Solata iz leče, fete in pečene rdeče pese

1Če si ena/eden tistih, ki ne marajo rdeče pese, verjemi, te povsem razumem. Tudi sama nikoli nisem bila njena ljubiteljica, a to le zato, ker sem poznala samo vloženo. Kljub temu da mi je v zadnjih dveh letih pesa močno prirasla k srcu, se vložene še vedno raje izognem.2Sem pa peso začela pripravljati po svoje. Ker je pes veliko vrst, prisegam na tiste zares sočne, temno rdeče pese, ki so po mojem mnenju tudi najbolj okusne. Kupim svežo (no, letos jo imam na vrtu in to toliko, da jo jem skoraj vsak dan, pa še vedno ne vem, če mi bo uspelo pojesti vse 😉 ), nato pa peso ali na hitro skuham (sicer redko) ali soparim (malce pogosteje) ali pa pečem v pečici (največkrat).  Navadno jo narežem na tanjše lističe, dodam malo olja in spečem na peki papirju. Hrustljav pesin čips nato jem kar v hrustljavi zeleni solati, navadno skupaj s koščki avoakda, kakšnim mehko kuhanim jajčkom ter popečenimi kockami kruha, povsem okusen pa je tudi kot samostojni prigrizek, sploh če čips pomakaš v omako iz čičerike (hummus) ali gost naravni jogurt (ki ga lahko nadomestiš s kislo smetano).

Tudi za današnjo solato oziroma bolje rečeno prilogo, sem peso spekla v pečici. Recept sledi…

3Sestavine:

  • 2 srednje veliki rdeči pesi
  • sol in pope
  • suh timijan
  • nekaj žlic leče
  • šopek svežega peteršilja
  • rdeča čebulica
  • olivno olje
  • limonin sok

Tokrat sem peso narezala na koščke in ne na rezine.  Prelila sem z oljem in potresla z malo suhega timijana, grobe morske soli in popra ter z rokami premešala. Peki papir sem zmečkala (da je bolj fleksibilen), na sredino postavila peso in jo zavila v papir. Tako je ostala sočna tudi po koncu peke. Navadno to naredijo z alu folijo, a meni se uporaba peki papirja v pečici zdi boljša izbira od aluminijastega ovoja. Peso sem pekla toliko časa, da je postala mehka. Nato sem jo rahlo ohladila ter olupila.

Lečo sem dala kuhat v neslano mrzlo vodo. Če boš lečo solil(a) takoj, lahko ostane trda in se ne bo primerno skuhala. Kuhano lečo sem odcedila, nato pa jo skupaj z nasekljanim peteršiljem in tanko narezano rdečo čebulico primešla pesi. Feto sem med prsti razdrobila, posula po solatnem krožniku in začinila z mešanico olja in limoninega soka.

4 5Res je, roke se zaradi pese hitro rožnato obarvajo. Zato lahko pri rezanju in lupljenju pese uporabiš rokavice, če pa z njimi (tako kot jaz) ne moreš delati, si roke takoj operi. Sama jih zdrgnem kar z limono in se tako enostavno in hitro znebim vseh rožnatih sledi 🙂

Dodaj odgovor