Češnjev smoothie

1Kar se tiče pitja smooothijev sem bila v preteklih dveh letih veliko bolj ‘pridna’ kot sem sedaj. Sploh kar se tiče zelenih smoothijev. Mogoče (upam), si jih bom več naredila v poletnem času, ko bom več doma, hkrati pa bo na voljo pa več sveže zelenolistnate zelenjave.

2Čeprav je sezona mladega regrada praktično mimo, sem si z njim pripravila le enega ali dva takšna napitka. Škoda, glede na to, da je regrat izjemno zdrav, pa še povsem ekološki je in če ga nabereš sam(a) tudi brezplačen. Kljub temu mi je še vedno najbolj všeč kombinacija sladkega sadja (banan, ananasa, hrušk, jagod…) z mlado špinačo. Ta skorajda nima posebnega okusa, zato ga okusno sadje zlahka prekrije. Ko bo na domačem vrtu začela rasti špinača, obljubim, da bom pripravila več zelenih smoothijev.

3Sem se pa danes pocrkljala zgolj s smoothijem, narejenim iz sadja. No, v njem ni zgolj sadje, je pa res, da o zelenjavi ni ne duha ne sluha. Bil je odličen. Kremast, precej sladek, a hkrati osvežilen (verjetno zaradi še napol zamrznjenih češenj). Prava mala sladica, ki sem jo z veseljem spila že pred zajtrkom. Med tednom na delo odhajam že pred sedmo, zato mešalnik zjutraj pač ne poje. Med vikendom pa… No med vikendom si zjutraj raje pripravim kaj toplega, sploh zdaj pozimi je bilo tako. In ker so trenutno prazniki in sem doma, je tudi za razvajanje s hrano več časa 🙂

4Jutranji sadni ‘shake’ sem si pripravila iz češenj, ki sem jih, že razkoščičene, zamrznila lani poleti. Imeli smo jih namreč ogromno. Sicer ne naših, smo jih pa dobili od sorodnikov in prijateljev. Nanje sem kar malce pozabila (veliko raje se sladkam z zamrznjenim jagodičevjem, na primer z gozdnimi borovnicami, jagodami in malinami). So pa danes svoje mesto našle v kremastem napitku. Kozarec so si delile z banano, grškim jogurtom, mandlji in medom. Recept spodaj….

5

Za kozarec (3dcl) gostega češnjevega smoothija potrebuješ:

* skodelico češenj (sama sem uporabila zamrznjene, ki sem jih odtajala zgolj na pol)

* eno dobro zrelo banano

* jedilno žlico gozdnega medu (oziroma raje malo več)

* jedilno žlico gostega grškega jogurta

* ščep cimeta

* pest mandljevih lističev

Za okras pa še:

* zdrobljena kakavova zrna

* malo mandljevih lističev

6

Vse skupaj zmešša v mešalniku ter okrasiš s zdrobljenimi zrni kakava (mimogrede, češnje in kakav -top kombinacija!) in mandljevimi lističi. Na smoothie sem položila še nekaj češnjevih cvetov – saj so ravno v tem času v polnem razcvetu.

Po potrebi napitku lahko dodaš malo vode ali mleka. Jaz sem si zaželela gost smoothie, zato sem oboje izpustila. In čeprav sem uporabila simpatično papirnato slamico (takšno in še veliko drugačnih, luštnih, lahko kupiš tukaj – klik), sem shake jedla kar z žlico. Slamica je bila za gostoto mojega smoothija pač preozka 😉

7

Dodaj odgovor