Indijske palačinke (polpeti) iz sladkega krompirja

1Najprej v moj zagovor… Ja, to SO polpeti/palačinke iz SLADKEGA krompirja, kljub temu, da niso značilne oranžno-rdeče barve, kakršen je ta krompir navadno. En gomolj sem že nekaj dni hranila in v mislih sem ves čas imela te palačinke, polpete… Pod oranžno-rdečo lupino pa se je skrivalo povsem belo meso! Kakšna škoda. Okus je sicer enako dober, a ker sem malce bolj vizualen tip, bi mi bilo ljubše, če bi se na mjem krožniku znašle ognjeno oranžne palačinke 🙂 Vem, da je tudi sladkega krompirja več vrst, a vseeno sem si želela, da bi bile palačinke drugačnega odtenka. Da bi bil krompirček vsaj takšne barve, kot tale hrustljavo pečen (klik) ali ta, v kremni juhici (klik).

2 3Idejo zanje sem dobila v kuharski knjigi Sophie Dahl, ki sem jo dobila lani, za rojstni dan. Še nekaj dni pa bo eno leto odkar jo imam, pa še nisem preizkusila nobenega recepta. Groza! 🙂 No, tudi ta ni povsem enak njenemu, je pa približek, oziroma moja različica. Ime recepta je enak njenemu, verjamem pa, da je bil sladki krompir, ki ga je uporabila Sophie takšen, kot sem si ga želela jaz – lep, živo oranžen 🙂 A ker ob receptu nima fotografije, tega z zagotovostjo ne vem 🙂 Meni se sicer zdi, da so tole bolj polpeti kot palačinke, a kakorkoli, okusne so zelo in to je tisto, kar šteje!

44Za 4 kose potrebuješ:

* 1 beljak večjega jajca

* 150 g kuhanega sladkega krompirja

* žličko curry začimb (ali svoje lastne mešanice : kurkuma, mleta paprika, cimet, piment, muškatni orešček, kajenski poper, črni poper…)

* malce zdrobljene kumine

* sol in poper

* olje oz. maščobo za peko

* rdeča čebula

Krompir olupiš in skuhaš. Vodo odcediš, krompir z vilico grobo pretlačiš. Dodaš mu začimbe ter z vilico razžvrkljan beljak. Dobiš gosto zmes. Ponev segreješ na srednjo temperaturo ter premažeš z oljem (jaz sem uporabila ghee, saj se mi zdi, da se odlično dopolnjuje s tovrstnimi okusi). S pomočjo jedilne žlice na ponev položiš kupčke in jih s hrbtno stranjo žlice oblikuješ v manjše polpetke. Na vsaki strani jih pečeš približno 5 minut. Pečene še malce soliš in popraš ter potreseš s tankimi rezinami rdeče čebulice.

5

Odličen jesenski popoldanski prigrizek. Ravno prav sladek (zaradi krompirja), ravno prav pikanten (zaradi začimb) in ravno prav topel, da prijetno ogreje. Če boš imel(a) srečo in naletel(a) še na sladki krompir z oranžno rdečo sredico, je pa zmaga zagotovljena! 😉

2 comments

Dodaj odgovor