Vrtna kremna juha z zelišči in skuto

1

Letošnje poletje ima vse. Visoke temperature, dež, veter in s tem nepričakovane nenadne ohladitve. In v takšnih dneh je tudi moj jedilnik prilagojen zunanjim razmeram 😉

Ob vročih dneh ob kosilu nikakor ne sme manjkati velika skleda hrustlajve zelene solate (ki ji seveda dodam še druge, a vsakokrat drugačne sestavine) a na dan kakršen je bil današnji, na solato niti pomislila nisem. Sem si pa za kosilo (oz. rečeno pred njim) z veseljem privoščila gosto zelenjavno juho. In čeprav se mi včasih zdi škoda, da bi svežo zelenjavo kuhala (pre)dolgo časa, saj je okusnejša, ko še malce zahrusta, pa mi drugič prav paše takšna, v kateri je le-ta skuhana povsem do mehkega in jo zlahka spasiram v pireju podobno juho, ki poleg želodca vedno pocrklja tudi dušo.

2

In ravno današnje vreme me je povsem presenetilo. Po napovedih sem pričakovala sončen dan. Ok, res da z nekoliko nižjimi temperaturami kot v preteklem tednu, pa vseeno – sončen. Že ponoči me je zbudil močan veter (ki v okolici naše hiše vedno piha še veliko bolj kot v okoliških krajih -grrrrr…) in ta se je nadaljeval še ves dan. Temperature so se znižale do te mere, da sem kratke rokave zamnjala za dolge, sandale pa za superge.

3

Juha je bila torej več kot na mestu. Recept zanjo je preprost in tokrat ne bom pisala koliko česa sem uporabila. Zakaj? Ker niti ne vem. Večinoma kuham tako, na ‘oko’ – večkrat kaj stehtam zgolj zato, da potem tudi tebi lahko povem kako sem kaj pripravila. Zato ti polagam na srce- zaupaj občutku in svojemu okusu. Izberi tisto zelenjavo, ki jo imaš najraje, pri razmerjih pa daj prednost svoji najljubši. Začini po želi, po okusu.

Naj bo spodnji recept res le ideja za z zelenjavo nabito predjed (ali s kosom kruha tudi lahko večerjo?), sicer pa zaupaj sebi. Pri juhah tako ali tako ne moreš brcniti v temo.

4

5

Edina posebnost juhe je skuta. Še nikoli je nisem uporabila kot del kremnih juh – če že, sem zato posegla po jogurtu ali kokosovem mleku. Sem pa idejo s skuto nekoč zasledila na Jamiejevi spletni strani (Oliverjevi, se ve) in ker sem jo ravno imela v hladilniku… Zakaj pa ne? 😉

Sama sem namesto tradicionalne italijanske ‘ricotte’ uporabila svežo kozjo albuminsko skuto, ki jo že kar nekaj časa kupujem pri Beki. Mlečni izdelki mi sicer ne prijajo vedno in čez vse leto, je pa poletje zagotovo najprimernejši čas zanje. Sploh za kozje, saj so kozice ravno v poletnih mesecih najbolj pridne 😉

6

Še enkrat… Količine prilagodi okusu. Izberi zelenjavo ki ti je všeč. Enako zelišča. Začini po želji. Namesto zelenjavne osnove po želji uporabi piščančjo ali zgolj vodo. Juhi dodaj nekaj kapljic limone ali pač ne. Zaupaj si!

Sestavine:

  • por
  • česen
  • brokoli
  • bučka
  • grah
  • šopek svežih zelišč (peteršilj, majeron, origano, timijan, meta…)
  • nekaj kapljic limone
  • olivno olje
  • sol in poper
  • nekaj žlic (kozje) albuminske skute

Postopek:

Na žlici olivnega olja nežno poduši nasekljan por. Dodaj malce sesekljanega česa in premešaj. V lonec vrži narezano zelenjavo – brokoli in bučko. Soli. Zelenjavo malce poduši nato jo zalij z vrelo zelenjavno osnovo. Uporabi jo zgolj toliko, da pokrije zelenjavo (za redkejšo juho pač več). Dodaj grah in vse skupaj zavri. Znižaj temperaturo, pokrij lonec in kuhaj do mehkega. Ko se že skoraj zmehča dodaj šopek različih zelišč. Kuhaj še minutko, za svežino dodaj kakšno kapljico limone, nato juho s paličnim mešalnikom spasiraj. Rahlo ohladi, postrezi in juhi dodaj skuto. Dodaj sol in sveže mlet črni poper, prilij ekstra deviško oljčno olje ter okrasi z lističi svežih zelišč.

7

Dodaj odgovor