Nežna juha iz sladkornega graha, krompirja in koromača (z žlico gostega jogurta)

soupMoja obsesija s sladkornim grahom se nadaljuje 🙂 No, zagotovo imam tehten razlog zakaj sem zopet kuhala z njim. Pač ga je treba porabiti, zdaj ko je še mlad in ga je v izobilju. Star, takšen, z že vidnimi grahovimi zrni, pač ni več tako okusen.

soupPrav tako pa moram porabiti gomolje koromačev. Posadili smo jih kar precej, zdaj pa so vsi naekrat zreli. Opazila sem, da se že starajo, zato jih moram nujno spraviti v promet (kar pri meni nikakor ne bo težko 😉 )

soupIn če združim to dvoje, ter dodam še nekaj drugih, svežih sestavin, lahko naredim izjemno okusno kremno juho. Kar sem tudi storila. Recept zanjo sem našla na internetu ter ga malce priredila po svoje. Ne pa preveč. Je kar dober približek originala 😉

Juho sem zgostila s krompirjem, dodaten okus pa sta ji dala mlada čebulica in strok mladega česna. Jogurt je bil le pika na i, ki pa se tej juhi izredno dobro poda. Govorim seveda o gostem jogurtu. Izbrala sem ovčjega, slovenskega. Če nisi ljubitelj(ica) jogurtov, lahko uporabiš tudi kislo smetano. A nekaj kremastega in mlečnega se tejle juhici res odlično poda.

soupKrožnik juhe vsebuje:

* polovico mlade čebulice

* manjši strok česna

* dobro pest sladkornega graha

* manjši koromač (ali polovico večjega)

* srednje velik krompir

* malo navadnega graha (lahko tudi zamrznjenega)

* olje

* sol

* večja žlica čimgostejšega jogurta

* za okras: list bazilike, zelenje koromača, nekaj celih strokov graha ter malo sveže mletega popra

Na nizki temperaturi segrej olje ter mu dodaj nasekljano čebulico. Soli in praži, da se malce razpusti, nato dodaj nasekljan česen in koromač. Nekaj minut praži (vmes tu pa tam premešaj), nato zalij z približno 2 dcl vrele vode. Vanjo nato vrzi nasekljan, olupljen krompir, pokrij in kuhanj približno 10 minut. Nato dodaj še oba graha. Sladkornega prej razreži na manjše dele (nekaj celih prihrani za konec). Soli ter kuhaj dokler zelenjava ni povsem mehka.

Če ti je estetika pomembna, si medtem pripravi še okras. Na hitro blanširaj nekaj celih strokov sladkornega graha (ter nekaj zrn navadnega graha) ter jih oplakni z leeno mrzlo vodo (da ostanejo lepe, živo zelene barve).

Kuhano zelenjavo (ki ji je povrela že skoraj vsa voda), s palčnim mešalnikom zmiksaj v povsem gosto in povsem gladko zmes. Prelij v skodelico, okrasi z blanširano zelenjavo, listi bazilike, zelenjem koromača. Juhi dodaj še konkretno žlico gostega jogurta,*** popraj ter čez vse prelij malce olivnega olja.

***če ne uživaš mlečnih izdelkov, jogurt preprosto zamenjaj za rastlinskega ali pa uporabi kakšno izmed rastlinskih smetanj za kuhanje (riževo, sojino, ovseno, kokosovo…)

soupJuha je izredno nežna. Njena gladka struktura je balzam za moj želodec in verjamem, da bo tudi za tvoj. Tudi če juh skoraj nikoli ne ješ, pa tu pa tam  resnično ‘sedejo’. In so odlična uvertura za glavni, nekoliko konkretnejši obrok 😉

soup

0 comments

Dodaj odgovor