Marelične presne kroglice

1Ena najbolj enostavnih, hkrati pa tudi zdravih in hitro priravljenih sladic so zagotovo presne kroglice. Receptov zanje je ogromno, pravzaprav niti ne potrebuješ točnega recepta. Preprosto zmešaš svoje najljubše suho sadje, oreščke in/ali semena, dodaš začimbe, po želji kakav, morda kakšno kapljico kokosovega olja, medu ali javorjevega sirupa in to je praktično vse.

Hitro pripravljene kroglice so kot zdravi sladki bonbončki, ki jih obožujejo tudi otroci. Sploh, kadar v pripravi lahko sodelujejo tudi sami. In ker pri vsem skupaj ni skoraj nobene umazanije, se lahko ravno s takšno sladico izogneš pretiranemu otroškemu packanju po kuhinji. Kar zagotovo ni slabo, kajne? 😉

2Najpogosteje so v presnih kroglicah uporabljeni sladki suhi dateljni, skupaj z oreški in kakavom so hitra rešitev za potešitev želje po čokoladi. Seveda dateljne lahko zamenjaš za rozine, brusnice ali suhe fige, oreščke praktično za katerekoli druge, celo semena, sploh sončnična so enkratna. Za še več okusa poskrbijo začimbe, na primer cimet in burbonska vanilija v prahu. Sladilo ni potrebno, če pa si res sladkosned(a) jih lahko sladkaš z enim izmed zdravih tekočih sladil.

Čeprav presne kroglice pripravljam redko, morda enkrat do dvakrat letno, pa so vselej drugačne. Tokrat sem se odločila, da poskusim s suhimi marelicami, preprosto zato, ker jih v ta namen še nikoli nisem uporabila. Suhim marelicam sem dodala le še tri sestavine, vse skupaj pa povaljala v kokosovi moki. Če nisi ljubitelj(ica) kokosa (tudi taki obstajajo, vem, čudno kajne? 😉 ), ga lahko izpustiš. Meni je všeč že zato, ker doda tisto piko na i, hkrati pa spominja na sneg, ki bo, hočeš ali ne, kmalu tu.

4

Marelice so torej tista prava zvezda zdravih bonbončkov. Polne so železa, kalija, vlaknin in vitamina A.

Marelicam sem dodala mandlje (ki so, mimogrede, eden mojih najljubših oreščkov), polnozrnate ovsene kosmiče ter precejšnjo količino cimeta (ker ga zares obožujem in res veliko uporabljam).

Mandlji so bogati z vitaminom E (pomaga pri obrambi pred prostimi radikali, preprečuje razvoj degeneracijskih bolezni ter skrbi za lepo kožo, lase in nohte) in vitamini skupine B, poleg tega pa vsebujejo veliko antioksidantov, železa, magnezija, kalija in beljakovin.

Za ovsene kosmiče ni potrebno izgubljati besed. Vsem je že dobro znano, kako zdravi so. Poleg številnih drugih koristnih snovi se ponašajo z obilico vlaknin, ki urejajo prebavo.

56

Za 8 kroglic potrebuješ:

  • 100 g mehkih suhih marelic*
  • 30 g ovsenih kosmičev**
  • 35 g mandljev
  • pol čajne žličke cimeta

+ kokos za posip

Vse sestavine razen kokosa zmešaj v mešalniku, da dobiš rahlo pacljivo zmes. Z rokami jo pregneti v kroglo, postavi za kakšne pol ure v hladilnik, saj boš tako lažje naredil(a) kroglice. Nato zmes razdeli na 8 delov, vsakega malce stiskaj med prsti ter oblikuj v kroglice. Povaljaj jih v kokosu in hrani v zaprti posodi v hladilniku ali na sobni temepraturi.

*uporabi mehke suhe marelice. Če takšnih slučajno ne dobiš, jih pred miksanjem za krajši čas namoči v malce vode, da se primerno zmehčajo.

**tudi pri nas se dobijo ovseni kosmiči brez glutena, če imaš zares strogo dieto, pa jih preprosto zamenjaj za ajdove ali kvinojine.

7Kroglice štirih sestavin so torej resnično zakladnica samih finih zadevic in v njih lahko uživaš popolnoma brez slabe vesti, hkrati pa so odličen posladek za otroke, ki jim večina staršev, žal, še vedno prepogosto ponuja industrijske sladkarije, polne sestavin, ki škodijo bolj, kot se zavedajo. Samo nekaj minut časa si je potrebno vzeti in že lahko pripraviš domače sladkarije, vsakič drugačne, a s pravimi sestavinami, vselej zdrave in kvalitetne. Naj tudi otroci sodelujejo v pripravi, saj bo tako veselje in navdušenje nad končnim izdelkom še večje 😉

p.s.: presne kroglice, takšne ali drugačne, so tudi lepo darilce za Miklavža 😉

Recept je nastal kot izziv Mercatorjevega projekta kuhaM.

kuham1

One comment

Dodaj odgovor