Tunina solata z belim fižolom

1Načeloma hrane iz konzerv ne kupujem. Že gotovih, pripravljenih jedi sploh ne, zelenjavo raje skuham sama, če ni sveže, kupim zamrznjeno. Vnaprej kuhane stročnice pa so zakon! Predvsem zato, ker se sicer kuhajo zelo dolgo (no, vse ne, nekatere pa), poleg tega jih je dobro prej namočiti (kar redno pozabljam). Najraje imam čičeriko in to kupim v kozarcu. Rdeč fižol ni slab in je dobra občasna popestritev jedilnika. Rjavega pa ne maram preveč. Namesto njega raje kupim bel fižol, tisti večji, canellini so super, pa tudi majhni so enkratni. Žal jih kako drugače kot v ‘piksnah’ ne prodajajo (vsaj da bi vedela ne). Zato tu pa tam pač kupim konzervo. Res je enostavno in prihrani veliko časa. Fižolček le dobro sperem pod tekočo vod ter uporabim bodisi hladnega ali pa ga dodam kuhanim jedem – seveda čisto na koncu, saj kuhanja ne potrebuje, le pregreti se mora.

2Kupila sem ga tudi danes, saj za popoldansko malico nisem imela ideje, kaj bi si pripravila. In ker sicer pojem ogromno ogljikovih hidratov – kruha, testenin, raznih kaš, tudi krompirja, sploh sladlega… sem se odločila za eno pravo majhno beljakovinsko bombo.

3Iz belega fižola sem pripravila neke vrste solato, ki sem ji dodala že kuhano koruzo in tune (tako koruza kot tudi tune pa niso iz konzerve, pač pa iz kozarca – pri tunah gre za fileje in ti so nepremerljivo boljši od konzervirane tune!), pa sveže mlade šparglje.  Zraven sem si sicer vseeno postregla s kosom kruha (takega s hrustljavo skorjico in mehko sredico). Si nisem mogla pomagati – kruh ob takšni solatki resnično paše, poleg tega pa je stročnice vselej dobro kombinirati z žiti.

4

Potrebuješ:

* polovico konzerve belega fižola (drobnega ali večjega)

* pest mladih špargljev

* dve jedilni žlici koruze

* malo drobno sesekljane rdeče čebulice

* žlico kaper

* dve vejici svežega drobnjaka

* olivno olje

* limonin sok

5Fižol dobro spereš pod tekočo vodo. Šparglje na hitro pokuhaš (še bolje sopariš) nato jih splakneš z ledeno hladno vodo ter narežeš na poljubno dolge koščke. Tuno odcetiš, s prsti ‘razdrobiš’. Koruzo spereš, kapre odcediš. Čebulico drobno razrežeš. Vse skupaj zmešaš, zabeliš z olivčkom ter limoninim sokom ter potreseš z nasekljanim drobnjakom.

Solila nisem, pa imam sol zelo rada. Slane so namreč že kapre, pa tudi tune. Poleg tega je v solati čebulica, pa drobnjak, ki ji dasta dovolj okusa in začinjenosti.

Dodaj odgovor