Jesenski riž

1

Zakaj jesenski riž? Ker je to jed z rižem, obogatena z jesenskimi okusi. Ker ni rižota (rižota se ves čas meša, počasi zaliva in je kremasta ter skorajda rahlo tekoča), niti ne riževa solata. Morda je še najbližje pilavu, za katerega obstaja ogromno različnih receptov (enako kot za rižoto). Če povem po pravici niti ne vem, kakšen je tisti res pravi pilav. Če objavo torej bere kdo, ki se na to spozna, naj me ne sodi. Zame je riž na takšen način, pač pilav. Pa pika 🙂

23

Riž imam zelo rada in pred časom sem imela obdobje, ko sem ga pojedla zares veliko. Zdaj pa že nekaj časa ni prišel na vrsto. Že zjutraj se mi ga je noro ‘zaluštalo’. Vse do časa, ko je bilo treba za štedilnik, nisem vedela katere sestavine bom uporabila in kako bom riž pripravila. Želela sem nekaj hitrega, predvsem pa enostavnega (in seveda zdravega ter okusnega).

4

Že nekaj časa me je v kleti čakala muškatna buča (to je tista, v obliki hruške, ki ima zelo malo semen, pa še to so le v spodnjem delu buče). Buče imam vse raje. Sploh pečene v pečici so krasne. Res pa je, da so precej sladke, zato jih je potrebno dobro začiniti. In ker nisem želela, da bi moj riž bolj kot slana jed postal sladica, sem se odločila, da bom tokrat bučo kombinirala s feto. že večkrat sem jo (nazadnje v jajčni omleti iz pečici – klik, slani kvinojini rižoti z suhimi brusnicami in pistacijo – klik ter na brezglutenski pici – klik), zato sem vedela, da s to kombinacijo ne morem zgrešiti.

5

Za rdečo čebulo sem se odločila zato, ker je stokrat okusnejša od rumene. Vsaj meni. Je bolj sladkasta, prijetnejšega okusa. Pečena v pečici ne bo pustila neprijetnega pookusa, kar je še dodaten plus.

Ker tokrat nisem uporabial mesa, sem za nekaj dodatnih beljakovin poskrbela še z čičeriko. Lahko jo nadomestiš tudi s kuhano lečo ali kakšnim drugim fižolom, a jaz prisegam na čičeriko. Uporabila sem že kuhano, sem jo pa tokrat skupaj s čebulico zapekla v pečici. Takšna postane prijetno hrustljava.

Ker nekaj zelenja pač mora biti zraven sem v pilav vmešala še na hitro dušeno svežo špinačo ter vmešala nekaj svežih zelišč. In ker imamo v kleti 4 zaboje domačih orehov, sem uporabila tudi te. Rahlo sem jih prepražila – tako so postali bolj hrustljavi, hkrati pa so izgubili precej neprijetne grenkobe.

In čeprav sem v zgornjih vrsticah večino recepta pravzaprav že napisala, ti za konec vseeno zaupam še celoten postopek.

Recept je primeren kot priloga ali manjša večerja za eno osebo. Takšen riž sdlično se ujame s pečenim piščancem ali kotletom mlade jagnetine, hkrati pa vsebuje vse elemente da v večjih količinah postane prav spodobna glavna jed.

6

Sestavine:

 • 65 g rjavega riža
 • pest sveže špinače
 • tretjina maslene buče (butternut squash)
 • pest vložene čičerike
 • pol manjše rdeče čebulice
 • poper
 • olivno olje
 • kumina
 • janeževa semena
 • muškatni orešček
 • svež peteršilj, rožmarin in timijan 
 • pest orehovih jedrc
 • 25 – 30 g fete

7

Postopek:

Bučo razrežeš na manjše kocke. Začiniš jo z muškatnim oreščkom, s kumino in janeževimi semeni (prej ju popraži na suhi ponvi, nato pa stri v možnarju) ter pokapljaš z olivnim oljem. Začimbe z rokami vtreš v bučo, nato pa jo razporediš na pekač, obložen s peki papirjem.

Čebulo narežeš na manjše kocke, čičeriko spereš in dobro odcediš.

Orehe na suhi ponvi nekaj časa na nizki temperaturi počasi pražiš. Vmes jih lahko poskusiš in ko se ti bodo zdeli dovolj hrustljavi in ne vem tako grenki kot surovi, jih odstaviš. Večja jedrca prerežeš ali prelomiš čez pol.

Bučo pečeš v ogreti pečici na 200 stopinj, približno 20 minut (lahko tudi malce več). Vmes večkrat premešaš. Nekje na sredi pečenja buči dodaš še čebulo in čičeriko, ki si ju pokapljal(a) z oljem.

Medtem ko se zelenjava peče skuhaš riž. Kuhanega odstaviš in odcediš.

Rožmarin narežeš na čisto drobno, peteršilj natrgaš na manjše koščke ter osmukaš vejico svežega timijana.

Tik preden je zelenjava pečena v ponvi na olje daš oprano ter osušeno špinačo in mešaš, dokler ne uveni. Nato dodaš kuhan riž in premešaš. Le toliko, da se pregreje. V skledi špinačo in riž združiš z vsemi ostalimi sestavinami. Pečeno bučo, čičeriko, orehi, svežimi zelišči. Na koncu previdno vmešaš še nadrobljeno feto in začiniš s poprom.

Čez pilav lahko pokapljaš še nekaj kvalitetnega oljčnega olja in nekaj kapljic limone. Neobvezno, a za moj okus skorajda nujno 😉

8

Rižev pilav je zares okusen. Bogat okus sladke buče se lepo dopolnjuje s slano feto. Pečena čebulica da piko na i, hrustljava čičerika in rahlo praženi orehi pa so odličen hrustljav dodatek. Skupaj s predpriravo ti bo vse skupaj vzelo dobre pol ure časa.


One comment

Dodaj odgovor