Grški jogurt s sladkim mangovim pirejem

1

Prisegam na zdravo in uravnoteženo prehrano. Marsikdo bi mislim, da so sladice prve, ki jih mora črtati, če se odloči, da bo živel in jedel bolj zdravo. Pa ni treba da je tako. Sama se zelo rada posladkam. Pogosto si spečem majhne kolačke (muffine), pri katerih pa uporabim polnovredno moko, zdrava sladila, sveže in suho sadje… Spet drugič je najlažje poseči po koščku (dveh, treh 😉 ) dobre temne čokolade. Ker takšna vsebuje ogromno antioksidantov, magnezija in ostalih pomembnih hranil, jo zlahka šteješ pod zdrava živila.

Kadar pa čokolade ni in se mi ne ljubi peči (ali pač zelo hitro potrebujem dozo sladkega), pridejo prav sladice v kozarčkih, ki jih v mojem primeru največkrat sestavlja plast čokoladne ali sadne kreme ter plast dobrega gostega in kremnega grškega jogurta.

2

Tudi tokrat je bilo tako. Obožujem grški jogurt, tisti pravi, gosti in polnomastni. Nobenih nula varijant. Tudi maščobe so del zdrave prehrane. Posnetim mlečnim izdelkom so pogosto dodani sladkorji, ki nadomestijo okus, ki ga sicer zagotavlja ravno maščoba. In če se že odločam med maščobo in sladkorjem, veliko raje izmerem prvo.

Grški jogurt sem tokrat kombinirala z mangom. Čeprav je sadež že sam po sebi dovolj sladek, sem pireju vseeno dodala še žlico medu. Konec koncev gre vendarle za sladico 😉 Sladkobo sem razbila z malo limoninega soka, mango pa začinila z velikim ščepcev cimeta v prahu.

Ker nekaj hrustljavega pač mora biti, sem se tokrat odločila za pistacijo.

3

Če so ti takšne sladice všeč, ti vsekakor priporočam, da si jih pripraviš. Vse skupaj ti bo vzelo le nekaj minutk časa. Mango lahko nadomestiš z malinami ali jagodami, pistacije pa z lešniki, mandlji ali pa čz vse skupaj naribaš nekaj kvalitetne temne čokolade.

Za celotno sladico potrebuješ le nekaj sestavin. Zapisane so spodaj.

4

Sestavine za eno porcijo:

  • 180 g pravega grškega jogurta
  • polovico dobro zrelega manga
  • 1 čž cvetličnega medu
  • nekaj kapljic limone
  • ščep cimeta v prahu
  • nekaj neslanih pistacij

5

6

Mango olupiš, narežeš na kocke in ga skupaj z medom, limono in cimetom v mešalniku zmešaš v gladek pire.

V primerno visok kozarec po plasteh naložiš jogurt in mangov pire ter potreseš z nasekljano pistacijo. Serviraš ohlajeno.

7

8

Prav je, da tu pa tam posežeš po ekoloških izdelkih. Ko gre za mlečne izdelke, sama vselej izberem ravno ekološke. Ali pa ti vsaj domači, iz katere izmed bližnjih kmetij… Za svojo sladico sem tokrat uporabila celo ekološki mango. Ravno prav zrelega sem dobila v trgovini Kalček v Ljubljani.

Dodaj odgovor