Špageti v omaki iz avokada in bazilike

IMG_2435Na mojem blogu je precej receptov z avokadom. Zakaj? preprosto zato, ker ga obožujem (čeprav ni bilo vedno tako). Če tudi ti z menoj deliš ljubezen to tega sadeža, boš receptov zagotovo vesel(a), če ne, jih prosim preskoči. Vem namreč, da tako kot smo nekateri nad njim navdušeni, drugi avokado malodane sovražijo.

IMG_2443Sama ga uporabljam tako v sladkih kot v slanih receptih. Avokado se zaradi svoje kremaste strukture izredno lepo poda raznim sladkim (sploh čokoaldnim) kremam, pudingom, smoothijem in namazom. Odličen je tudi v hitrih in zdravih doma pripeavljenih sladoledih.

In čeprav gre pravzzprav za sadež je njegova uporaba še večja ko gre za slane jedi. Solate z avokadom, pa avokado z rakci, piščančjim mesom, v jajčnih omletah ali zgolj na kruhu. Odlično! Sploh z nekaj pravimi začimbami ter v kombinaciji s paradižnikom in/ali sirom.

Avokado sem že večkrat uporabila v jedeh s testennami (sploh v hladnih testeninskih ‘solatah’). navadno sem ga samo razrezala, premešala z drugo zelenjavo ter vmešala med testenine. Tokrat sem naredila malce drugačno varijanto testenin z avokadom. Iz sadeža sem pripravila odlično omakico, ki je bila osnova za današnje kosilce.

IMG_2440Omaka je zelo enostavna, zanjo pa potrebuješ (sestavine so za eno porcijo):

* polovico zrelega avokada

* večji šop svežih listov bazilike

* strok česna

* pest naribanega sira (jaz sem se odločila za kozji sir, še boljši bi bil parmezan)

* sok polovice manjše limone

* ščep soli

* približno 1 dcl olivnega olja

Vse skupaj zmiksaš v multiraktiku in omaka je pripravljena.

86c5f26d595215602ca7ba6cf3be4b61_Fotor_CollageKaj še potrebuješ?

* 85 – 100 g špagetov (odvisno od trenutne lakote)

* pest čičerike

* nekaj češnjevih paradižnikov

* nekaj dodatnega sira

Po navodilih skuhaš špagete. Veliko lepše (tudi kar se tiče fotografij!) bi bilo, če bi uporabila dobro kuhane bele špagete. Kontrast z zeleno avokadovo omako in rdečimi češnjevci bi bil čudovit, dobro kuhani špageti pa bi se lažje ‘navijali’ in lepše zložili na krožnik. A ker v prvi vrsti jem tisto in tako, kot imam rada, fotografija pač ni tako lepa… Odločila sem se namreč za temnejše in debelejše polnovredne testenine, skuhala pa sem jih al dente, torej na zob.

IMG_2444Po kuhanju špagete dobro odcediš ter jih vmešaš v vnaprej pripravljeno avokadovo omako. Tukaj bi se recept lahko končal. Vseeno sem ga nadgradila z veliko pesto vložene čičerike (še ena mojih najljubših sestavin, ki se, mimogrede zelo dobro kombinira z avokadom) ter nekaj na polovico prerezanih češnjevih paradižnikov. Čez špagete sem naribala še malce sira – s sirom je pač vse toliko boljše.

IMG_2450_Fotor_CollageVčasih fotografija pove več kot 1000 besed. Škoda, ker v tem primeru ni tako. Okus špagetov v zeleni omaki iz avokada, bazilike, limone in česna je božanski – veliko boljši kot morda izgleda…

A če si ena/eden tistih, ki se avokada nikakor ne braniš je to zagotovo recept, ki ga moraš poizkusiti. Pa še to – jed je dobra tako topla kot tudi hladna!

IMG_2447

2 comments

  1. Vijolica says:

    Meni izgleda super 😀 okus je pa res 100x boljši 😀 Sem pojedla kot že dolgo ne 😀 Hvala za idejo! 🙂 Preprosto, hitro in obusno 🙂

Dodaj odgovor