Mehki bučno kokosovi piškotki

1

Pretekli vikend sem praznovala. In sploh ne morem verjeti, da mi manjka le še eno leto do okrogle 30-ice. Groza! 🙂 Ne vem, kam čas beži. Zdi se mi kot da sem ravnokar vstopila v srednjo šolo. Po eni strani se rojStnih dnevov ne veselim. Pa ne zato, ker vsako leto svoji starosti dodaš +1, ampak zato, ker sem vedno mislila, da bom imela pri teh letih povsem drugačno življenje…

2

3A žal ni vedno tako kot upamo in pričakujemo. Trudim se, da bi bilo marsikaj drugače, a vsega pač ne moreš imeti… 😉 Sem pa tekom let odkrila veliko strast. Kuhanje! Nikoli nisem niti pomislila, da mi bo ustvarjanje v kuhinji prineslo toliko veselja. Kljub nekaterim omejitvam glede prehrane sem (morda pa ravno zarad njih), odkrila številne sestavine, ki jih nadvse obožujem in v njih naravnost uživam. Resnično rada se vrtim po kuhinji (čeprav to ni najbolj všeč mojim domačim – na žalost se (zaenkrat) še ne morem preseliti na svoje), rada poskušam, eksperimentiram. In rada dobro jem.

In ker moji najbližji vedo, da me vedno lahko razveselijo z darili, ki so tako ali drugače povezani s kuharijo, sem tokrat med drugim dobila tudi simpatične večnamenske skledice. Zanje sem takoj spekla majhne okusne piškotke, ki sem jih še isti večer grizljala pred televizorjem. Tako okusni, rahli in sladki so. Pa še zdravi po vrhu! Čisto v mojem stilu!

4

Količina: za 15-20 (odvisno od velikosti) piškotkov

Potrebuješ:

  • 50 g kokosove moke (fino mlete moke, ne kosmičev!)
  • mlete začimbe, kot npr. ingver, muškatni orešček, cimet, mlet klinček, pravo burbonsko vanilijo v prahu…
  • ščepec sode bikarbone
  • ščepec soli
  • 1 jajce
  • 100 g bučnega pireja
  • 50 g kokosovega olja (lahko ga zamenjaš z maslom)
  • 85 g javorjevega sirupa (lahko ga zamenjaš z medom)

Postopek:

Najprej pripraviš bučni pire. Hokaidi buči odstraniš semena, jo narežeš na manjše kose in skuhaš v minimalni količini vode, še bolje pa je, da jo sopariš (jaz sem jo). Ko se zmehča, odstraniš lupino (ni pa nujno, ker je užitna) ter pretlačiš v gladek pire. Ohladiš.

Pečico segreješ na 175 stopinj Celzija. Pekač obložiš s peki papirjem.

V prvi skledi zmešš moko z začimbami, sodo in soljo. v drugi skledi pa stepeš jajce, dodaš javorjev sirup in stopljeno (a ne vroče) kokosovo olje. Tekoče sestavine dodaš suhim in dobro premešaš. Iz nastale zmesi (ki mora biti gosta, vseeno pa precelj voljna) oblikuješ majhne kroglice. Te nato rahlo potlačiš, da dobijo obliko piškota, ter s prsti popraviš morebitne razpokice po robu piškota.

Sladke bučne piškotke pečeš približno 15 – 20 minut.

5

Piškotki niso trdi in hrustljavi tako kot običajni, pač pa prijetno mehki in voljni. Odlični ob skodelici vročega čaja.

Dodaj odgovor