Presen mousse iz rožičev in ajdove kaše z malinami, javorjevim sirupom, oreščki in suhim sadjem

1Rada imam sladice in verjamem, da nisem edina. Medtem ko klasične biskvite, pite, torte in piškote pečem predvsem za moje bližnje, pa zase rada ustvarim kaj malce bolj zdravega. Z veseljem bi to ponudila tudi domačim, a kaj, ko česa novega niti nočejo poizkusiti. Oni ostajajo pri tradiciji, jaz pa eksperimentiram. Zaenkrat le zase.

In kljub temu da so moje sladičke malce bolj zdrave od običajnih, to nikakor ne pomeni, da so brez okusa ter da ne zadovoljijo željo po sladkem.  Razlika je v večini primerov le v tem, da zanje ne uporabljam bele moke in navadnega kristalnega sladkorja. Aja, pa seveda kakšnih umetnih dodatkov v smislu pecilnih praškov, barvil ali instant krem.

2Sladice, ki jih pripravim zase so največkrat zelo enostavne in hitro narejene. Če imam čas, si seveda z veseljem spečem tudi pecivo ali vsaj muffine. Belo moko nadomestim s pirino ali ajdovo, sladkor z malce bolj zdravim kokosovim sladkorjem ali medom, pa tudi sadje, predvsem suho, poskrbi z dodatno sladkobo. Tudi iz kosmičev se da pripraviti odličen posladek, pa iz polente, kvinoje ali prosene kaše.

Presnih tort ne delam pogosto, sem jih pa nekaj vseeno že naredila. Tudi razne presne kroglice so super. So male energijske bombice bogatih okusov. najboljše od vsega pa je, da zanje ne potrebuješ natančnega recepta, ampak uporabiš zgolj svojo najljubšo kombinacijo suhega sadja, oreščkov ali semen. Ter seveda sladkih začimb 😉

In tudi tale moj današnji puding oziroma recimo mu kar mousse, ki je mimogrede odlična ideja za malce drugačen, zdrav zajtrk (pripraviš ga lahko že dan prej!) ali pa zdrav posladek po kosilu, je pravzaprav presen. In da ne bo pomote – nisem zagovornica presne prehrane. Vse preveč imam rada tople jedi, pa tudi moje telo jih potrebuje. A tako za spremembno, sploh pri sladicah, je fino poizkusiti kaj, kar ni zgolj sladko in okusno. Ker ni termično obdelano, v sebi zadrži še vse hranilne snovi.

4Sestavin nisem tehtala in brez skrbi, tudi ti jih prilagodi svojemu okusu.

Za mousse potrebuješ:

* ajdovo kašo (cca. eno skodelico)

* rožičovo moko (cca. 3 jedilne žlice, oziroma po okusu – rožiče lahko nadomestiš s kakavom)

* maline (cca. eno pest – jaz sem uporabila zamrznjene, ki sem jih odtalila na sobni temperaturi)

* javorjev sirup (cca. 3 jedilne žlice oziroma po okusu – če uporabiš rožiče lahko malo manj, ker so sladki že sami po sebi, presni kakav pa je grenak, zato si lahko s sirupom bolj pogumen/pogumna)

* riževo kremo (cca. 1 jedilni žlico- jaz uporabljam tole, ki sem jo kupila pri najboljšem sosedu; kremo sicer lahko nadomestiš z riževim mlekom, a v tem primeru ga potrebuješ le nekaj kapljic, sicer bo mousse preredek)

* pravo vanilijo v prahu (ščepec ali dva -gre za črn prah in ne bel sladkor z vanilijevo aromo; sama uporabljam tole, tudi to sem kupila v zgoraj omenjeni trgovini)

Za okras potrebuješ:

* ajdovo kašo

* mandlje

* suho sadje (npr. suhe murve, goji jagode)

* nekaj zdrobljenih kakavovih zrn

* kokos

* nekaj celih malin (svežih ali zamrznjenih)

* javorjev sirup

Postopek:

Ajdovo kašo za nekaj ur namočiš, nato jo temeljito spereš pod tekočo vodo. Nekaj kaše prihraniš (približno tretjino), ostalo pa skupaj z ostalimi sestavinami do gladkega zmiksaš v mešalniku. V mousse vmešaš polovico prihranjene kaše (neobvezno, a meni je fino, da se v moussu skriva še nekaj za ‘pod zob’). Okrasiš z celimi malinami, nasekljanimi mandlji, kokosom, ajdovimi zrni, suhimi murvami in goji jagodami ter z zdrobljenimi kakavovimi zrni. Preliješ z javorjevim sirupom in vojla. Sladica je pripravljena 🙂

5Če na zalogi nimaš omenjenih malin, mandljev in suhega sadja jih nadomesti s čim drugim. Poskusi na primer z banano, indijskimi oreščki in suhimi marelicami. Ali pač s tistim, kar imaš najraje. Pravil ni!

6p.s.: Takšna sladica je vsekakor polnega okusa, povsem dovolj sladka je, nasitna pa enako kot katerakoli druga. Le da je narejena iz povsem naravnih, zdravih in hranilnih sestavin.

4

Dodaj odgovor