Prosena kaša s figami, kakavom in konopljinimi semeni

1

Topli zajtrk so moja celoletna stalnica. Pripravim si jih vsaj nekajkrat na teden. Pozimi skoraj vsak dan, poleti pa seveda manjkrat, vseeno pa pride nekaj toplega na jutranji meni vsaj enkrat tedensko. Zadnja jutra so precej bolj jesenska kot poletna. Hladna so in nič kaj prijazna. Zato pa so kot nalašč za nekaj prijetno kremnega, toplega in sladkega. A kljub temu navdvse zdravega 😉

2

Proseno kašo imam zelo rada, ni pa moje najljubše žito. Sama po sebi je dokaj dolgočasna, zato jo je potrebno pravilno skombinirati. Kadar se odločim za sladko varijanto, si še največkrat skuham čežano, ki jo začinim z ingverjem, cimetom in klinčki, vanjo pa vmešam vnaprej kuhano kašo. Na vrhu potresem nekaj oreščkov. Za piko na i. Odlično, enostavno in zdravo.

cc

Tokrat sem se priprave jutranje kaše lotila malce drugače. Namesto v vodi, sem jo kuhala v rastlinskem napitku (naravno sladkemu riževem mleku), ki sem mu dodala nekaj fino mletega kokosa (kokosove ‘moke’). Med kuhanjem sem vmešala nekaj mlete vanilije v prahu (tiste prave, nobenih umetnih različic). Ko se je skuhala (namenoma sem pustila da se je kuhala dlje, kot navadno, da je torej že kar malce razpadla), sem vmešala med, premešala in servirala skupaj s svežimi figami (obožujem jih!) ter potresla z rahlo grenkimi presnimi kakavovimi zrni ter s kombinacijo oluščenih in neoluščenih konopljinih semen.

4

Sestavine:

  • 80 g prosene kaše
  • približno 150 ml riževega napitka (ali kateregakoli drugega rastlinskega mleka)
  • 2 JŽ mletega kokosa oz. kokosove ‘moke’
  • 2 JŽ javorjevega sirupa (agavinega sirupa ali tekočega meda)
  • 2 zreli figi
  • 1 JŽ drobljenih kakavovih zrn
  • 1 JŽ oluščenih konopljinih semen
  • 1 čž aktiviranih neoluščenih konopljinih semen

Priprava:

Proseno kašo skuhaj v rastlinskem napitku (lahko je tudi mandljevo, kokosovo ali sojino mleko, sama prisegam na riževega, ker je že naravno zelo sladek). Med khanjem dodaj kokos. Proso skuhaj toliko, da se zrna že začnejo odpirati. Po potrebi dodaj mleko. Ko se kaša skuha in popije skoraj vso tekočino, postopoma vmešaj javorjev sirup (po želji tudi agavin sirup ali domači med). Poskusi in sladkost kaše prilagodi svojemu okusu. Na kuhano kašo razporedi tanke rezine svežih fig in potresi s kakavovimi zrni ter konopljinimi semeni. Serviraj toplo.

5

Oluščena konopljina zrna kupujem že kar nekaj časa. Všeč mi je njihov rahlo oreščkast okus in nežna struktura. So pravo bogastvo v malem. Telo oskrbijo z vsemi mogočimi pozitivnimi stvarmi, a danes te s tem ne bom ‘obremenjevala’ 😉 Če te zanima ali če jih morda še ne poznaš, ti predlagam, da o njihovih koristih pobrskaš po spletu. Priporočam!

Sem pa danes prvič preizkusila tudi neoluščena konopljina semena. Za razliko od oluščenih, teh ne prodajajo skorajda na vsakem vogalu. Če pa že, so kot takšna precej trda in zato nekoliko nehvaležna za uporabo. Sem pa odkrila neoluščena emena (ki so seveda še bolj hranljiva od oluščene različice) in to takšna, ki so nekoliko mehkejša (čeprav še vedno prijetno hrustljava), kar je posledica rahle obdelave. Njihova posebnost je, da so aktivirana, kar pomeni, da so bila kaljena, nato pa na nizki temperaturi posušena. S tem so še dodatno pridobila na svoji hranilni vrednosti, hkrati pa so lažja za prebavo (in uporabo). Meni je njihova hrustljavost všeč, če pa se ti tudi aktivirana neoluščena semena zdijo pretrda, jih preprosto lahko zmiksaš (kar v kavnem mlinčku na primer) in z njimi posuješ praktično katerokoli jed. S tem boš resnično ubogatil(a) svoj obrok in mu dodal(a) neprecenljivo dodatno vrednost.

A, pa še to, aktivirana neoluščena konopljina semena so domači produkt. Jedilna konoplja je bila vzgojena na slovenskih tleh, semena pa so skrbno pripravili v podjetju in spletni trgovini Be Hempy.

6

3 comments

Dodaj odgovor