Sladka polenta z mascarponejem in medom

1Bil je eden tistih dni… Oblačnih, ne preveč toplih, lenobnih. In zaželela sem si nekaj sladkega. Čeprav je bila sobota in je bilo časa dovolj da bi spekla kaj, kar bi potešilo željo po sladkem, pa se mi preprosto ni ljubilo. Pa tudi nobenih ‘pravih’ sestavin nisem imela doma in ja, resnično sem bila prelena da bi se usedla v avto in odpeljala do bližnje trgovine.

2Včasih sem poletno sovražila. Dobesedno! Verjetno zato, ker sem jo poznala zgolj kot prilogo golažu, ki so ga stregli v vrtcu. Fuj! A pred nekaj leti sem jo ponovno vzljubila. Od takrat jo pripravljam tako, da mi je dejansko zelo všeč. Nekaj receptov je tudi na blogu, lahko pa ti povem, da je odlična s pečeno zelenjavo, s paradižnikom in kozjo skuto ter z veliko svežimi zelišči. Pa s popečenimi svežimi gobicami. Ne samo slana, tudi sladka je zelo dobra. Tukaj kakšna skuta ali gost grški jogurt prideta zelo prav, pa tudi sočno sveže poletno sadje, med ali javorjev sirup. Pa kakšen orešček, kakavova zrna ali kokos. Pripravljena na tak način, je polenta povsem nekaj drugega kot kuhana zgolj v slani vodi in kot velika rumena gmota priložena mesni obari.

3 4Vseeno polente že dolgo nisem jedla, v shrambi pa sem imela skoraj še celo vrečko koruznega zdroba. Torej bo nekaj s polento. Namesto sladkorja sem seveda uporabila bolj zdravo sladilo, tokrat kar slasten gozdni med. Malo mascarponeja mi je ostalo od torte, ki sem jo della zadnjič in potrebno ga je bilo uporabiti. Od sadja sem trenutno imela na voljo le jabolka, a nič zato. Jabolka (sploh nekatere vrste!) so odlična in včasih res ni potrebno komplicirati in uporabljati eksotične sadeže iz drugega konca sveta.

5Za 2 porciji sem potrebovala…

Za polento:

* 100 g polente

* riževo mleko (lahko uporabiš navadnega)

* ščepec soli

* čajno žličko surovega masla

* dve žlici medu

* jedilno žlico sira mascarpone

In še:

* eno sočno jabolko

* 2 jedilni žlici sira mascarpone

* 2 jedilni žlici riževega mleka

* cimet

* jedilno žlico medu

* malo limonine lupinice

* še malce medu in cimeta za piko na i

6V mleku sem s ščepcem soli po navodilih skuhala polento. Proti koncu sem ji dodala med in mascarpone.

Posebej sem zmešala mascarpone z mlekom, cimetomi in medom, narezala jabolka ter naribala malo bio limonine lupinice.

Na vročo polento sem naložila sadne rezine ter žlico mascarpone kreme. Vse skupja sem potresla še z malce cimeta, z naribano limonino lupinico ter prelila z žličko medu.

Sladko mascarponejevo polento sem okrasila z cvetovi jablane  (jablana za našo hišo je v polnem cvetu -oh, čudovita je!), ki so, mimogrede užitni (seveda če niso škroljeni).

7

Ne vem kakšna bi bila ohlajena polenta, a topla je odlična. Sladka in kremasta, z malo sočnega jabolka, mojim ljubim cimetom in osvežujočo limonino lupinico.

Sladkobo prilagodi svojemu okusu. Namesto medu lahko uporabiš tudi agavin ali javorjev sirup. Poleg cimeta se lahko poigraš še z drugimi začimbami, zdravo sladico pa po želji nadgradiš še z mandljevimi lističi, neslano pistacijo, suhimi brusnicami ali rozinami.

8

Dodaj odgovor