Poletna zelenjavna enolončnica s piščancem, kvinojo, limono ter svežimi zelišči

1Čeprav so v teh dneh temperature precej visoke, mi tu pa tam vseeno prija nekaj toplega. Ne zato, da me pogreje, bolj zato, ker so mi jedi ‘na žlico’ prav tako zelo dobre. Sicer je res, da jih veliko več pojem pozimi, ko je čas za razne jote, bujte repe, ričete… A tudi poletje je idealen čas za juhe, obare, enolončnice ter raznorazne mineštre. Na voljo je namreč ogromno vrst sveže zelenjave. In čeprav marsikdo prisega na uživanje presne zelenjave, pa so meni še kako ljube tople zelenjavne jedi.

00Vedno (no, skoraj vedno) kuham po občutku in s sestavinami, ki jih imam na voljo. Seveda včasih namenoma kupim kakšno živilo, če želim pripraviti kaj točno določenega. Velikokrat razmišljam o raznih kombinacijah, v glavni sestavljam recepte, ki pa so večinoma enostavni in hitri za pripravo.

Tudi današnja mineštrica je takšna. Pripravljena je hitro, po občutku in trenutnem navdihu, iz sestavin, ki sem jih našla na vrtu. Malo več časa  vzame edino predpriprava…

1bIn predpriprava je še kako pomembna. Veliko manj živčnosti, hitenja in packanja v kuhinji je, če si vzameš čas in pred začetkom kuhanja vse lepo pripraviš. Za današnje kosilce sem uporabila ogromno različne, tako po okusih kot po barvah, zato je bilo rezanja kar precej. Verjetno tudi zato, ker sem se odločila za dokaj majhne koščke, to pa zato, ker sem za zgostitev juhe uporabila kvinojo (ja, vem, veliko mojih receptov jo vsebuje, ampak kaj čem, jo pač obožujem 😉 ), ki je po velikosti zelo majhna, zato juha s prevelikimi kosi zelenjave res ne bi prišla v poštev.

Večino uporabljene zelenjave lahko vidiš na zgornji fotografiji, in čeprav je eden izmed krožnikov dokaj slabo viden, naj ti z zagotovostjo povem, da se tudi na njem skriva še precej dobrot.

Ja, res je, jemo tudi z očmi, vsaj jaz. In če le imam čas si rada pripravim jed, ki je lepa tudi na pogled. Rada uporabljam različne barve, sploh zdaj, poleti, ko je na voljo toliko svežih sestavin (in današnje so vse z domačega vrta!). Z izjemo kvinoje in mesa, seveda 😉

1c

Tokratna zelenjavna enolončnica poleg kvinoje torej vsebuje še meso. Najraje imam piščanca, zato sem se odločila zanj. Ker ga nisem pekla, ampak se je kuhal skupaj z zelenjavo, ga pred tem nisem odtalila (uporabila sem namreč zamrznjenega), pač pa ga, še močno ‘podhlajenega’ vrgla v lonec.

2Takšno jed lahko povsem prilagodiš svojemu okusu in se nikakor ni potrebno držati sestavin, ki sem jih uporabila jaz. Če kvinoje ne maraš, ali je trenutno nimaš, jo brez težav lahko nadomestiš z rižem (ali kakšnim drugim žitom, npr. z ješprenom, piro, proseno ali ajdovo kašo…). Uporabi še svojo najljubšo zelenjavo in okusno kosilo ali lahka poletna večerja je zagotovljena.

Za eno osebo (oz. dva krožnika) sem potrebovala:

* žlico masla

* žlico olivnega olja

* šopek svežih zelišč (po dve vejice rožmarina, timjana in origana)

* pol piščančjih prsi

* približno 30 g kvinoje, vnaprej skuhane in ohlajene

* nasekljan por

* sesekljan strok česna

* tri majhne korenčke

* malo na kocke narezanega koromača

* malo na kocke narezane rumene ter malo zelene paprike

* en manjši paradižnik, prav tako narezan na kocke

* pest graha

* pest sladkega graha (večje lahko razrežeš, manjše pustiš cele)

* nekaj manjših cvetkov brokolija

* eno manjšo, na drobne kockice nasekljano zeleno bučko

* malce naibane limonine lupinice

* sok tretjine limone

* sol in poper

* nekaj listov sveže bazilike

* nekaj kapljic olivnega olja

3Najprej sem skuhala kvinojo in po kuhanju pustila da popije odvečno tekočino in se ohladi.

Na žlici masla ter žlici olja sem na srednji temperaturi do mehkega dušila nasekljan por, koromač in korenje. Kmalu zatem sem dodala šopek svežih zelišč (kar z vejicami, saj sem jih na koncu odstranila) ter drobno sesekljan česen. Malo sem še premešala in ko je česen zadišal, sem zelenjavo zalila z vrelo vodo. Dodala sem piščančji file, postopoma pa še preostalo zelenjavo. Najprej brokoli, grah ter sladki grah, nato polovico paprike in paradižnika, na koncu polovico drobno narezane bučke. Zelenjavo lahko dodaš kadarkoli želiš. Če imaš raje takšno, na zob, bolj proti koncu, sicer lahko že kmalu na začetku. Malce prosti koncu kuhanja sem dodala še drugo polovico bučke, paradižnika in paprike (ker iamm rada še nekaj trših koščkov), limonino lupinico, limonin sok, sol ter poper. Medtem sem iz lonca pobrala zelišča, iz njega pa vzela tudi meso, ga razrezala oz. kar z rokami raztrgala ter vrnila v lonec.

4Krožnik sem napolnila z vnaprej kuhano kvinojo, ter jo prelila z zelenjavno-mesno mineštrico. Tako kot vse moje ‘juhe’ tudi ta ne vsebuje veliko tekočine. Čeprav sem jedla z žlico, ne vilico, pa je jed gosta. Nisem želela, da bi se kvinoja in meso povsem izgubila v poplavi tekočine in zelenjave. Ti pa seveda naredi, kakor ti je ljubo 😉

5In še pomembna dodatka: sveži listi bazilike (ki niso le za okras, ampak del juhe) ter malo olivnega olja. Sol in poper, če je premalo začinjeno, sicer ne. Če ti je všeč okus, jed pokapljaj še z nekaj kapljicami limone.

6

0 comments

Dodaj odgovor