Testenine s sardelcami in pistacijevim pestom

Če skupaj združiš stvari, ki jih imaš rad, končen rezultat pač ne more biti slab. In to zagotovo velja za recept, ki ga objavljam danes. Preprosto in lahko kosilce z morskim priokusom. Ribe, sploh modre imam zelo rada in si jih privoščim vsaj enkrat tedensko. Navadno med vikendom, čeprav je današnji recept kot nalašč tudi za takrat, ko za kuhanje ni veliko časa (torej med tednom) in sicer kot hitro kosilce ali kot okusna topla večerja.

Morske jedi se na številnih jedilnikih verjetno večkrat znajdejo v poletnih mesecih, a to nikakor ne pomeni, da pozimi niso zaželene. Te čisto majhne ribice (ki pravzaprav niso sardelce, ampak nekaj podobnega, še manjšega od njih) kupim zamrznjene.

Kljub temu, da so sveža živila načeloma boljša, pa proti določeni zamrznjeni hrani nimam čisto proti. Včasih je še okusnejša. Zelenjava na primer, saj je pobrana na vrhuncu sezone in se še svežo nabrano takoj zamrzne. Nekaj vitaminov s tem izgubi, to je res, a včasih je to še vedno bojša izbira kod močno uvenjene ali večkrat preškropljene zelenjave iz drugega konca sveta, ki je v zimskih mesecih na voljah zgolj v trgovinah (pri nas zaradi nizkih temperatur seveda ne uspeva).

Enako je z ribami. Če v ribarnici dobiš sveže ulovljene je super, dan ali dva ribe pa niso najbolj priporočljive. Zato je včasih bolje izbrati kar tiste iz skrinje, ki so zamrznjene takoj po ulovu. Te male ribice so ulovljene v Jadranskem morju in so super za vsakokrat, ko ne veš kaj bi kuhal(a), nimaš veliko časa, pa bi vseeno nekaj doma pripravljenega, okusnega in zdravega.

Ker se od zgolj od rib pač ne nejem  ( in verjetno nisem edina), jih običajno pripravim skupaj s krompirjem. Precej neizvirno, a kombinacija rib in krompirja je zelo okusna. Ni pa krompir slabo tu in tam zamenjati za kaj drugega, sploh če si v preteklem tednu skoraj vsak dan jedel ravno krompir 😉 Enako okusna priloga morskim ribam je riž, a se tudi zanj nisem odločila. Raje sem izbrala testenine. Imam jih zelo rada, a jih že nekaj časa nisem jedla, zato je bil že skrajni čas zanje.

Moja kuhinjska omarica se šibi od izbire različne paste. V njej se najdejo različni okusi rezancev, špaget, peresnikov… Najraje imam riževe testenine, a tudi ajdove so okusne. In to ne tiste, v katerih je ajde le za odstotek, preostalo pa sestavlja pšenica. Ne, današnja izbira so stoodstotne ajdove testenine (zato so tudi tako temne). Že pred časom sem jih dobila v Bio točki, dobro založeni prodajalni v Kranju, a sem nanje kar malce pozabila. No, po današnjem kosilu vem, da bom zavojček hitro porabila.

Piko na i pa sta jedi dodala še pesto, narejen pretežno iz svežega peteršilja in pistacije ter posip, pripravljen iz mešanice krušnih drobtin, grobo mlete pistacije, limonine lupinice in začimb. Vse je zapisano spodaj, v receptu, ki sledi…

Potrebuješ:

 • testenine po svojem izboru (predlagam stoodstotne ajdove fusille)
 • zamrznjene mini sardelice
 • pistacijin pesto
 • pest zamrznjenega graha
 • nekaj črnih oliv
 • žličko pistacijevega posipa

Za pistacijin pesto:

 • šopek svežega peteršilja
 • pest oluščene pistacije
 • olivno olje
 • limonin sok
 • strok drobno sesekljanega česna
 • sol po okusu

Za pistacijin posip:

 • pest oluščene pistacije
 • košček suhega kruha (po potrebi brezglutenskega)
 • lupinica bio limone
 • sol in poper po okusu

Postopek:

Za pesto dobro zmiksaš vse sestavine. Olje in limono dodajaš postopoma, do želene gostote pesta. Soliš po okusu. Količina soli je odvisna od tega ali uporabiš slano ali neslano pistacijo ter seveda od tvojega okusa. Pesto večkrat poiskusi, ko bo po tvojem okusu, ga preloži v skledico.

Za posip zmelji suh kruh, ga pretresi v skledico, v mešalnik vrzi pisatcijo in jo grobo zmiksaj (lahko pa jo le drobno sesekljaš). Drobtinice in pistacijo zmešaj skupaj s sveže naribano limonino lupinico, dodaj sol in poper po okusu.

Testenine skuhaj po navodilih. Skuhaj tudi grah. V ponvi speci ribice. Teh majhnih ni potrebno niti odtaliti. Potrebujejo le nekaj kratkih minutk in pripravljene so. Testenine premešaj z grahom, dodaj pesto, pečene ribice in nekaj črnih oliv. Paštico potresi s pistacijevim drobljencem.

Serviraj z rezinami limone, po želji pa testenine prelij še s kančkom olivnega olja.

Dodaj odgovor