavin. Recept sem našla na spletu zato ni le še en plod moje domišljije in eksperimentiranja. Takoj ko sem ga našla sem ga zapisala v svoj novi kuharski zveščič in čas je že bil, da ga preizkusim.

Do sedaj sem ideje vedno nakracala na listke, kar seveda ni bilo najboj praktično. Upam, da bom imela sedaj več ‘reda’, sploh ker so platnice zvezka oblečene v blago (in to še celo iz organskega bombaža) in je zato zagotovo veliko bolj trpežen. In tale je zaradi svojega napisa resnično namenjen le mojim včasih manj včasih bolj norim kuharskim idejam. Aja, tudi ti imaš lahko svojega (pa ne le za kuharski namen, saj lahko izbiraš med številnimi napisi). Ljubke zvezke izdeluje simpatična gospodična, njene ‘kreacije’ pa lahko najdeš pod imenom Hiškarija. Lahko jih naročiš na spletu ali pa jo poiščeš na kakšni stojnici. Jaz sem svojega kupila neko lepo sobotno dopoldne ob Ljubljanici.

Nazaj k sladici… Tako izgled (predvsem barva) kot okus verjetno ni enak običajnemu creme bruleeju in kdor ga pozna, naj mi ob poskušanju te različice nikar ne za zameri. Konec koncev pa… vseeno, kako se sladica imenuje, pomembne so sestavine, pomemben je okus. Meni se tale različica zdi predvsem zelo zanimiva. Nekoliko drugačna. Kot okusen, zdrav, vanilijev puding s kokosovim priokusom 😉

Potrebuješ:

  • 235 ml kokosovega mleka
  • 2 JŽ kokosovega sladkorja
  • 1/2 čž agar agar-ja
  • 1/2 čž prave burbonske vanilije v prahu
  • ščepec kurkume
  • kokosov sladkor za karameliziranje

Postopek:

Mleko segreješ in mu dodaš vse ostale setsavine. Z metlico dobro premešaš in kuhaš dokler mleko skoraj ne zavre. Kremo preliješ v manjše skodelice in za vsaj nekaj ur postaviš v hladilnik.

Nato kremo po vrhu popivnaš s papirnato kuhinjsko brisačko, da odstraniš morebitno vlago. Lončke enakomerno postreseš s sladkorjem. Če imaš ročni gorilnik, z njim počasi karameliziraj sladkor. Sicer…

Vklopiš pečico na najvišjo temepraturo in nastaviš funkcijo za žar.

Lončke (v tem primeru morajo biti ognjevarni) s kremo prestaviš v višji pekač, v katerega naliješ hladno vodo (da krema ostane hladna). Pekač postaviš v štedilnik in sicer na najvišjo rešetko, a le za toliko časa, da se sladkor stopi in karamilizira. Ponudiš takoj.

 

Save

Dodaj odgovor