Čokoladne cvetlice

1

Danes praznujemo me. Ženske. Upam, da so se moški (pa tudi predstavnice ženskega spola) spomnili na vsako izmed vas in vas presenetili s šopkom rož, cvetlico iz bližnjega travnika ali s čim sladkim.

Ne glede na to ali so se ali ne, pa  je prav, da se tu pa tam razvajamo tudi same. Privoščimo si velik šopek rož, dolgo masažo ali najboljšo tortico v mestu. In ne dvomim, da je za marsikatero to zagotovo čokoladna.

2
Ženske smo nore na čokolado. Tako pač je. Nekatere prisegajo na mlečno, druge na temno. Nekaj pa je tudi takšnih, ki bi dale vse za tablico bele čokolade. Meni je osebno najljubša temna. Tam med 70 in 85-odstotna. Čeprav jih imam doma trenutno kar nekaj, pa nobena ni tako posebna kot domači čokolatini, s katerimi se že od ranega jutra razvajam danes.

Čokoladice ki sem jih pripravila so narejene iz samih najboljših sestavin. In kot sem pozneje opazila, celo samih ekoloških 🙂 Ne vsebujejo belega sladkorja (a so vseeno sladke), v sebi nimajo niti kapljice mleka (pa se vseeno kar topijo v ustih). So bogatega okusa in kot se za dan žena spodobi, v obliki ljubkih rožic 🙂 Meni takšen šopek povsem odgovarja.

6

Za čokolade sem uporabila nekoliko dražje (a verjemi, izplača se!) sestavine: pravo burbonsko vanilijo v prahu, ekološko kokosovo olje, pa kakavovo maslo ter seveda najboljši presni kakav (nobenih tistih sladkanih varijant). Ravno kakavovo maslo je tisto, ki resnično poskrbi za pravi okus čokolade. Če ne drugje, kvalitetnega zagotovo dobiš v Kalčku.

Pa sladkor? Kristalnega je zamenjal javorjev sirup, ki je tudi sicer moje najljubše sladilo. Lahko ga zamenjaš za med ali agavo, količino pa prilagodi svojemu okusu. Sladila so namreč različno močno sladka (že pri samem javorjevem sirupu se sladkost razlikuje od razreda, po katerem so razvrščeni). Zmes za čokolado sem začinila še s ščepcem solnega cveta. Zakaj? Ker sol še dodatno poudari čokoladni okus 🙂

Tole je povsem osnoven recept, ki ga lahko nadgradiš po svoje. Tekoči čokoladni zmesi dodaš cimet ali pa kaj bolj pikantnega, na primer kajenski poper. Vanjo lahko vmešaš na drobno sesekljano suho sadje ali pa hrustljave oreščke.

b

Sestavine:

  • 60 ml kokosovega olja
  • 20 g kakavovega masla
  • 30 g presnega (pravega, nesladkanega) kakava v prahu
  • 3 JŽ javorjevega sirupa, kar je cca. 30 ml (ali medu/agavinega sirupa/kokosovega nektarja)
  • ščepec vanilije (neobvezno)
  • ščepec solnega cveta (ali fino mlete morske/himalajske soli)


5Postopek:

Nad vodno kopeljo* počasi stopiš kakavovo maslo. Ko se stopi, mu dodaš še kokosovo olje, da se tudi ta, če je v trdnem stanju, stopi. Dodaš še sladilo in vse skupaj dobro premešaš. Rahlo ohladiš, nato pa v tekoče sestavine skozi cedilo preseješ kakav, premešan z vanilijo in soljo. Zmes ves čas mešaš z metlico za stepanje, da postane gladka in homogena zmes. Poskusiš. Po potrebi dodaš sladilo (če se ti zdi premalo sladko) ali kakav (če je za tvoj okus presladko) ter po želji vmešaš še razne dodatke**. Zmes preliješ v modelček za preline (priporočam silikonskega***) in postaviš v hladilnik, da se vse skupaj lepo strdi. Silikonski modelček obrneš na glavo in s prstom potisneš čokoladice na pladenj.

* vodno kopel pripraviš tako, da v večjem loncu zavreš vodo, temperaturo nato znižaš, na lonec pa postaviš manjšega, najbolje z ročaji, ki pa se ne sme dotikati vode. V tem manjšem lončku nato stopiš maslo

** zmesi lahko dodaš nasekljane oreščke, suho sadje, kokos, začimbe…

***če silikonskega modelčka nimaš, tekočo čokolado lahko enakomerno razmažeš po peki papirju, ki ga pred tem položiš na raven krožnik, da ga pozneje lažje preneš v hladilnik

9

3

One comment

Dodaj odgovor