Kokosovo mangova pita

1.jpgRecept za tole pito sem pred kratkim našla na spletu. Ker sem si zadnjič kupila dva manga (enega sem porabila za mangov sladoled), mi je ostal še eden. Kokosovo pecivo z mangom je torej končno prišlo na vrsto.

2Glede na sestavine oz. postopek sem bila malce skeptična ali bo ‘pita’ uspela. Verjetno sem se zato tudi odločila, da namesto dveh mangov, uporabim le enega, saj bi bilo sadja škoda, če sladica ne bi uspela. Prav tako sem pecivo spekla v majhnem pekačku. Vedela sem namreč, da bom vsega pojedla sama, saj domači niso navdušeni nad sladicami, ki so malce ‘drugačne’ od običajnega puhastega biskvita iz bele oke in belega sladkorja. Poleg tega niso ravno ljubitelji kokosa, medtem ko ga sama naravnost obožujem.

3

IMG_2388
Čeprav sladica ni brez sladkorja, pa ga vse skupaj vseeno ni veliko. Poleg tega je namesto običajnega sladkorja recept zahteval kokosov sladkor, ki je veliko bolj zdrav in hranljiv. Sladkobo pa sladici da mango, ki mora biti za ta namen res dobro zrel (raje bolj kot premalo).

4Sicer pa je postopek zelo enostaven. Res je, da so sestavine malce dražje in jih verjetno nimaš ves čas na zalogi, a če ti ni težko nameniti nekaj več za kvalitetno hrano, hkrati pa se želiš pocrkljati z zdravo in okusno poletno sladico, je tu pa tam zagotovo vredno odšteti kak evro več. Za pecivo poleg kokosa namreč potrebuješ še kokosovo moko. To ni kokosova moka, kakršno poznamo. To niso kokosovi kosmiči, ampak fino mlet kokos. Če z njo še nisi seznanjen(a), ti za pomoč lahko povem, da sem uporabila moko, ki jo najdeš na tej povezavi.

IMG_2361 copy_Fotor_CollageMoj pekaček je precej majhen in meri cca. 16  x 10 cm. Iz te količine sem dobila 8 koščkov peciva.

Sestavine za prvo plast:

* 25 g kokosa (kokosovih kosmičev)

* 2 beljaka

* 10 g kokosovega sladkorja

* 10 g kokosove moke (glej zgornjo povezavo)

Pekaček obložiš s peki papirjem, po želji ga premažeš še s kokosovim oljem. Sestavine z mešalnikom na hitro zmešaš, preložiš v pekaček, s pomočjo žlice enakomerno porazdeliš in pri 220 stopinjah Celzija pečeš približno 10 minut.

Sestavine za drugo plast:

* dobro zrel mango

* 2 rumenjaka

* 10 g kokosove moke (glej zgornjo povezavo)

Mango olupiš, razrežeš na koščke ter spasiraš v gladek pire. Za nadev uporabiš cca. 2/3 pireja, ostalo prihraniš za zgornjo plast. Mangu dodaš rumenjaka in moko, na hitro zmiksaš in z nadevom premažeš na pol pečeno kokosovo podlago. Pečeš še 20 minut, preden se lotiš zadnje plasti pecivo popolnoma ohladiš.

Sestavine za treto plast:

* 1/3 mangovega pireja, ki je ostal od druge plasti

* nekaj žlic vode

* agar agar (rastlinska želatina)

Približno 5 gramov agarja dobro zmešaš z nekaj žlicami hladne vode. zavreš, nato pa na zmernem ognju kuhljaš še nekaj minutk. rahlo ohladiš, primešaš mangov pire. S tem preliješ pecivo, a šele, ko je to dobro ohlajeno. Pita se mora dobro shladiti, nato jo prestaviš v hladilnik, kjer se bo agar v nekaj urah dokončno strdil.

5

Ohlajeno pito potreseš s kokosovimi kosmiči, razrežeš na poljubne velike koščke ter ponudiš…

6

 

6 comments

 1. Neja says:

  Kako fina pita! Tudi moj hubby ne mara kokosa, meni je pa fajn =). Pa tako si lepo dekorirala! Tale Live & Laugh & Love se lepo poda zraven..pa mojo mizo lepša! =) Hvala še enkrat za tako lepo presenečenje, hortenzija je še vedno v pokončnem stanju! =)

  • Katja says:

   Hej! Hvala – ampak saj poznaš moje težave – fotkič, svetloba, itd. 😉 Neja, malenkost! Sem pač vedela (oz. sklepala), da ti bo všeč in sem preprosto morala kupiti še zate 😉 Pozdravček iz Gorenjske 😉

 2. Lea says:

  Katja, kaj mislis, da lahko uporabim navadno moko namesto kokosove? Kaj pa zelatino v listicih ali prahu namesto agar agar? Hvala!

  • Katja says:

   Glede moke ne vem, poskusi 🙂 Želatino lahko seveda! Uporabi jo tako, kot piše na embalaži in sigurno bo uspelo! Upam, da ti uspe. Mango in kokos je super kombinacija 🙂

Dodaj odgovor