Ayurvedski zdravilni napitek

IMG_2187Letošnje poletje je res vse prej kot poletje. Ko že misliš, da bo dan končno minil brez dežja, se kot za stavo odpre nebo in kapljice zopet začne deževati. Prav tako pa se v trenutku ozračje povsem ohladi. Tole aprilsko vreme konec julija res ni najbolj prijetno. In čeprav tudi v takem vremenu večkrat paše sladoled kot skodelica čaja, pa je danes skodelica toplega napitka prijala bolj kot karkoli drugega.

IMG_2185Morda tudi zato, ker je danes pač eden tistih dni, ko nisem ravno najboljše volje. Priznam, svoje skrbi in slabo voljo pogosto poskušam popraviti z (dobro) hrano. A nič zato, pomaga pa le mi. V takšnih trenutkih se navadno spravim kuhati, mešati, rezljati. Z eno besedo ‘packati’ 🙂 A danes sem si zaželela nekaj povsem drugačnega… Skodelico toplega napitka, ki za pripravo skorajda ne potrebuje čisto nič časa, zato pa toliko bolj pogreje dušo in telo.

IMG_2190Zadnjič sem na spletu povsem slučajno naletela na zdravilni ayurvedski napitek. Navadno večine sestavin zanj nimam doma, tokrat pa, opa, sem našla (skoraj) vse. Zato sem se odločila, da poskusim. Če ne drugegea, mi bo recept starodavne vede pomagal odpraviti otožnost z obraza.

Morda vseh sestavin nimaš, če pa jih imaš, poskusi. Če ne drugega je napitek izjemno zdravilen. Vsebuje namreč mandljevo mleko, ki velja za enega najboljših rastlinskih napitkov, rožiče, ki vsebujejo cel spekter hranilnih snovi, začimbe, ki ogrejejo, med, ki poleg tega da vse skupaj prijetno osladi, poskrbi še za dodatno dozo mineralov, kokosovo olje, ki poleg vsega deluje izjemno protibakterijsko, protiglivično in protivirusno ter shatavari – zelišče iz divje vrste asparagusa in je znan ajurvedski poživljajoč tonik za ženske.  Jaz sem svojega dobila prek spletne strani Mana Hrana.

IMG_2193Recept sem malce priredila – tako po razmerjih sestavin, kot tudi po samih sestavinah. V receptu je bil dodan kardamom. Nekoč sem si ga kupila, a me njegov okus nikakor ni prepričal. Morda sem ga uporabila v napačnih receptih, kdo ve? Kakorkoli, tudi danes sem ga izpustila.

Za skodelico napitka sem potrebovala:

* 2,5 dcl mandljevega mleka

* 1 jušno žlico medu

* 1 jušno žlica rožičev v prahu

* 1 čajno žličko shatavarija v prahu

* 1 čajno žličko kokosovega olja

* 1 čajno žličko cimeta

* ščepec prave vanilije v prahu

* ščepec muškatnega oreščka

In nekaj polnozrnatih piškotov za zraven 🙂

IMG_2196 IMG_2198

Priprava je povsem preprosta. Pogreješ mleko ter ga preliješ čez vse ostale sestavine. Dobro premešaš in uživaš.

Okus rahlo spominja na malce začinjen kakav. Vsekakor pa ima svojevrsten okus, a, vsaj meni, zelo prijeten. Napitek mi je zagotovo pomagal pririsati nasmeh na obraz. Pogrel je telo, ogrel je dušo. Verjetno so k temu pripomogli tudi moji najljubši piškotki ter nekaj strani knjige Skrivnost, ki mi vedno daje upanja, da je mogoče prav vse.

IMG_2201

0 comments

  1. eva says:

    Super recept. Taki napitki so zame veliko bolj dobrodošli od kave (npr. maca+kokosov sladkor+pravi kakav). Kar se knjige tiče pa zelo priporočam [PSI]. Skrivnost je bolj ameriško pranje možganov 😉

    • Katja says:

      Hvala Eva 🙂 Ja, ‘maca’ kavica se tudi v moji skodelici občasno znajde 🙂 U, hvala za knjigo, ravno išem čtivo za vikend 😉 Skrivnost (in Moč)? Am, vem ja, ampak meni vseeno paše prebrati kaj vzpodbudnega ;))) Bodi lepo! Katja

Dodaj odgovor