Grahova kremna juha s špinačo, kokosovo smetano in kaljeno ajdovo kašo

1

Če vsaj malo spremljaš mojo stran, veš, da obožujem ajdovo kašo. Vsakič znova povem, da mi je všeč predvsem tista, neobdelana, rahlo zelenkasta kaša, ki na žalost ni na voljo čisto v vsaki trgovini, a je veliko okusnejša od tipične rjave.

Ajdovo kašo si včasih naredim že za zajtrk. Odlična je v jogurtih, poleti s svežim sadjem, pozimi s suhim sadjem in oreščki ali v topli jabolčni čežani. Iz ajdove kaše si včasih pripravim tudi preprost ‘puding’, ki ga sladkam z žlico medu ali javorjevega sirupa. Ajda je odlična zakuha za enolončnice, sploh pa kot samostojna jed. Naredim jo podobno kot rižoto. Riž preprosto zamenjam za ajdovo kašo, za rižoto pa uporabim različno kombinacijo zelenjave, včasih vanjo vmešam še sveže gobe ali koščke piščančjega mesa.

Iz ajdove moke (kupujem domačo, mleto na kamen) si pečem kruh, palačinke, peciva in piškote. V eni izmed ekoloških trgovin pa si tu pa tam privoščim še 100% ajdove testenine.

2

In ker imam ajdo tako zelo rada, sem se seveda takoj navdušila nad presno kaljeno kašo. Kaljena semena so veliko bolj zdrava, saj je kalček tisti, ki seme prebudi in v njem aktivira vse hranljive snovi. Ajdo včasih kalim kar sama, a se pogosto na to ne spomnim dovolj zgodaj. Poleg tega je kaljena semena potrebno hitro porabiti. No, zdaj imam rešitev. Lahko uživam v kaljenih semenih, pa mi zato ni potrebno narediti čisto nič! Kaljeno ajdovo kašo lahko kupim in tako vse skupaj poenostavim.

V svoji ponudbi jo ima Pegan, dobiš pa jo v raznih ekoloških trgovinih in nekaterih večjih supermarketih. Semena so kaljena, nato posušena. S tem je ustavljen proces kaljenja, hkrati pa se s sušenjem pri nizkih temperaturah ohranijo vse pomembne lastnosti, ki jih kalčki prinašajo, semena pa ostanejo dobra še dolgo časa. Tako pripravljena kaljena ajdova zrna so prijetno hrustljava. Z njimi lahko obogatiš katerokoli jed. Jo uporabiš namesto jutranjih kosmičev, z njo obogatiš solate ali pa jo, tako kot danes jaz, potreseš po gosti kremni juhi. Za dodaten prispevek k zdravju, okusu in hrustljavosti.

A, pa še to. Včasih takšno ajdo grizljam kar samo. Največkrat zvečer, ob televiziji 😉 Ajdo zmešam s popečenim kokosovim čipsom in zdrobljenimi kakavovimi zrni, dodam še malce suhih brusnic in žlico rahlo popečenih bučnih semen, ki jih občasno zamenjam za domače orehe ali ekološke mandlje. Odlično! Bolje kot katerikoli smokiji ali ‘kokice’ iz mikrovalovne pečice 😉

3

4

Kremne juhe so še ena mojih priljubljenih jedi. Včasih juh nisem marala, verjetno zato, ker sem poznala le tiste vodene goveje juhe, od kremnih pa le gobovo. Juhe, ki jih pripravljam zdaj, so vsakokrat drugačne. Če naredim enolončnico je to res takšna, ki je v 95% sestavljena iz zelenjave, ostalo pa je voda – le toliko, da vse skupaj ostane primerno toplo. Goste kremne juhe pa so ena mjih stalnic, zato je pri nas palični mešalnik ves čas v pogonu 😉

Za pripravo uporabim mešanico sezonske zelenjave (ali pač tiste, ki jo trenutno najdem doma). Juhe začnem s počasnim dušenjem čebule, pora ali česna, na koncu pa jim velikokrat dodajam sveža ali suha zelišča,  ter seveda velik ščep soli in malce sveže mletega popra. Pozimi sem s pikantnostjo bolj pogumna – mleta kurkuma, ingver, muškatni orešček ali kajenski poper prav prijetno ogrejejo telo.

Juha je odličen uvod v kosilo, skupaj z žlico kuhanih žitaric in/ali kosom mesa pa povsem zadovoljiv samostojen večerni obrok.

5

Tokrat je bila na vrsti grahova. Skupaj z malo krompirčka in veliko pestjo sveže špinače. Na koncu sem juhi dodala še žličko kokosove smetane in seveda kašo – ekološko presno kaljeno ajdo.

6

Potrebuješ:

  • žlico kokosovega olja
  • pol manjšega pora
  • strok česna
  • en srednje velik krompir
  • skodelico (približno 200 g) zamrznjenega graha
  • veliko pest sveže špinače
  • himalajsko sol
  • sveže mlet črni poper
  • žlico kokosove smetane
  • kaljeno ajdovo kašo

7

Postopek:

V kozici stopiš kokosovo olje, rahlo segreješ in dodaš na manjši koščke narezan por. Soliš in ko se por nekoliko razpusti dodaš olupljen ter na tanke rezine narezan bel krompir ter strok drobno sesekljanega česna. Premešaš in podušiš. V kozico streseš skodelico graha, premešaš in vse skupaj zaliješ s toliko vroče vode, da pokrije zelenjavo. Več ni potrebno. Zavreš, nato znižaš temperaturo, pokriješ kozico in kuhaš dokler se zelenjava ne zmehča. Nato dodaš še svežo špinačo, kuhaš minutko ali dve ter vse skupaj s paličnim mešalnikom spasiraš do gladkega pireja. Gosto juho nekoliko ohladiš, nato ji dodaš kokosovo smetano*, sveže mlet črni poper. Potreseš s hrustljavimi ajdovimi zrni.

*namesto kokosove lahko uporabiš kislo smetano ali žlico grškega jogurta

8

 

5 comments

Dodaj odgovor