Borovničeva strjenka

1Ob vsej uvoženi zdravi hrani, predvsem pa ob vseh t.i. ‘supeživilih’ pozabljamo, da tudi pri nas uspevajo sadei in druge rastlinice, ki bi jih zlahka uvrstili v takšno skupino. Rastline, ki bi jih morda na drugem koncu sveta lahko prodajali po (pre)visokih cenah, ljudje pa bi jih množično kupovali, saj so vendar tako zelo zdrava. Takšne so na primer naše male, temnovijolične borovničke, ki pa jih povsem brezplačno lahko naberemo v gozdovih po vsej Sloveniji.

Borovnice vsebujejo veliko rudnin, med katerimi prevladujejo, železo, selen, cink, kalcij, kalij, mangan in magnezij. Med vitamini so v največjih količinah prisotni vitamini B-kompleksa ter vitamini C, A in E. Bogate pa so tudi s folno kislino, ki je pomembna za rast in tvorbo krvi, obenem pa pomaga pri nemotenem delovanju možganov in živčevja.

Med drugim:

* odpravljajo krče in napenjanje,

* zavirajo razvoj številnih bolezni možganov, ki so povezane s staranjem,

* pomagajo pri izboljšanju koordinacije in ravnotežja,

* pozitivno vplivajo na ljudi z multiplo sklerozo,

*  zmanjšujejo tveganje za razvoj bolezni srca in ožilja ter znižujejo povišano raven holesterola,

* zavirajo nastanek raka,

* delujejo kot močni antioksidanti, ki med drugim blažijo vnetja senčil,

* blagodejno vplivajo na sečila in ledvice,

* preprečujejo depresijo,

* izboljšujejo vid.

Ni slabo, kajne? 🙂

2Nabiranje borovnic je lahko prav zabavno, sploh če iz nabiranja organiziraš manjši dogodek 😉 Jaz na primer sem letos po brovnice odšla v družbi še ene pridne nabiralke. Pripravili sva si malico, vzeli nekaj posodic (obvezno s pokrovi – škoda bi bilo, da bi se nabrane borovnice razstresile), paket osvežilnih robčkov (ja, prsti so po nabiranju pač res precej vijoličasti) in se odpravili na Pokljuko, kjer je bilo borovnic letos res ogromno. Morda je tako vsako leto? Ne vem. V ta namen sem se lani na Pokljuko odpravila prvič, a letos bom izlet zagotovo ponovila.

3Po dveh urah sva nabrali že toliko borovnic, da nama je zmanjkalo vseh posod (vključno tiste, namenjeni malici). Seveda sem jih veliko pojedla svežih, nekatere sem uporabila za smoothije, pa kot prilogo palačinkam, grškemu jogurtu z medom… Nekaj jih je pristalo v pecivu (predvsem v kremi za roladi), ostale pa so pridno čakale v zamrzovalni skrinji. In kljub temu, da si jih tudi sedaj, izven sezone, pogosto privoščim, jih je tam še kar precej. Zato sem si jih dobro pest prinesla v kuhinjo, kjer so se čez noč pridno odtalile.

4Takrat še nisem vedela kako jih bom pravzprav uporabila. Nato pa sem v hladilniku našla riževo kremo, ki jo zadnje čase pogosto kupim. Trenutno imam namreč rahlo pavzo od mlečnih izdelkov, zato mi pride takšna krema še kako prav. Za kakšno omakico na primer, dodatek kremnim juham, pa tudi smoothijem. Včasih si kremo preprosto zmešam s kakavom ali rožiči v prahu, sladkam z medom in pojem. Prepresto, a okusno 😉

5Že zeeeelo dolgo pa imam doma tudi rastlinsko želirno sredstvo, imenovano agar agar, ki je narejeno na osnovi morski alg. Zanj si verjetno že slišal(a), prav mogoče pa je, da ga še nisi uporabljal(a). Tudi sama sem ga, mislim da le enkrat ali dvakrat in čeprav mu je rok trajanja že skoraj potekel, ga je ostalo še skorajda cel lonček.

7Sladica je zdrava, polna vitaminov, mineralov in antioksidantov, lahka po eni strani, sladka po drugi. In seveda zelo zdrava. Pa še lepa na pogled (hvala vijolice! 😉 ). Nisem vedela, kako naj jo sploh poimenujem. Še najbolj me spominja na nekakšno vegansko različico panna cotte. Ali pa na nekakšnen žele, na strjenko 🙂 In zanjo potrebuješ le nekaj sestavin ter približno 10 minutk časa.

Sestavine za eno osebo:

* pest gozdnih borovnic

* 50 g riževe kreme (jaz uporabljam tole)

* čajna žlička prave vanilije v prahu

* 3 jedilne žlice javorjevega sirupa

* agar agar v prahu

Postopek:

Borovnice skupaj z vanilijo, riževo kremo in javorjevim sirupom zmiksaš v mešalniku. Če je sadje zamrznjeno, ga seveda prej odtališ.

Agar agar enakomerno potreseš po hladni vodi (razmerje je navadno 1:4, upoštevaj pa tistega, ki je zapisan na embalaži). Vodo zavreš, znižaš temperaturo in med stanim mešanjem kuhaš nekaj minut (zopet – beri navodila na embalaži).

Kozico odstaviš, vanj zamešaš zmiksane borovnice, premešaš ter preliješ v lonček, kjer naj se krema ohladi in strdi.

Okrasiš povsem po želji. Jaz sem tokrat uporabila dišeče vijolice (ki jih brez problema lahko tudi poješ!) ter z nekaj neslane pistacije.

Lahko pa poskusiš s čim drugim, na primer z žlico grškega jogurta, ki mu dodaš  nekaj rezin banane, mandljeve lističe in zdrobnjena kakavova zrna.

6p.s.: tudi borovnice lahko zamenjaš. Z malinami na primer ali pa z jagodami (priporočam gozdne –  na sveže bo potrebno še malce počakati, brez težav pa uporabiš zalogo iz domačega zamrzovalnika 😉 )

Dodaj odgovor