Figove kroglice

1

Figove, Prešernove. Čokoladno lešnikove kroglice. Moje seveda zdrave, poleg tega pa še hitro narejene, veganske, presne. Naredila sem jih 3. decembra… Ja, vem, uradni Prešerov dan je 8. februarja, a včasih me kar malce jezi, zakaj vedno ‘praznujemo’ obletnice smrti pomembnih oseb in nikoli rojstva. Ni lepše proslaviti dan, ko so se vsi ti veliki in pomembni ljudje rodili? Enako je s 1. novembrom. Se moramo vedno spomniti na ljubljene le na v koledarju zapisan dan ali pa dan, ko so nas zapustili? Veliko pomembnejši se mi zdi datum, na katerega so naši ljublji ugledali luč sveta in trenutek ko so nas začeli razveseljevati s tem, da so preprosto bili. Tukaj, z nami, za nas.

3

A dovolj o tem. Naj se raje osredotočim na majhne zalogajčke, ki sem jih pripravila. Gre za kombinacijo 4 glavnih sestavin, ki skupaj tvorijo enostavno sladico – miniaturno energijsko bombico. Ne tako sladko kot sem jih sicer vajena, a so ravno zato prava izbira za katerikoli trenutek dneva. Ker so hkrati tudi zdrave, so še ena izmed tistih (redkih?) sladkih jedi, ki si jih lahko privoščiš povsem brez slabe vesti. Pa še rima se. Ha! 🙂

2

Sestavine figovih kroglic so precej podobne kupljenim ‘Prešernovim’ dobrotom. Danes je na voljo že kar nekaj različnih, najbolj poznane pa so zagotovo Prešernove kroglice, ki so med drugim narejene iz lešnikove kreme, čokolade in seveda lešnikov, ter pa s (temno) čokolado oblite suhe fige. Moje kroglice so kombinacija obojega. Čokoladno lešnikov okus se prepleta z mehkimi suhimi figami. Za razliko od kupljenih čokolatinov so domače figove kroglice brez mlečnih izdelkov, sladkorja ter raznih emulgatorjev (dodatkov), ki na umeten način poudarjajo okus, aromo in podaljšujejo rok uporabe. Moje kroglice ničesar od tega ne potrebujejo. Odlične so tudi brez vsega, za moje mnenje,  povsem nepotrebnega, balasta. Kroglice niso preveč sladke, so pa dokaj intenzivnega okusa. Poleg naravno sladkega suhega sadja je za protiutež grenkemu kakavu poskrbelo še nekaj dodanega medu. Tudi rok trajanja je dolg – kar pa verjetno ni klučnjega pomena, saj sem prepričana, da jih boš hitro zmazal(a) 🙂

4

Iz omenjenih količin lahko pripraviš nekje med 16 in 20 kroglic, odvisno kako velike boš naredil(a). Količino kakava in medu prilagodi okusu ter seveda kompaktnosti končne zmesi.

5b

Potrebuješ:

  • 100 g suhih fig*
  • 50 g lešnikov
  • 60 g presnega (ali nesladkanega) kakava v prahu
  • 65 g/ml cvetličnega medu
  • 1/2 čž cimeta
  • ščepec fino mlete soli
  • + nekaj dodatnih lešnikov za posip (po želji)**

*močno, toplo, srčno… priporočam uporabo mehkih suhih fig in ne tistih sivkastih, trdih. Mehke, sočne in okusne sušene fige najdeš pod znamko Noberasko, so ekološke, prodajajo pa jih v bolje založenih trgovinah v živahno svetlo zeleni embalaži. Da ti bo lažje, izgledajo takole (klik).

**kroglic ni potrebno povaljati v drobno sesekljanih lešnikih, sploh če te motijo trši delci oreščkov. Lahko pa te zamenjaš tudi za kokosovo moko, če pa so ti všeč malce manj sladke sladičke,  jih povaljaj zgolj v presnem, nesladkanem kakavu.

6

Postopek:

Lešnike na suhi ponvi rahlo prepraži. S praženjem pridobijo na okusu, postanejo bolj hrustljavi, po praženju pa jih lahko povaljaš med prsti in se tako enostavno znebiš večino grenke kožice, ki jih obdaja.*

50 g lešnikov stresi v mešalnik, na hitro (in po želji drobno) zmiksaj, nato dodaj na manjše koščke narezane suhe fige in še enkrat na hitro zmiksaj. Nato dodaj še vse preostale sestavine. Ko se vse te povežejo in seustvari nekakšna kepa, je zmes pripravljena. Preden se lotiš kroglic jo poiskusi ter prilagodi svjemu okusu. Več kakava za bolj grenke kroglice, več medu za bolj sladke.

Odtrgaj malce zmesi jo rahlo pregneti, nato pa z rahlo vlažnimi rokami povaljaj med dlanmi, oblikuj kroglico in jo po želji povaljaj v drobno seskljanih (lahko tudi mletih) lešnikih. Hrani v hladilniku ali v pločevinasti posodi nekje na hladnem.

*za povsem presno različico praženje izpusti ali pa lešnike praži dalj časa, na nizkem ognju, oziroma pod temperaturo 42 stopinj Celzija.

img_8740

7

Takšne in podobne sladke kroglice so ena najpreprostejših in najhitreje pripravljenih sladic. Ravno zaradi njihove preprostosti se jih veliki kuharski mojstri običajno niti ne lotijo. Prepričana pa sem, da bi sami vseeno z veseljem zagriznili vanje. Zagotovo tudi Darko, simpatičen zmagovalec lanskega Master chefa, ki je, tako kot jaz, prepričan, da hrana močno vpliva na naše počutje. In ker bo decembra verjetno še veliko priložnosti za sladkanje, naj bo to vsaj tu pa tam malce bolj zdravo. Velikih količin belega sladkorja, masla in prečiščene pšenične moke za sladkanje prazvaprav sploh ne potrebuješ.

8

In če so sladkarije zdrave, so ‘dovoljne’ tudi v poznih večernih urah. Celo ponoči 😉 Sama imam zadnje mesece redne nočne prigrizke. Ponoči se pogostokrat zbudim in ker velikokrat ne morem zaspati nazaj, si takrat vedno privoščim kak prigrizek. Decembra bodo zagotovo v ospredju piškotki in pa takšne male kroglice. Nočni prigrizki verjetno vseeno niso najbolj zaželeni, a me tolaži dejstvo, da nisem osamljen primer. Ravno Darko je tsti, ki mi je pred kratkim zaupal, da se tudi on velikokrat ‘pregreši’ z nočnimi obiski kuhinje. Kaj veš, morda pa bo današnji recept prišel prav tudi njemu 😉

10

p.s.: že čez nekaj dni pride Miklavž. Danes otroci dobijo (pre)velika darila, včasih pa je prvi dobri mož prinesel le suho sadje, oreščke, morda čokolado. In ker je vse to skrito tudi v današnjem receptu, lahko kroglice pripraviš tudi za ta namen. Za sladkosnede otroke dodaj le malce več medu, za odrasle pa po želji še kakšno kapljico čokoladnega likerja 😉

Dodaj odgovor