Nutelline kocke (brez Nutelle)

Svetovni dan Nutelle je zagotovo enkratna priložnost za proslavljanje 😉 No, kadar gre za dobro hrano (v zadnjem času predvsem sladkarije), jaz pač zelo hitro najdem kakšen razlog. Kot pa je v v moji navadi, je to sladkanje brez slabe vesti. Pa ne zaradi tega, ker bi bilo brez kalorij, maščob, hidratov in ne vem čemu vse se danes veliko ljudi (ja, predvsem žensk) tako rado izogne.

Prednost raje dam kvalitetnim sestavinam in tako naredim sladice, ki so hkrati tudi polnovredne. Torej takšne, ki so dobre tudi za telo. Tako je sladkanje v še večji užitek, in resnično brez slabe vesti. Je pa po drugi strani res, da je to moj izgovor, da pojem več kot bi sicer. Veliko več 😉

Nikoli nisem bila pretirana fenica Nutelle, sem jo pa jedla. Vsekakor mi je teknila veliko bolj kot, na primer Viki krema ali podobni namazi na osnovi kakava. Nutelle že nekaj časa ne jem, oziroma res res zelo občasno (približno 1x na leto 😉 ), mi je pa kombinacija lešnikov in kakava vseeno zelo ljuba. Zato sem si že večkrat naredila namaz ali sladico, kjer sem to dvoje združila. Namesto belega sladkorja za sladkanje uporabljam med ali pa (predvsem pa!) moj ljubi javorjev sirup.

Ravno zadnjič sem v Kalčku kupila novo stekleničko in skoraj polovico javorja porabila za sladico, ki sem si jo naredila ravno na praznik Nutelle – in ravno Nutella je bila inspiracija za ponovno poigravanje s kombinacijo lešnikov in kakava. A seveda v veliko bolj zdravem receptu. V ekološki trgovinici sem vzela še mandlje, bučna semena (obožujem jih!) ter kokosovo olje, vse ostalo sem že imela doma.

Sladica je presna in precej resna. Zakaj resna? Ker to zagotovo niso čokoladne kocke za tiste, ki ne poznajo drugačne čokolade kot osladno sladke, običajno mlečne. Moje Nutella kockice so kljub precejšnji količini javorjevega sirupa namreč precej grenke, a s pravim, globoko kakavovim okusom. Včasih mi namreč prijajo tudi nekoliko močnejše sladkrije, takšne, ki niso nujno povezane z veliko količino sladila. Največkrat se to zgodi popoldan, zjutraj sem namreč tudi sama bolj za sladko.

Če pa ti nekoliko bolj grenki posladki niso všeč, ta isti recept vseeno lahko obrneš v svoj prid. Kako? Grenki, presni kakav enostavno zamenjaj za običajnega, ki sicer vsebuje nekaj belega sladkorja, a hej, živi se samo enkrat in kakšna malo manj zdrava pregreha tu in tam, ti vsekakor ne bo škodila, sploh pa ne ob vseh drugih zdravih sestavinah, ki so se znašle v receptu, ki sledi…

Potrebuješ:

 • 55g mandljev
 • 20 g bučnic
 • 20 g sončničnih semen
 • 15 gramov lanenih semen
 • 50 g mandljeve moke
 • 75 g drobnih kokosovih kosmičev
 • presno Nutello

Za Nutello potrebuješ:

 • 100 g lešnikov
 • 100 g kakava v prahu (grenkega ali sladkanega, po želji)
 • 100 g kokosovega olja
 • 100 ml javorjevega sirupa

Postopek:

Lešnike čez noč namočiš v vodi. Naslednji dan jih spereš in dobro odcediš. Nato jih v zmogljivem mešalniku čim bolj drobno zmiksaš, in postopoma dodajaš kakav in kokosovo olje. Nekje po 25 g naenkrat. Po potrebi z žlico zmes postrgaš iz stranic posode, da se vse skupaj lahko lepo zmiksa. Če želiš (fino je), nekje vmes dodaš še ščepec soli, ki bo čokoladni okus le še poudaril. Ko dobiš enakomerno gosto zmes, ji prilij javorjev sirup in z žlico dobro zmešaj. ‘Nutello’ daj v skledico, mešalnik pa pomij.

V njem nato na grobo zmiksaj mandlje, bučnice in sončnice. Pretresi v skledo in v mešaj lanena semena, kokos in mandljevo moko. Dodaj še Nutello, dobro premešaj (sprva z žlico, pozneje si lahko pomagaš kar z rokami) in zmes z žlico preloži v majhen pekač, obložen s peki papirjem. Čokoladno zmes dobro pritisni ob podlago (lahko si pomagaš tako, da čez njo postaviš še en kos peki papirja, ter ga obložiš s posodo, nato pa dobro pritisneš ob dno pekača).

Po želji vse skupaj potresi še z žlico kokosa in za vsaj pol ure postavi v hladilnik. Nato razreži na poljubno velike koščke.

p.s.: pozneje sem se spomnila, da bi se kocke zagotovo lažje in lepše rezale, če bi jih za nekaj časa postavila na sobno temperaturo in šele nato ‘napadla’ z nožem. Moja neučakanost pač 😉

Nutelline presne kockice ponudi s skodelico kave ali metinega čaja, ki mu dodaš nekaj kapljic riževega mleka. In vojla – super zdrava, ekstra čokoladna popoldanska sladica je pripravljena!

 

Dodaj odgovor