Zeliščna omleta s kozjo skuto in bučkami

bpObožujem jajčka 😉 Na vse načine – pečena, mehko in trdo kuhana, vmešana, v omleti, palačinkah, pecivih… Še najpogosteje jih jem za zajtrk ali pa si jih privoščim za dopoldansko malico.

Razlog za to, da danes zjutraj zajtrkujem ravno jajca, pa se skriva predvsem o pekačku, kui sem ga zadnjič kupila v eni izmed trgovinic za peko v Ljubljani. Gre za pekačke za enkratno uporabo, prodajajo pa jih v različnih oblikah in velikostih. Zadnjič sem že preizkusila enega, danes pa je bil na vrsti okrogli, takšen za pite…

IMG_1678Pa sem se odločila. Danes bodo jajca iz pečice 🙂 Naj omenim, da so ti pekački res super – prav nič se ne prime nanje, v njih se jedi lepo spečejo, najboljše od vsega a je, da jih po uporabi prepsrosto zavržeš. Torej nič dodatnega pomivanja posode 😉

IMG_1676Prav tako bi se ti rada opravičila za ‘rahlo’ nečiste fotografije. Že nekaj časa imam težave s fotoaparatom (že tako ali tako slikam z navadnim digitalcem, no, pa še ta zelo rad nagaja). A niso važne fotografije, pomembna je ideja in končni rezultat.

IMG_1687

Za jajčno ‘pico’ 😉 za eno osebo potrebuješ:

* dve jajci

* dve zeleni bučki

* malo svežega pora

* 65 g kozje albuminske skute (lahko tudi navadne, še najbolje bi bilo s feto)

* malo svežih zelišč (drobnjak, timijan in bazilika)

* sol in poper

* po želji: olivno olje

IMG_1679Naribaš eno bučko, jo soliš in po nekaj minutah dobro ožameš, da izpusti vso odvečno tekočino. Ločiš rumenjake od beljakov. Rumenjake s paličnim mešalnikom zmešaš z malce svežega pora, naribano bučko, nasekljanimi zelišči, soljo in poprom ter dodaš še približno 3/4 skute. Posebej stepeš sneg iz beljakov ter ga ročno vmešaš v rumenjake. Zmes enakomerno razporediš po pekačku, ga obložiš z bučkami, narezanimi na tanke kolobarje, čez vse skupaj razdrobiš malo skute (skoraj ves preostanek) in potreseš s še malce zelišč. Pečeš v pečivi, na dobrih 200 stopinjah, dokler ni vse skupaj lepo zapečeno.

Čez pečeno omleto nadrobiš še malce sveže skute. Po želji okrasiš z listi sveže bazilike, dodaš kakšno kapljico olja, po potrebi pa še malce popra in soli.

IMG_1684S koščkom kruha je takšna omleta ravno prav nasitna. V zmes po želji lahko vmešaš tudi žličko moke. Jaz je nisem, sem zraven raje jedla vroč toast 🙂 Jed je rahla, polna zdrave sveže zelenjave in zelišč.

Mislim, da bi bila enkratna s feta sirom – v tem primeru nikar ne pretiravaj s soljo, saj je navadno feta že sama po sebi dovolj slana. Ali pa s suhimi paradižniki. Joj joj, to moram nujno poskusiti 🙂


Dodaj odgovor