Ohrovtova solata z avokadom, granatnim jabolkom in orehi

1

V zimskem času mi do solat. Vsaj ne takšnih, klasičnih. Si pa zato pogosto pripravim solatno skledo, v kateri je poleg raznobarvnega radiča in morda kakšnega lističa sveže špinače pečen sladek krompir, pečena ali kuhana pesa (in nikakor ne vložena-fuj!), pa pest čičerike, kakšno mehko kuhano jajce, avokado in hrustlajvo popraženi oreščki, ki jih občasno nadometijo semena. Takšna, rahlo topla solata je najboljša s prelivom iz tahinija, limoninega soka, soli in olivnega olja. Ko vse skupaj z rokami dobro premešam, zato, da se okusi prepojijo in je vsak delček solate deležen okusneg kremaste polivke, solata ne izgleda več tako lepo, je pa zato toliko bolj okusna.

4

A tokrat o drugačni solati. Prav posebni in nadvse okusni. Zanjo potrebuješ le nekaj, morda nekoliko (vsaj za solatno kombinacijo) netipičnih sestavin, a ta zimska solata mi je prav prijetno popestrila mračen januarski dan in upam, da ga bo tudi tebi.
3

Potrebuješ:

  • kodrolistnati (ali listnati) ohrovt
  • avokado
  • granatno jabolko
  • orehova jedrca

Za preliv…

  • limonin sok
  • olivno olje
  • sol

Postopek:

Orehe na suhi ponvi rahlo prepražiš. Za preliv v skledici dobro zmešaš vse tri sestavine, poskusiš in popraviš po okusu. Ohrovt narežeš na tanke rezance in ga preliješ s pripravljenim prelivom. Z rokami ga dobro premežaš, premasiraš, ga malce zmečkaš… Tako poskrbiš, da se bo prijetno zmahčal in pridobil na okusu. Solati dodaš na kocke narezan (dobro zrel) avokado, zrna granatnega jabolka in orehe.

2

Rahla grenkoba ohrovta prepojena s preprostim, a okusnim prelivom, sočna zrna granatnega jabolka, ki v ustih ekplodirajo v sladko kiselkast kontrast kremastemu in rahlo sladkemu avokado ter hrustljavi oreščki so prava zdrava bomba ter okusna, zanimiva in barvita malica.

2 comments

Dodaj odgovor