Nutellin ‘cheesecake’

1Pretekli vikend sem želela nekaj speči. Neko pito ali kaj podobnega. Sadnih slaščic je bilo v preteklih vikendih že dovolj, zato je bil čas za nekaj malce drugačnega. Dodaten razlog za ustvarjanje v kuhinji je bil rojstni dan moje sestre, ki ga je sicer pranovala že pretekli vikend, a ker je bila na dopustu (nekje daleč, na toplem), ji osebno še nisem uspela voščiti. Tudi njeneu fantu sem obljubila, da mu ob priliki pripravim nekaj sladkega. Pridno spremlja moje objave in ker mi je v preteklih dneh pomagal pri neki, zame izjemno strezni zadevi in sem mu za to tudi iz srca hvaležna, je bil zdaj zagotovo pravi čas, da tudi njega malo ‘pocrkljam’.

2Ja, lahko bi pripravila enega izmed že preverjenih receptov. Sploh kadar gre za darilo je pametno, da podariš tisto, za kar veš, da zagotovo je okusno. No, sama sem pač malce tvegala. Tudi zato, da lahko s teboj delim nekaj novega.

3Odločitev je bila preprosta- nekaj z Nutello bo! Ker jo ima moja sestra rada, sadnih sladic pa ne mara. Sicer vem, da s količino ne bo pretiravala, a najpomembnejše je presenečenje in dober namen. Hkrati pa vem, da kar bo ostalo doma, bo hitro šlo. Tudi moj oče ima namreč izjemno rad Nutello. V trgovino na primer nikoli ne hodi, če pa slučajno kdaj zavije, je razlog Nutella. Njegov nakup pa pomeni večerno peko palačink 😉 (kar seveda ni več njegovo delo – peko prevzame mami)

4Na internetu je ogromno receptov z Nutello. Sama jo uporabljam za muffine (klik) in torto (klik). Včasih sem jo precej pojedla na kruhu, pa tudi kar tako – z žlico. Danes pa predvsem kot nadev za palačinke 😉 Lešnikov namaz je že zdavnaj osvojil svet. Si vedel(a), da je Nutello italijanska znamka Ferrero na trg poslala že leta 1964? Michele Ferrero si je z kozarci namaza takoj začel maniti roke, saj je Nutella takoj doživela velik uspeh. In še danes je tako! Ogromno ljudi je preprosto norih nanjo. In tisti, ki so resnično pravi feni, nikakor ne pristanejo na ‘ponaredke’, ki jih danes lahko najdeš v skoraj vsaki trgovini.

nutellaKer sem imela čez vikend precej dela z drugimi stvarmi, pa nisem želala komplicirati. Zato sem izbrala preprost recept, ki vključuje le nekaj osnovnih sestavin, poleg tega pa za sladico ne potrebuješ niti pečice! Tako je! Nutellin cheesecake sicer ni presna sladica, je pa posladek, ki ga lahko pripravi kdorkoli (tudi tisti, ki pečice nimate) in kadarkoli (priprava je hitra in enostavna).

5Poleg tega še nikoli nisem delala cheesecaka (oziroma ‘sirove’ torte po naše), zato je bil že skrajni čas, da poskusim. Recept sem si izposodila od ene zelo prijetnih angležinj. Morda si kdaj ujel(a) kuharske oddaje temnolase Nigelle Lawson. Jaz sem jih gledala dokaj redno. Všeč mi je njena karizma, njen večni skrivnostni nasmešek, to, da naravnost obožuje hrano in ji je okus in uživanje v jedi veliko pomembnejši od njene kalorične vrednosti. Prav pogrešam njene oddaje…

Njen recept zahteva 500g kremnega sira. Znamke sicer ni izdala, a menda takšnega, ki ga po originalnem receptu za cheesecake uporabljajo v tujini, pri nas niti ne prodajajo. Še najbližja je Philadelphia (original). Glede na to, da prav ta namaz pogosto uporabljajo tudi čez lužo (sem googlala in večinoma prisegajo nanj), zagotovo ni slaba izbira.

6Za torto, premera 23 cm (in 12 koščkov Nutelline dobrote), potrebuješ:

Za podlago:

* 250 g graham (polnozrnatih) piškotov

* 75 g zmehčanega masla

* 1 jedilno žico Nutelle

* 25 g lešnikov

Za kremo:

* preostanek 400-gramske Nutelle

* 500 g kremnega sira (na primer Philadelfije)

* 60 g presejenega mletega sladkorja (po želji lahko tudi več)

Za posip:

* preostanek lešnikov, sesekljanih na poljubno velike koščke

7Postopek:

Piškote, maslo in žlico Nutelle sesekljaš (z multipraktikom). Dodaš še lešnike, ponovno sesekljaš, tako da dobiš strukturo peska. Pretreseš v pekač (tak, s snemljivim dnom), po potrebi ga prej premažeš z maslom ali obložiš s peki papirjem. Piškotno testo močno pritisneš ob podlago. Zares močno. S tem oblikuješ podlago za kremo. Postaviš v hladilnik in se lotiš kreme.

To pripraviš tako, da z eletričnim mešalnikom stepeš kremni sir z Nutello in mletim sladkorjem. Ko je zmes enakomerna, jo enakomerno razmažeš po ohlajeni podlagi.

Preostane ti le še to, da po kremi enakomerno razporediš nasekljane lešnike. Cheesecake postaviš v hladilnik (predlagam najnižjo polico, saj je navadno najhladnejša) za vsaj 4 ure, oziroma še bolje, čez noč!

Razrežeš. Uživaš 🙂

8Glede na to, da je v receptu zelo malo masla in sladkorja, sladica kljub sirnemu namazu in Nutelli ni pretežka. Ker je sirček rahlo slan, je dokaj osvežujoča. Če si bolj sladkosnede narave kremi lahko dodaš več sladkorja, sploh ni problema. Aja, pa še to. Tortica mora biti ves čas na hladnem. Pred postrežbo jo lahko za 10, 15 minut celo postaviš v zamrzovalnik.

99

Tretjino torte je torej romalo v Ljubljano, preostanek je ostal doma. Košček sem, tako kot vedno, odnesla babici, vsi ostali (razen enega) so šli v promet v istem dnevu, ko sem cheesecake razrezala.

In prepričana sem bila, da osamljenega koščka že zjutraj ne bo več. In kaok zelo prav sem imela! 🙂

Hvala Nigella!

10

One comment

Dodaj odgovor