Malinine sladoledne lučke z jogurtom in javorjevim sirupom

1

Se še spomniš lanskega poletja? Ko so bile majica z dolgimi rokavi vedno na dosegu roke? Ko praktično nisi mogel zapustiti doma brez dežnika, saj je deževalo skoraj ves dan? Ja, lansko leto nas je poletje dobesedno preskočilo. Očitno se je vreme pokesalo in se nam letos z visokimi temperaturami in sončnimi dnevi močno odkupilo. Kar nam seveda spet ni najbolj prav, ker v taki vročini pa res ne moreš narediti nič pametnega 🙂 Mrzel tuš, hladna senca, ledena pijača in sladoled! To je vse, na kar lahko mislim(o).

7

Nisem ljubiteljica klasičnih sladic. Tort, peciv, zavitkov… Vseeno pa ne mine dan, da ne bi jedla kaj sladkega. Rada imam okusne, ne presladke in hkrati zdrave (in seveda enostavne) sladice. Veliko idej najdeš v zbirki receptov.

Sladoled pa je tisti, ki se mu vsaj v poletnem času ne morem upreti. Rada imam čokoladnega, vse bolj pa so mi pri srcu sadni, osvežilni okusi. Ker vem, da kupljen sladoled, ki je velikokrat poln nekih čudnih dodatkov ni ravno za vsak dan, si ga raje pripravim kar sama (in ga tako mirno lahko pojem veliko več 😉 ). Aparata za izdelavo sladoleda nimam, zato se znajdem drugače.

22

V zamrzovalni skrinji imam vedno nekaj zamrznjenega sadja. Obvezno olupljene in na koščke narezane banane, pa kakšne maline, borovnice, ananas in mango. Zmrznjeno sadje vržem v mešalnik, dodam jogurt, kokosovo mleko ali rižev napitek, sladkam po okusu, navadno z medom ali javorjevim sirupom) ter začinim s ščepcem vanilije ali cimeta. Na hitro zmiksam, dodam koščke čokolade, lističe sveže mete ali osvežilno limonino lupinico in že imam pripravljen okusen, kremast, sldek, a zdrav domač sladoled. Lani sem objavila dva recepta, za bananino avokadov sladoled – klik, ter za mangovega – klik. No, mangovega sem tudi letos že večkrat naredila, sem se pa to leto ‘oborožila’ še z modelčki za domače lučke.

3

Priprava teh je malce drugačna, a enako enostavna. Če ne še bolj. Sadja ti v tem primeru ni potrebno vnaprej zamrzovati. Igraj se z okusi, ekperimentiraj. Kombiniraj čokolado s sadjem, sadje z jogurtom, dodaj kokosovo moko, zdrobljena kakavova zrna, nasekljane lešnike…

Te moje so zelo osnovne, nareje zgolj iz štirih sestavin…

4

Potrebuješ:

* sveže maline (lahko tudi jagode, borovnice…)

* grški jogurt

* javorjev sirup

* ščep prave vanilije v prahu

Postopek:

Maline sem skupaj z javorjevim sirupom in ščepem vanilije v mešalniku zmiksala do gladkega pireja. Nekaj malin sem pustila celih. V modelčke za lučke sem najprej dala veliko žlico gostega naravnega jogurta in vanj potopila nekaj koščkov celih malin. Nato sem dodala malinov pire in z žličko rahlo premešala obe plasti. Le toliko, da sem dobila nekoliko marmorirano zmes. Čeprav so modelčki za lučke prišli v kompletu z originalnimi pokrovi, sem v bodoče lučke raje vstavila lesene palčke, ki sem jih ravno imela doma. Napolnjene modelčke sem zamrznila.

         6

5

Sladoled lahko iz modelčkov vzameš dokaj enostavno, a le če: jih za cca. 10 sekund potopiš v vročo kopel (v primerno velik in visok lonec nalij vročo vodo in vanjo postavi modelčke). Tako lučke odstopijo in sladkanje se lahko prične 🙂

Pa še to – modelčki za lučke se navadno držijo skupaj in ko jih enkrat potopiš v vodo, iz plastike odstrani vse hkrati. Če ne boš pojedel/pojedla vseh naenkrat, jih vrni nazaj v skrinjo, tako da med njih vstaviš košček peki papirja, da se ne zlepijo med seboj. Tako ti ne bo treba vedno znova odtaljevati, pa še modelčki za nove sladoledne okuse bodo takoj spet na voljo 🙂

2

Dodaj odgovor