Vitaminski kruhki

Vem, čas bi že bil, da objavim kakšno izmed glavnih jedi in obljubim, da bom poleti set bolj pridna 🙂

Saj ne, da zdaj ne kuham – nasprotno, vsak dan si skuham tako kosilo kot večerjo, a žal ni časa, da bi vse skupaj malce lepše postregla in poslikala, pa čeprav mi je nato vse prevečkrat žal. Zakaj? Skoraj vedno se igram z novimi kombinacijami in včasih mi je jed res tako zelo všeč, da mi je prav škoda, ker si nisem vzela več časa in preko slik in besedila recept delila tudi s teboj. Sploh zdaj, ko je na vrtu že kar nekaj sveže zelenjave (in brez nje mojih glavnih obrokov pravzaprav ni), je možnosti za eksperimentiranje vse več. Seveda pa glavna sezona vrtnin šele prihaja. Poletje, kako zelo te ljubim! 😉

Poleg glavnih obrokov, pa ne mine dan brez dopoldanskega in popoldanskega prigrizka. V mojem primeru to niso čipsi, smokiji in kupljene sladkarije, temveč polnovredne jedi, večinoma pripravljene doma. Eno takšnih sem si privoščila danes. In nikar ne imej slabe vesti – tudi sama nisem ves čas tako pridna 😉 Z veseljem si privoščim tablico dobre temne čokolade, poleti pa sladoled. Sicer sem pri njem dokaj izbirčna, a na srečo (na srečo, hmmm? 😉 ) vem za nekaj različnih lokacij, kje dobim res dobrega. Sicer pa si ga naredim sama. Veliko receptov imam objavljenih tudi na tej strani. V iskalnik preprosto vtipkaj besedico sladoled, če potrebuješ ideje za hitre in zdrave zamrznjene posladke.

Sredi dopoldneva, ko mi je po sicer bogatem zajtrku (vmešana jajčka z drobnjakom, feta sirčkom in češnjevimi paradižniki z nekaj rezinami popečenega domačega ajdovega kruha – mmmm ) že krulilo po želodčku, sem si pripravila zelo enostavno obložene kruhke. A naj te besedica enostavno ne zavede. Enostavno ne pomeni slabo. Enostavno je navadno najboljše! Ne samo, da ti praktično ne vzame čisto nič časa, pogosto je tukšna hrana tudi najbolj okusna. Nepredelano, neprekuhano, polno vitaminčkov 🙂 Brez kompliciranja (in brez umazane posode 😉 )

Rezine kvinojinega kruha, ki je mimogrede prava beljakovinska bomba, ne vsebuje nobenih žit, niti oreščkov, mleka ali jajc (klik) sem obložila z rezinami avokada in svežih primorskih fig, z nekaj gozdnimi borovnicami in domačim ribezom.

Potrebuješ:

  • rezine svojega najljubšega kruha
  • pol dobro zrelega avokada (in po želji nekaj kapljic limone, da okrepiš in osvežiš njegov okus)
  • rezine sveže fige
  • borovnice in ribez (lahko pa tudi maline, črni ribez, vrtne ali gozdne jagode)
  • nekaj lističev smeže mete

Postopek:

Ga sploh potrebuješ? 🙂 Torej, kruh po želji dodatno popečeš (jaz ga, kvinojinega obvezno in to vsaj iz ene strani, zato ker je sicer zelo rahel in mehak, tako pa fino zahrusta) in obložiš z rezinami avokada in fig. Potreseš s svojio najljubšo kombinacijo malih poletnih sadežev in potreseš z lističi sveže mete. Kaj še paše na takšne kruhke pa najdeš na koncu objave.

Kremast avokado (ki sem mu kasneje namenila še nekaj kapljic limone) se je odlično podal zelooo sladkim figam (dodatnega sladila tokrat sploh nisem potrebovala) in prvim letošnjim borovnicam. Rahlo kiselkasti domači ribez je sladkobo prijetno razbil, sveža meta (ki se na našem vrtu razrašča kot nora – ne da imam kaj proti 😉 ) pa je poskrbela za pravo poletno svežino. In ne, meta ni samo za okras. Majhne listke njenih vršičkov pohrustaš skupaj s sadjem.

Kruhke seveda lahko še nadgradiš. Preverjeno! dobra je nasekljana in po vsem skupaj potresena temna čokolada, nasekljani mandlji ali kokos. Takšno malico je tudi povsem zadovoljiva sladica (pa še zdrava po vrhu). V tem primeru Čez vse skupaj prelij malce medu ali javorjevega sirupa, belemu sladkorju pa se vseeno raje izogni.

Dodaj odgovor